JP Morgan: Η Ελλάδα, ακριβότερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη

Σχεδόν... τριψήφιος ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών, με τεράστια διαφορά από την αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα και μικρή βελτίωση το επόμενο έτος, εκτιμά ο οίκος. Πολύ χαμηλές συγκριτικά και οι μερισματικές αποδόσεις.

JP Morgan: Η Ελλάδα, ακριβότερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη

Η δυναμική των κερδών συνεχίζει να οδηγεί τις αποδόσεις των μετοχών στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με την JP Morgan.

Οι αλλαγές στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) είναι το βασικό στοιχείο στις υπεραποδόσεις των μετοχών. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι τι ακολουθεί, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η κίνηση θα επεκταθεί. H JP Morgan πιστεύει ότι αυτή η άποψη θα αποδειχθεί λανθασμένη και ότι η ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών μπορεί να σταματήσει.

Οι αναθεωρήσεις στα EPS των ΗΠΑ ήταν οι καλύτερες από όλες τις περιοχές, υποστηρίζοντας τη συνέχισή τους, ωστόσο το χάσμα μεταξύ EPS και PMI (δείκτες που μετρούν το επίπεδο της δραστηριότητας στην οικονομία) δείχνουν ότι το επίπεδο δραστηριότητας είναι πολύ αδύναμο για να υποστηριχθεί η συνεχής βελτίωση των αναθεωρήσεων των EPS.

Στην Ευρώπη, οι αναθεωρήσεις των EPS κινούνται από την ακραία αδυναμία στο 2ο τρίμηνο σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα επί του παρόντος και στην κορυφή των θετικών περιοχών. Στο παρελθόν, προκειμένου οι αναθεωρήσεις των EPS να είναι διατηρήσιμες, χρειάστηκε οι δείκτες PMI να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 54 στην περιοχή, αλλά οι δείκτες PMI του Αυγούστου φαίνεται να έχουν χάσει τη δυναμική τους.

Ακόμη και έτσι πάντως, η αύξηση στα EPS του 2021 αναμένεται να κινηθεί πολύ υψηλά, στο +30% για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και σε επίπεδα ακόμα και 50% για κάποιους κυκλικούς κλάδους στην οικονομία. Συγκεντρωτικά, η JP Morgan εκτιμά ότι η εικόνα των κερδών θα μπορούσε να ενισχύσει την επιλογή τους να είναι θετικοί για τις μετοχές ανάπτυξης έναντι αξίας, την οποία συνεχίζει να υπερασπίζεται παρά τον μεγάλο αριθμό εκτιμήσεων υπέρ των μετοχών αξίας.

Οι αποτιμήσεις και οι αποδόσεις

Βάσει των στατιστικών στοιχείων της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει μαζί με την Αυστρία οι χειρότεροι σε επιδόσεις φέτος, έχοντας ωστόσο υπεραποδώσει τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα, η αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνεται 33% υψηλότερα και ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών αγορών είναι στο -6%.

Σε όρους μεταβολής των EPS, η JP Morgan βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, από +19,4% ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2019 θα κινηθεί φέτος στο -25% και το 2021 και πάλι θετικά με +31,4% και μόλις 9,2% το 2022.

Η πιο προβληματική απεικόνιση της εγχώριας αγοράς είναι οι δείκτες αποτίμησης. Σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) θα είναι στις 99,2 φορές για φέτος και θα μειωθεί ελάχιστα το 2021 και 2022 στις 75,5 και 69,1 φορές, αντίστοιχα.

Ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 16,1 και 13,8 φορές τη διετία 2021-2022, καθιστώντας την εγχώρια αγορά την ακριβότερη στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Δανία, με δείκτες 22,3-25,4 φορές. Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ χαμηλή στο 1% έναντι 3,2% για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v