Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες και το ερώτημα των 18 δισ. ευρώ

Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων εν μέσω πανδημίας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Αυξημένες θα παραμείνουν για όλο το 2020 οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες για τις ελληνικές τράπεζες.

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες και το ερώτημα των 18 δισ. ευρώ

Οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αντανακλώντας τόσο την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19 όσο και τη μη οργανική διάθεση χαρτοφυλακίων NPLs, εκτιμά η DBRS Morningstar, σε νέο σημείωμά της αναφορικά με την επίπτωση της πανδημίας στη χρηματοοικονομική δύναμη των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, η DBRS αναφέρεται στους πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού από τα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ εγχώρια δάνεια για τα οποία ισχύει μορατόριο, αν και η επιδείνωση της ποιότητας των assets φαίνεται να είναι μέχρι τώρα περιορισμένη, λόγω της υποστηρικτικής πολιτικής που ακολουθείται και του διευκολυντικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Κατά την DBRS, η τάση για αυξημένες επισφάλειες που ανακοινώθηκαν το α' εξάμηνο του 2020 αναμένεται να συνεχιστεί και το β' εξάμηνο του έτους. Η δυναμική της μη οργανικής διάθεσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνεχίζεται, με μια αξιοσημείωτου ύψους τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί και με διάφορες δεσμευτικές συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, ο οργανικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αρνητικός μέχρι στιγμής φέτος, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία των ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμής λόγω της πανδημίας, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος.

«Θεωρούμε πως οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, λόγω του δυσκολότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της διάθεσης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και μέχρι στιγμής υπήρξαν "μαξιλάρια" για την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19», σύμφωνα με τον Lito Chousiada, αντιπρόεδρο του οίκου.

«Επιπλέον, οι δείκτες ποιότητας των assets πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσμενώς όταν λήξει η περίοδος χάριτος για τα εγχώρια δάνεια, ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v