Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μέτρα από την κυβέρνηση περιμένει η αγορά

Καθώς το έργο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το rebranding της εγχώριας κεφαλαιαγοράς προχωρεί, το μπαλάκι των κινήσεων περνάει στα χέρια της κυβέρνησης. Μείωση αξίας συναλλαγών και κλίμα δυσφορίας στο χώρο των ΑΧΕ. Τέσσερις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ για πιο ελκυστική αγορά μετοχών.

Χρηματιστήριο: Μέτρα από την κυβέρνηση περιμένει η αγορά

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των χρηματιστηριακών εταιρειών και των λοιπών σχετιζόμενων επαγγελματιών του ευρύτερου επενδυτικού χώρου, καθώς το Χρηματιστήριο δεν έχει ακολουθήσει φέτος την ανοδική πορεία των άλλων αναπτυγμένων αγορών, αλλά και γιατί η αξία των συναλλαγών κινείται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα (-4,1%) σε σχέση με το 2019.

«Το 2019 και ιδίως από τον Μάιο και μετά, τόσο οι τιμές των μετοχών, όσο και η αξία των συναλλαγών είχε αυξηθεί, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές εταιρείες να πάρουν κάποιες ανάσες. Φέτος, η αξία των συναλλαγών συνέχισε να κινείται ανοδικά μέχρι και τον Μάιο-Ιούνιο, ωστόσο το καλοκαίρι ήταν απογοητευτικό. Ως αποτέλεσμα, από την αρχή του έτους έως σήμερα, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα 64,5 εκατ. ευρώ, έναντι 67,3 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και όπως δείχνουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι πως το ποσοστό πτώσης θα διευρυνθεί έως το τέλος της χρονιάς».

Αυτό δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά συμβαίνουν όταν η πλειονότητα των χρηματιστηριακών εταιρειών έχει υποχρεωθεί σε ζημιογόνα αποτελέσματα στις πλείστες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια τρεις ΑΧΕΠΕΥ να βάζουν λουκέτο και κάποιες άλλες να συγχωνεύονται είτε μεταξύ τους, είτε με ΑΕΠΕΥ. Επίσης, ακούγεται πως υπάρχουν σήμερα άλλες δύο-τρεις εταιρείες που… βρίσκονται στο κίτρινο και θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους».

Το ενδιαφέρον τώρα των χρηματιστηριακών παραγόντων επικεντρώνεται στο αν, πότε και κατά πόσο θα φέρουν καρπούς οι κυβερνητικές προσπάθειες για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2019 όταν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός δήλωνε στο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου για «στρατηγική rebranding του ελληνικού χρηματιστηρίου» και μέσα στους επόμενους μήνες υπήρξαν δύο συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίες οδήγησαν στη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Αποστολή της Επιτροπής ήταν να εισηγηθεί επεξεργασμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Πού όμως βρίσκεται σήμερα αυτή η διαδικασία και κατά πόσο θα αποτελέσει μια ακόμη προσπάθεια που ξεκίνησε, αλλά τελικά δεν θα καταλήξει πουθενά;

«Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος. Έχει γίνει δουλειά στη συγκεκριμένη επιτροπή και έχουν καταγραφεί-διαμορφωθεί προτάσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, οι οποίες στέλνονται σταδιακά στο υπουργείο. Σε πολλά μάλιστα θέματα, οι προτάσεις των φορέων συμπίπτουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τώρα το μπαλάκι πηγαίνει στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μετά την καλή πρόθεση που επέδειξε, θα πρέπει να προχωρήσει και σε έργα. Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς δεν θα προσφέρει μόνο στις εταιρείες και τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και σε ολόκληρη την οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr από χρηματιστηριακό παράγοντα.

Ενδεικτικά επίσης είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης:

«Ζητούμενο όλης αυτής της διαδικασίας είναι να γίνει το ελληνικό χρηματιστήριο περισσότερο ελκυστικό, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει ελκυστικότερο το φορολογικό πλαίσιο τόσο για τις εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες ή πρόκειται να εισαχθούν στο ΧΑ, όσο και για τους επενδυτές».

Ειδικότερα, ο ΣΜΕΧΑ έχει στηρίξει προτάσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  1. Ευνοϊκοί φορολογικοί συντελεστές για τις εισηγμένες εταιρείες.
  2. Συνδυασμός αποκρατικοποιήσεων με είσοδο των εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
  3. Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτικούς λογαριασμούς μακροπρόθεσμης διάρκειας.
  4. Κινήσεις-εκδηλώσεις για την τόνωση του χρηματιστηριακού θεσμού (π.χ. χρήση της ιστορικής έδρας στη Σοφοκλέους 10 για εκδηλώσεις-συνελεύσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v