Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα εμπόδια στην άνοδο των μετοχών

Οι τίτλοι που πρωταγωνιστούν στην αγορά και ποιο είναι το σενάριο με βάση την τεχνική ανάλυση. Η χαμηλή ορατότητα σε οικονομία, τουρισμό και ελληνοτουρκικά αποτελούν βαρίδια στην αγορά των μετοχών.

Χρηματιστήριο: Τα εμπόδια στην άνοδο των μετοχών

Μετά την επιβεβαίωση της περιοχής των 610-615 μονάδων ως περιοχή στήριξης στο ελληνικό χρηματιστήριο, το ευπρόσδεκτο window dressing δίνει τη θέση του στην αναιμική προσπάθεια διατήρησης της ανοδικής κίνησης.

Με συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να προσπαθούν να διατηρήσουν τον σφυγμό της αγοράς δυνατό αλλά και την πλειονότητα να κινείται σε «ρηχά νερά», το ενδιαφέρον όπως και η αξία των συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Όσο η αξία των συναλλαγών παραμένει στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και οι τραπεζικές μετοχές «απούσες», οι ανοδικές αντιδράσεις θα είναι βραχύβιες και η πορεία της αγοράς προδιαγεγραμμένη.

Στο εννεάμηνο, οι μετοχές που ξεχώρισαν θετικά είναι οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Μυτιληναίος, DOPPLER, PERFORMANCE, ΛΟΓΙΣΜΟΣ, MEDITERRA, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, FLEXOPACK, INFO QUEST, ΚΡΙ-ΚΡΙ, PROFILE, PAPERPACK, ΕΛΒΕ, EUROXX και ALPHA TRUST.

Στον αντίποδα, ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΤΙΤΑΝ, AUTOHELLAS, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, MOTOR OIL, ΙΚΤΙΝΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, EUROBANK, MLS, AEGEAN AIRLINES, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΝΤRALOT, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ και MIG κινούνται με πτώση άνω του 40% φέτος.

Η κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 636 μονάδων και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1.519 μονάδων θα δώσουν εκ νέου «ανάσες» στους δείκτες, αν και στη δεδομένη τεχνική κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο παραμένει αυτό της πλάγιας κίνησης, με σχετική επιλογή σε επιμέρους τίτλους με ικανοποιητικά αποτελέσματα και άμυνες στην πανδημία. Το πλέον αρνητικό στοιχείο είναι η πλήρης αποσύνδεση της αγοράς μετοχών με τις θετικές εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και την αγορά ομολόγων. Η χαμηλή ορατότητα στον τομέα της πανδημίας και της οικονομίας, αλλά και το γεωπολιτικό σκηνικό με την Τουρκία δημιουργούν σκηνικό αποστροφής στην αγορά των μετοχικών τίτλων.

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πήρε μικρή απόσταση ασφαλείας από τις 625 μονάδες ενώ αν εξασφαλίσει και κλείσιμο υψηλότερα των 636 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις, θα επανέλθουν σκέψεις για αναμέτρηση με τη ζώνη 652-662 μονάδων. Το πτωτικό σενάριο, που δείχνει να έχει ίδιες πιθανότητες για την ώρα, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 652-662 μονάδων.

Οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 619, 600, 593, 582 και 539 μονάδες για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον μπορέσει τη διάσπαση, θα ανοίξει την πιθανότητα η αγορά να προχωρήσει προς υψηλότερα επίπεδα και τη ζώνη των 680-705 μονάδων. Όσο όμως παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές. 

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια είναι να κινηθεί προς το επίπεδο των 1.550 μονάδων, με την ανοδική διάσπαση να αποτελεί δυνητικά τη βέλτιστη εξέλιξη στην αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει εύρος κίνησης μεταξύ των 1.472 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί σήμα για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών.

Υψηλότερα, η κίνηση μπορεί να ανέλθει μέχρι τα παραπάνω όρια, με τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες, στο κακό σενάριο. Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546, 1.569 και 1.571 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης



Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, εμποδίζει την ευρύτερη αγορά από το να δει υψηλότερα επίπεδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών. Το επόμενο όριο είναι οι 320 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στον δείκτη των τραπεζών.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v