Χρηματιστήριο: Ποιες είναι τώρα οι ζώνες άμυνας των δεικτών

Εναν μοναχικό αρνητικό δρόμο εξακολουθεί να βαδίζει η εγχώρια αγορά, παρά την αντίθετη πορεία των ελληνικών ομολόγων. Το κοκτέιλ ειδήσεων που ρίχνει στο καναβάτσο τις μετοχές. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι τώρα οι ζώνες άμυνας των δεικτών

Η καθαρή πτωτική πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται, με τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται ελαφρώς στην πτωτική κίνηση. Η εγχώρια αγορά, έχοντας χάσει την ανοδική ορμή των ξένων αγορών, παραμένει σε έναν μοναχικό αρνητικό δρόμο και συνεχίζει να πληρώνει τις συνέπειες της πανδημίας, της εξάρτησης στον κλάδο του τουρισμού, της γεωπολιτικής αστάθειας και της έλλειψης εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

Ειδικά, το αναμενόμενο δεύτερο κύμα του ιού και η επιδείνωση της εγχώριας επιδημικής καμπύλης, με αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα, δημιουργούν φόβο στους επενδυτές. Η συντήρηση της γεωπολιτικής αστάθειας, η χαμηλή ορατότητα στον κλάδο των τραπεζών για το σχέδιο της δημιουργίας bad bank από την Τράπεζα της Ελλάδος συντηρούν την ξεκάθαρα πτωτική κατεύθυνση στο Χ.Α. και την αποστροφή προς τον κίνδυνο.

Η αδυναμία στην αγορά, με εξαίρεση την Τέρνα Ενεργειακή που δείχνει θετικό πρόσημο μεταβολής σε όλα τα χρονικά διαστήματα, συνεχίζει να επιδρά σε όλες τις μετοχές, με την πτώση στους τίτλους των Motor Oil, Aegean Airlines, Fourlis να προσεγγίζουν ή να ξεπερνούν το 7% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Στον μήνα, ωστόσο, οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, Viohalco, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Σαράντης ξεχωρίζουν για το θετικό τους πρόσημο.

Από τις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις, στις έντεκα έχει κλείσει με αρνητική μεταβολή η μετοχή της Motor Oil, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις όσων εκτιμούν ότι ο τίτλος θα εξέλθει από τον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard (στις 11/11 οι ανακοινώσεις), αφήνοντας τον δείκτη με μόλις τρεις συμμετοχές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Αλλαγές θα υπάρξουν και στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece.

Η αγορά των ομολόγων συνεχίζει, με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP), να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις μετοχές. Η επιτυχής επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,17% εξηγεί γιατί οι εγχώριοι τίτλοι καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους ομολογιακούς τίτλους της Ευρωζώνης.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η εικόνα έχει πάρει επικίνδυνη φορά για χαμηλότερα επίπεδα, μετά την απώλεια των 617-615 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες. Η ορατότητα όμως είναι πολύ χαμηλή και συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με το ενδιαφέρον στις τιμές των μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έχασε με μεγάλη ευκολία το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τις 636 μονάδες και ακύρωσε τις όποιες τεχνικές βλέψεις για υψηλότερα και για αναμέτρηση με τη ζώνη των 660 μονάδων. Το πτωτικό σενάριο, που δείχνει να έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες για την ώρα, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 652-662 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη διάσπαση, επιδεινώνεται και πάλι.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια να κινηθεί προς το επίπεδο των 1.550 ήταν άλλη μια φορά πολύ δύσκολη και η ανοδική διάσπαση αποτελεί πλέον απίθανη εξέλιξη για την αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε εύρος κίνησης μεταξύ των 1.472 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί σήμα και για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών. Χαμηλότερα, η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που τοποθετούνται στις 1.426, 1.414, 1.402, 1.349 και 1.315 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, δεν μπορεί να δώσει καμία βοήθεια στην ευρύτερη αγορά, για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στον δείκτη των τραπεζών. Με πτώση από 65% έως 74% από τις αρχές του έτους και με μικρές μεταβολές από τα χαμηλά τους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραμένουν σε πλήρη αδυναμία.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v