Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Οι προκλήσεις για τις τράπεζες και οι τιμές-στόχοι

Σύσταση overweight για τις μετοχές του κλάδου. Περιθώρια ανόδου έως 70% βλέπει η χρηματιστηριακή. Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές. Τα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Euroxx: Οι προκλήσεις για τις τράπεζες και οι τιμές-στόχοι

Η Euroxx διατηρεί τη σύσταση overweight για όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και διαβλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου έως και 70%, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές-στόχους πλην της Τράπεζας Πειραιώς.

Για την Alpha Bank, η νέα τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 1,25 ευρώ, από 0,90 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,88 ευρώ, από 0,75 ευρώ, και για την Εθνική στα 3,40 ευρώ, από 2,50 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Euroxx μειώνει την τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ, από 1,55 ευρώ προηγουμένως.

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx είναι η Εθνική Τράπεζα χάρη στην ισχυρή θέση κεφαλαίου και την καλύτερη θέση ρευστότητας στην κατηγορία, τα κορυφαία επίπεδα κάλυψης, το χαμηλό απόθεμα NPE/NPL και το αυξημένο δυναμικό αύξησης κεφαλαίου από τις υπόλοιπες εκποιήσεις.

Προτιμά επίσης τη Eurobank λόγω της σημαντικής μείωσης του NPE μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου μετατροπής της (λόγος NPE περίπου 15% το 2020), μειώνοντας την πίεση στο κεφάλαιο και τελικά την αύξηση του RοTE στο 8,9% το 2023, καθώς και την ισχυρή παρουσία της σε ξένες δραστηριότητες, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση.

Σύμφωνα με τη Euroxx, μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες έχουν διατηρήσει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, βελτιωμένο προφίλ ρευστότητας και φθίνουσες αναλογίες NPE. Παρόλο που το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 υπολογίζεται στο 10% περίπου έναντι 8% που αναμενόταν προηγουμένως και παρότι έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν διατηρήσει μέχρι στιγμής την ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση (CET1 14,7% στο 9μηνο έναντι μέσου όρου της ΕΕ 15,2%) και βελτιωμένο προφίλ ρευστότητας (L/D στο 83,7%).

Η Euroxx αναμένει πλέον ότι οι νέες ακαθάριστες εισροές NPEs το 2021 θα διαμορφωθούν στο διαχειρίσιμο επίπεδο των 5,5 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενες από τα κυβερνητικά μέτρα ενώ η αύξηση του κόστους προβλέψεων επισφαλών δανείων (CoR) των τραπεζών για αναμενόμενες απώλειες δανείων μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμες, εξαιτίας των κερδών των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Εν μέσω της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα NPE τους και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον Ηρακλή I. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και να μειώσει τα NPE κατά 31,4 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές αρχές και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον Ηρακλή II, με στόχο να μειώσουν περαιτέρω τα NPE έως και 30 δισ. ευρώ, στοχεύοντας έτσι σε μονοψήφιο λόγο NPE έως το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v