Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χιονοστιβάδα μερισμάτων από ΟΠΑΠ περιμένει η Eurobank Equities

Ιδιαίτερα μεγάλες διανομές προς τους μετόχους μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπει η χρηματιστηριακή. Η κίνηση του βασικού μετόχου για απόκτηση του 50% των μετοχών και η σύσταση «αγοράς» για τον τίτλο.

Χιονοστιβάδα μερισμάτων από ΟΠΑΠ περιμένει η Eurobank Equities

Σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο τα 13,8 ευρώ δίνει για τον ΟΠΑΠ η Eurobank Equities, η οποία αναμένει μια χιονοστιβάδα μετρητών (cash avalanche) από την επιχείρηση, μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης από την πανδημία.

Σε νέο σημείωμα για την εταιρεία, η χρηματιστηριακή επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως πόσες θα είναι οι επιστροφές για τους μετόχους. Όπως υποστηρίζει:

1. Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στους μετόχους σημειώνει ότι εκτιμά πως η υποκείμενη δυνατότητα παραγωγής cash flow μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, αν και το 2021-22 τα μεγέθη θα επιβαρυνθούν από τις επιστροφές (earnouts) στη Stoiximan και το επίμονο αντίκτυπο της πανδημίας. Ακόμα και μετά τα earnouts στη Sxoiximan, η χρηματιστηριακή περιμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα φτάσουν τα 360-560 εκατ. ευρώ το 2021-23, μεταφραζόμενες σε μέρισμα στο εύρος 1,3-1,6 ευρώ, μια πλούσια 12% μέση απόδοση.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνει, το πρόγραμμα scrip dividend διευκολύνει μια υψηλή μερισματική πολιτική, δεδομένου ότι η συμμετοχή της Sazka στο πρόγραμμα επανεπένδυσης θα περιορίσει την πραγματική εκροή μετρητού. Δεδομένου του έξτρα χώρου που δημιουργείται από την επανεπένδυση μερισμάτων, η Eurobank Equities βλέπει χώρο για ειδικά μερίσματα έως 3,7 ευρώ ανά μετοχή, αν ο ΟΠAΠ παραμείνει σε ό,τι αφορά τη σχέση καθαρού χρέους/EBITDA κοντά στις δύο φορές το 2022. Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπει περιθώριο για επιστροφές μετρητών σε δύο τρία χρόνια, που θα φτάσουν το 50% της κεφαλαιοποίησης.

2. Βασικός μέτοχος: ο δρόμος για το 50%. Το σενάριο ισχυρών μερισμάτων θα επιταχύνει την πορεία του βασικού μετόχου προς το 50%, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον δηλωμένο στόχο της Sazka. Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης επανεπένδυση όλων των μερισμάτων έως τα μέσα του 2023 (3,1 ευρώ), θα αυξηθεί η συμμετοχή στο 48,5% έως το 2023, ενώ είναι πιθανό να φτάσει το 50% υπό ένα σενάριο ειδικών μερισμάτων.

3. Η χρέωση για τις άδειες. Αν και απέχουμε εννέα χρόνια από τη λήξη, η Eurobank Equities εξέτασε διάφορες ανανεώσεις αδειών σε διεθνές επίπεδο, για να δει ποιο θα ήταν ένα λογικό κόστος. Τα ευρήματά της υπονοούν ότι ο ΟΠAΠ μπορεί να χτίσει αρκετό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει πλήρως μια δυνητική προκαταβολική πληρωμή μέσω του cash flow που παράγεται από την πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού για το δίκτυο σε τέσσερα χρόνια. Εναλλακτικά θα απαιτούσε μόλις δύο χρόνια ελεύθερων ταμειακών ροών σε επίπεδο ομίλου, για να χτιστεί το απαραίτητο κεφάλαιο. Υπό αυτό το πρίσμα, η χρηματιστηριακή δεν βλέπει λόγο να μη μοιραστούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές (ή περισσότερο) τα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v