Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή Επ. Κεφαλαιαγοράς σε ΑΕΠΕΥ: Αλλάζει το πλαίσιο, προσαρμοστείτε

Πλήρη συμμόρφωση των εταιρειών με το νέο θεσμικό πλαίσιο κατά την έναρξη ισχύος του στις 26 Ιουνίου 2021, ζητά με επιστολή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πώς σχολιάζει το θέμα η αγορά.

Επιστολή Επ. Κεφαλαιαγοράς σε ΑΕΠΕΥ: Αλλάζει το πλαίσιο, προσαρμοστείτε

Να προχωρήσουν οι ΑΕΠΕΥ στις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επιστολή που έστειλε.

Σε αυτή παρουσιάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καλείται η κάθε εταιρεία να εφαρμόσει προβαίνοντας στις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Ενδεικτικά, σημειώνει, κάθε ΑΕΠΕΥ «θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει την κατηγοριοποίησή της με ημερομηνία αναφοράς 26.6.2021, να προσδιορίσει τα στοιχεία που πρέπει να συλλέγονται και να υποβάλλονται για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν αλλαγές που θα χρειαστούν στα συστήματά της για την εξαγωγή των απαιτούμενων δεδομένων».

Ζητά «να γίνει εκτίμηση του αντικτύπου που θα έχει η εφαρμογή των προβλεπόμενων στο νέο θεσμικό πλαίσιο στα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια για την κάλυψη των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ρευστότητας κ.λπ. καθώς και να λάβει κάθε άλλο απαραίτητο μέτρο ή να προβεί σε κάθε άλλη απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή της με το νέο θεσμικό πλαίσιο κατά την έναρξη ισχύος, ήτοι στις 26 Ιουνίου 2021».

Σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, η επιχειρούμενη προσαρμογή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το προηγούμενο πλαίσιο ήταν περισσότερο «τραπεζοκεντρικό» και κάπως μακριά από τον τρόπο λειτουργίας μιας χρηματιστηριακής εταιρείας.

Οι περισσότεροι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη μελετήσει αναλυτικά τη νέα κατάσταση και δεν γνωρίζουν αν το νέο πλαίσιο αποβεί τελικά αυστηρότερο για κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες που ενδεχομένως να βρίσκονται στο «κίτρινο». «Σε κάθε περίπτωση, ας μη νομίσουν ορισμένοι ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε έλεγχος κεφαλαιακής επάρκειας», συμπληρώνουν.

Με βάση το νέο κανονισμό (με εξαίρεση ΑΧΕ πολύ μεγάλου μεγέθους που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα), μια χρηματιστηριακή εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια: α) Από αυτά που απαιτούνται για την αρχική της αδειοδότηση, β) Από το 25% των παγίων εξόδων του προηγούμενου έτους, γ) Από το ποσό που προκύπτει από τον σταθμισμένο κίνδυνο του πελατολογίου της, της αγοράς και της ίδιας της λειτουργίας της.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Κοινοτική Οδηγία:

• Αρχικό Εποπτικό Κεφάλαιο ΕΠΕΥ: αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες. Τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια από 50χιλ. €, 125 χιλ. € και 730 χιλ. € ανεβαίνουν στα 75 χιλ., 150 χιλ. και 750 χιλ. € αντίστοιχα, δίνοντας μια μεταβατική περίοδο για τις ήδη αδειοδοτημένες εταιρίες ώστε να προσαρμοστούν.

• Σχέσεις και Αρμοδιότητες Εποπτικών Αρχών: Καθορίζει επακριβώς τα όρια και τις εποπτικές εξουσίες των εποπτικών αρχών στα κράτη μέλη, ιδιαίτερα για ΕΠΕΥ που έχουν υποκαταστήματα ή ασκούν τις δραστηριότητες τους διασυνοριακά. Αυτός ήταν και ένας τομέας που μέχρι τώρα δημιουργούσε αρκετές προστριβές μεταξύ των εποπτικών αρχών διαφορετικών ευρωπαϊκών κρατών. Επίσης καθορίζονται οι εξουσίες που έχουν οι εποπτικές αρχές επί των ΕΠΕΥ και τα εποπτικά μέτρα και οι διοικητικές κυρώσεις που μπορούν να λαμβάνονται επί αυτών.

• Διαδικασία και Πεδία Ελέγχου ΕΠΕΥ: Συγκεκριμενοποιεί τα πεδία και τη διαδικασία ελέγχου που πρέπει να ασκείται από τις εποπτικές αρχές στις ΕΠΕΥ τα όποια συνοπτικά πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τα Εσωτερικά Κεφάλαια, την Οργανωτική δομή, τη Διαχείριση Κινδύνων, τον Εσωτερικό Έλεγχο και τις Πολιτικές Αμοιβών και θέματα ESG.

Από την πλευρά του, ο νέος Κανονισμός καθορίζει:

  • Τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων
  • Τον κίνδυνο συγκέντρωσης
  • Τις απαιτήσεις ρευστότητας
  • Τις απαιτήσεις υποβολής
  • Τις απαιτήσεις δημοσίευσης

Βασικότερο όλων των παραπάνω είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού της απαίτησης ιδίων κεφαλαίων, κατά τον οποίο οι επιχειρήσεις επενδύσεων πρέπει να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή ίδια κεφάλαια, τα οποία ισούνται τουλάχιστον με το ανώτερο των παρακάτω υπολογισμών:

α) Την απαίτηση παγίων εξόδων (1/4 των παγίων εξόδων του προηγούμενου έτους).

β) Η οικεία μόνιμη ελάχιστη απαίτηση κεφαλαίων όπως αναπροσαρμόζεται με την Οδηγία.

γ) Η οικεία απαίτηση του παράγοντα Κ (ο οποίος είναι το σταθμισμένο ποσό των κινδύνων έναντι Πελατών, Αγοράς και Επιχείρησης).

Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, ο γενικός κανόνας είναι ή διατήρηση του ποσού των παγίων εξόδων ενός μήνα, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις υποβολής αναφορών και δημοσίευσης δεν επέρχονται μεγάλες αλλαγές.

Τέλος, ένα στοιχείο που χρήζει της ιδιαίτερης προσοχής των ΕΠΕΥ είναι η ρητή αναφορά σε δύο άρθρα της Οδηγίας για προτροπή των ΕΠΕΥ να συνάψουν συμβόλαια ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης. Χωρίς δηλαδή να θέτει θέμα υποχρεωτικότητας, μοιάζει να εισάγει από το παράθυρο την ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης μιας και η ύπαρξη τέτοιων συμβολαίων θα λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της λειτουργίας και των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου αλλά και κατά την εποπτική αξιολόγηση.

 

* Δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v