Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες μοιράζουν χρήμα έως το τέλος του έτους

Κύκλοι της αγοράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του να συνεχιστεί ο… χορός των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους. Στο 2,43% η μέση μερισματική απόδοση για το μη τραπεζικό χρηματιστήριο. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ποιες μοιράζουν χρήμα έως το τέλος του έτους

Μέχρι σήμερα τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου που έχουν ανακοινώσει ότι θα διανείμουν (και εν πολλοίς έχουν ήδη μοιράσει) οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ διαμορφώνονται αθροιστικά στο ποσό του 1,346 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των μετοχών του ΧΑ (64,866 δισ. με βάση το κλείσιμο της 17ης Αυγούστου) προκύπτει μια μέση μερισματική απόδοση 2,07% που είναι πολύ ικανοποιητική αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι:

  • Οι χρηματικές αυτές διανομές αφορούν μια οικονομική χρήση (2020) που επλήγη έντονα από την πανδημία.
  • Τα τρέχοντα καταθετικά επιτόκια προσεγγίζουν πλέον το μηδέν και η απόδοση των δεκαετούς διάρκειας ελληνικών κρατικών ομολόγων υπολείπεται του 1% (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως θα διατηρήσει τη χαλαρή της νομισματική πολιτική τουλάχιστον έως το 2024). Επίσης, η μέση μερισματική απόδοση είναι σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερη και από τα yields των εταιρικών ομολόγων.
  • Αν κάποιος δεν συνυπολογίσει τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες που δεν διανέμουν μερίσματα (αθροιστική κεφαλαιοποίηση αυτών στα 9,63 δισ. ευρώ), τότε η μέση μερισματική απόδοση του διαμορφώνεται στο 2,43%.
  • Αν και ορισμένες εταιρείες προχώρησαν φέτος σε μη διατηρήσιμες χρηματικές διανομές (ο δείκτης του payout ratio -δηλαδή του ποιο ποσοστό των καθαρών κερδών της χρήσης μοιράστηκε- αποτελεί συχνά ένα καλό εργαλείο για εξαγωγή συμπερασμάτων), όλα δείχνουν πως τα ποσά που θα μοιράσουν οι εισηγμένες στους μετόχους τους κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι υψηλότερα, ως αποτέλεσμα της ανοδικής τους μελλοντικής κερδοφορίας.

Πέραν όμως των ποσών που αναφέρονται στον παρατιθέμενο πίνακα, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες χρηματικές διανομές προς τους επενδυτές του ΧΑ έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Για παράδειγμα, ήδη η Alpha Trust Ανδρομέδα ανακοίνωσε την διανομή προμερίσματος 0,509 ευρώ ανά μετοχή. Η Performance Technologies δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την μερισματική της πολιτική. Ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Ικτίνος Μάρμαρα (η εταιρεία δεν διένειμε μέρισμα φέτος).

Ο Μουσικός Οίκος Νάκα κλείνει χρήση κάθε 30η Ιουνίου και όλα δείχνουν πως η εισηγμένη θα ανταμείψει και φέτος τους μετόχους της, μοιράζοντας τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό της καθαρής της κερδοφορίας. Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε μια έκτακτη διανομή προς τους μετόχους του, όταν ολοκληρωθεί η πώληση θυγατρικής του στη Ρουμανία. Οι αναλυτές πιθανολογούν μια σημαντική επιστροφή κεφαλαίου από την Quest Holdings, όταν ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής της Cardlink.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι πολύ πιθανόν να δούμε αρκετές ακόμη χρηματικές διανομές έως το τέλος του έτους από άλλες εισηγμένες στο ΧΑ, με δεδομένο το καλό επιχειρηματικό κλίμα και την ευκολία πρόσβασης των ισχυρών εισηγμένων επιχειρήσεων σε φτηνά δανειακά κεφάλαια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v