Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πόσες αυξήσεις κεφαλαίου περιμένει η αγορά

Σχέδια για κεφαλαιακές ενέσεις από εισηγμένες που επιδιώκουν να επουλώσουν πληγές του παρελθόντος, ή/και να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες του μέλλοντος. Ποιες είναι οι προσδοκίες για νέες εκδόσεις μικρού και μεγάλου μεγέθους.

Εισηγμένες: Πόσες αυξήσεις κεφαλαίου περιμένει η αγορά

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο σενάρια αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, άλλες προκειμένου να επουλώσουν πληγές προερχόμενες από την πολυετή κρίση και άλλες με στόχο να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες ανάκαμψης που αναμένεται να προκύψουν κατά τα επόμενα χρόνια.

Αυξήσεις κεφαλαίου κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ικανοποιούν (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) πολλούς από τους βασικούς μετόχους των εταιρειών, πλην όμως κομβικό ρόλο στη μετατροπή των σεναρίων σε πράξη θα παίξει το χρηματιστηριακό κλίμα που θα επικρατήσει το επόμενο δωδεκάμηνο, σε συνδυασμό με τη διάθεση που θα δείξουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές να ποντάρουν μέσω των εισηγμένων εταιρειών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στην πρώτη από τις προαναφερόμενες κατηγορίες ανήκουν εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν σε περιβάλλον βαθιάς-πολυετούς κρίσης, πλην όμως τώρα βλέπουν μπροστά τους καλύτερες προοπτικές μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι μόνο.

Ήδη μια τέτοια ΑΜΚ, αυτή των Σωληνουργείων Τζιρακιάν, καλύφθηκε πλήρως από το επενδυτικό κοινό, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος των βασικών μετόχων δεν συμμετείχε στην έκδοση.

Μια ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της Interwood-Ξυλεμπορίας που φέτος καταγράφει μεγάλη άνοδο εργασιών και η γενική της συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της εισηγμένης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αν και όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο και εφικτό.

Ανάλογη εξουσιοδότηση έχει λάβει και το Δ.Σ. της Unibios (σημείωσε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα τόσο το 2019, όσο και το 2020) κίνηση που ενδεχομένως να σχετίζεται και με την πρόθεση της εισηγμένης να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών.

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έχουν αποφασίσει και οι Ευρωσύμβουλοι, μετά τις κερδοφόρες χρήσεις της διετίας 2019-2020 και ενόψει των ευκαιριών που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τα επόμενα χρόνια (παλαιό και νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης).

Ήδη η Performance Technologies ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντλήσει έως 5 εκατ. ευρώ μέσα από αύξηση κεφαλαίου (ιδιωτική τοποθέτηση) παραμένοντας στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Με τον τρόπο αυτό ακολουθεί και αυτή τις περυσινές εκδόσεις στις οποίες είχαν προβεί άλλες εταιρείες του κλάδου και συγκεκριμένα οι Entersoft και Epsilon Net.

Εντονότερο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερων εταιρειών. Για παράδειγμα, στο χώρο των ακινήτων μετά την επιτυχή έκδοση της Premia Properties (κατάφερε να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό, ενώ προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες αντλήσεις κεφαλαίων στο μέλλον), σε αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν να προχωρήσουν και άλλες εισηγμένες, είτε για να διευρύνουν τη μετοχική τους διασπορά (π.χ. Prodea, Trastor), είτε για να μεγαλώσουν το μέγεθός τους και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

Επίσης, εταιρείες μεσαίου μεγέθους που σήμερα δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας, θα ήταν πρόθυμες να προχωρήσουν σε ΑΜΚ, σε περίπτωση που προχωρούσαν σε μια σημαντική εξαγορά (π.χ. Π. Πετρόπουλος στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων), ή σε μια ευρύτερη επέκταση δραστηριοτήτων.

Σε θεωρητική βάση τουλάχιστον, υπάρχουν πολλοί καταλυτικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μεσαίους και μεγάλους ομίλους στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Για παράδειγμα, σε πλήθος επιχειρηματικών κλάδων (π.χ. τρόφιμα, ασφαλιστικές εταιρείες, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες) παρατηρείται τάση ταχείας συγκέντρωσης της αγοράς σε λιγότερους «παίκτες», μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Επίσης, κατασκευαστικοί όμιλοι καλούνται να εκτελέσουν μεγάλα έργα και να διεκδικήσουν σημαντικής αξίας αυτοχρηματοδοτούμενα projects.

Οι εξελίξεις στην ενέργεια είναι ραγδαίες και οι απαιτούμενες επενδύσεις πολύ μεγάλες. Με βάση τα ESG κριτήρια, μεγάλοι με μεσαίοι όμιλοι θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους μέσα από υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Οι δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να είναι μεγάλες και χαμηλότοκες, ωστόσο απαιτούν και ίδια συμμετοχή από την πλευρά των επιχειρήσεων.

To πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων-αποκρατικοποιήσεων «τρέχει», ενώ οι τράπεζες βρίσκονται συνεχώς σε συζητήσεις με μεγάλους Ομίλους σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν στρατηγικούς επενδυτές σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Ήδη καλύφθηκαν φέτος σημαντικού μεγέθους ΑΜΚ, όπως της Πειραιώς, της Alpha Bank, της Αεροπορίας Αιγαίου, της Premia Properties και της Ελλάκτωρ.

Παρόλα αυτά, χρηματιστηριακοί κύκλοι κρατούν χαμηλά τον πήχη -τουλάχιστον για το ορατό μέλλον- σχετικά με το πόσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μεγάλων εταιρειών θα δούμε στο ΧΑ. «Μέχρι 2-3 περιπτώσεις θα μπορούσα να δω μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, αν φυσικά εξαιρέσουμε τον τραπεζικό κλάδο», υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Πολλές επενδύσεις και εξαγορές θα γίνουν από funds και λοιπά μη εισηγμένες σχήματα. Επίσης, οι περισσότερες μεγάλες εισηγμένες εταιρείες είναι σημαντικά κερδοφόρες και διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, άρα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα όποια ανοίγματά τους με φτηνά δανειακά κεφάλαια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v