Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 6μήνου

Συνολικά 87% πιο πάνω από τα κέρδη του 2019 έκλεισαν τα εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων. Οι εταιρείες με θετικό καθαρό ταμείο, το μπαράζ των turn around stories και οι περιπτώσεις των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Αναλυτικοί πίνακες.

Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 6μήνου

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, όχι μόνο σε σχέση με το πρώτο περυσινό μισό του έτους αλλά συγκρινόμενα και με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, το οποίο δεν είχε επηρεαστεί από την πανδημία.

Είναι προφανές ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για πολλές εισηγμένες εταιρείες δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα καθώς:

  1. Ήταν διαφορετικό το μίγμα και η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν στα δύο αυτά εξάμηνα.
  2. Η ελληνική και η διεθνής οικονομία αποδείχτηκε φέτος περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσει την έκτακτη συγκυρία.
  3. Τα κρατικά πακέτα στήριξης που δόθηκαν στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και η μεγάλη άνοδος στις τιμές πολλών πρώτων υλών άλλοτε οδήγησαν σε υψηλά (και συχνά μη επαναλαμβανόμενα) κέρδη όσες εταιρείες είχαν φτηνά αποθέματα, ενώ άλλοτε υποχρέωσαν τους εισηγμένους ομίλους σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους τους.
  4. Υπήρξαν σημαντικού ύψους θετικές αναπροσαρμογές στις εύλογες αποτιμήσεις των ακινήτων σε εταιρείες ΑΕΕΑΠ και real estate, με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των Lamda Development, Prodea και Trastor.
  5. Πάντοτε υπάρχουν εισηγμένες που εμφανίζουν σημαντικά έκτακτα αποτελέσματα (θετικά ή αρνητικά) είτε στην τρέχουσα χρήση είτε την προηγούμενη (π.χ. έκτακτες ζημίες πέρυσι για την Τεχνική Ολυμπιακή, φέτος για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Γενικότερα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι σε πολλές περιπτώσεις θα αποτελέσει σημαντικό λάθος να διπλασιάσει κάποιος τα εξαμηνιαία κέρδη, προκειμένου να προσεγγίσει τις φετινές ετήσιες επιδόσεις.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία 138 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) που δημοσίευσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους:

  • Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 25,65 στα 30,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18,7%.
  • Τα καθαρά αποτελέσματα από ζημία 174,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,68 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 87,3% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του πρώτου μισού του 2019 (από 899 εκατ. ευρώ σε 1,68 δισ. ευρώ) ή κατά 53% μεγαλύτερα, αν δεν συνυπολογιστεί η επίδραση της ΔΕΗ (από -274,8 εκατ. το 2019 στα +26,9 εκατ. φέτος, διαφορά 301,7 εκατ. ευρώ).
  • Από τις 139 εταιρείες, 99 εμφάνισαν κερδοφόρο αποτέλεσμα και 40 ζημιογόνο.
  • Από τις 139 εταιρείες, οι 108 είδαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους να βελτιώνεται (αύξηση κερδών, περιορισμός ζημιών) και οι 31 να επιδεινώνεται (μεγαλύτερες ζημίες ή λιγότερα κέρδη).
  • Η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο σαφώς ικανοποιητικό 6,1%, λαμβανομένου υπόψη ότι μιλάμε για τα κέρδη μόνο του πρώτου εξαμήνου και όχι ολόκληρης της χρονιάς.
  • Για διάφορους λόγους (κέρδη αποθεμάτων, υπεραξίες ακινήτων, αύξηση απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης λόγω αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, υψηλότερες επενδύσεις), οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παρήχθησαν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το ύψος των λογιστικών καθαρών κερδών.

Παρά τη μεγάλη βελτίωση των αθροιστικών τελικών αποτελεσμάτων, αρκετές παραμένουν οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες υποχρεώθηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε αρνητικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με βαρύτατες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Ομιλοι που ξεχώρισαν

Στην πολύ μεγάλη βελτίωση των κερδών συνέβαλε η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, ωστόσο ξεχώρισαν τα διυλιστήρια Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil (βοηθούμενα και από σημαντικά κέρδη αποθεμάτων), οι «παραδοσιακές» ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις (π.χ. Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, Viohalco και οι θυγατρικές της Τιτάν, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος Μάρμαρα, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Sarantis, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και ο ΟΤΕ, η πληροφορική (π.χ. Quest Holdings, Entersoft, Epsilon Net, Byte Computer), οι εταιρείες του ευρύτερου μεταλλουργικού κλάδου (π.χ. Βιοκαρπέτ, Αλουμύλ, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, Τζιρακιάν), ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα κέρδη άλλων εισηγμένων όπως π.χ. της Autohellas, της Ideal, της ΕΛΤΟΝ Χημικά, της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, της Interwood-Ξυλεμπορίας, της Medicon Hellas, του Μουζάκη, κ.α.

Turnaround stories

Πολλές ήταν οι εταιρείες που μετέτρεψαν τις περυσινές ζημίες τους σε κέρδη (με δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μια συγκυριακή περίοδος), όπως οι Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Centric, CNL, Fourlis, Mevaco, Motor Oil, Moda Bagno, Viohalco, Αφοί Κορδέλλου, Βιoκαρπέτ, Έλαστρον, Medicon Hellas, Εκτέρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιατρικό Αθηνών, Κλουκίνας-Λάππας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΣΙΔΜΑ, Lamda Development, Βογιατζόγλου Systems, Intertech, Ελγέκα, Μινέρβα, Fieratex, Unibios, Interwood-Ξυλεμπορία, Αττικές Εκδόσεις, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Sato και Μπήτρος (έστω, στηριζόμενος σε μη λειτουργικά αποτελέσματα),

Αρνητικά ίδια κεφάλαια

Με αρνητικά ίδια κεφάλαια στις 30/6/2021 βρέθηκαν οι εισηγμένες Frigoglass, Intralot, Lavipharm (με κερδοφόρα ωστόσο τα αποτελέσματα των τελευταίων χρήσεων), Ακρίτας, ΑΝΕΚ, Sato, Μπήτρος, Dionic, ΚΡΕΚΑ, Βιοτέρ, Βαράγκης, Βαρβαρέσος, Ελγέκα και Yalco. Να σημειωθεί πως ΣΙΔΜΑ και Ευρωσύμβουλοι κατάφεραν μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο να επαναφέρουν την καθαρή τους θέση σε θετικό πρόσημο, έστω και με τη συνδρομή μη λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Θετικά καθαρά ταμεία

Τριάντα εταιρείες έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο με θετικά καθαρά ταμεία (αρνητικό καθαρό δανεισμό), δηλαδή με διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού. Οι εταιρείες αυτές ήταν οι Alpha Αστικά Ακίνητα, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, AS Company, Byte Computer, Centric, CNL Capital, Entersoft, Epsilon Net, Flexopack, Jumbo, Mermeren Kombinat, Optronics, Profile, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαστικά Κρήτης, Interlife, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Μουζάκης, Vidavo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v