Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στο περίμενε» η στρατηγική για την ελληνική κεφαλαιαγορά

Με αφορμή τα στοιχεία για τη μεγάλη ανάπτυξη της κυπριακής κεφαλαιαγοράς, παράγοντες του κλάδου στην Ελλάδα ζητούν πρωτοβουλίες και αναμένουν ακόμη τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον συγκεκριμένο τομέα. Κλίμα κινητικότητας.

«Στο περίμενε» η στρατηγική για την ελληνική κεφαλαιαγορά

Μια πρόσφατη αναφορά της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τον αριθμό των Κυπριακών εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) και των εργαζόμενων σε αυτές, επανέφερε σε χρηματιστηριακούς κύκλους τη συζήτηση για το πόσο πολύ θα μπορούσε να αναπτυχθεί η Ελλάδα στον ίδιο τομέα, αν δρούσε με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ειδικότερα, με βάση την προαναφερθείσα ανακοίνωση της ΕΚ της Κύπρου σχετικά με τις τοπικές ΕΠΕΥ (ΚΕΠΕΥ):

  • Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 225 ΚΕΠΕΥ τέλος του 2019 ήταν 4.914 άτομα.
  • Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 228 ΚΕΠΕΥ τέλος του 2020 ήταν 5.408 άτομα.
  • Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 233 ΚΕΠΕΥ τέλος Ιουνίου του 2021 ήταν 5.895 άτομα.

Ο αντίστοιχος αριθμός των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερος, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός στην ελεύθερη Κύπρο δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο κατοίκους!

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι την τόσο ικανοποιητική αυτή επίδοση, την επιτυγχάνει η Κύπρος παρά το ότι διαθέτει ένα ιδιαίτερα ρηχό τοπικό χρηματιστήριο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του πρώτου φετινού δεκαμήνου, περίοδο κατά την οποίο η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) διαμορφώθηκε μόλις στα 140,6 εκατ. ευρώ (συν 929 χιλ. σε ομόλογα) εκ των οποίων τα 39,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Nuntius Χρηματιστηριακής Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, η κυπριακή επιτυχία οφείλεται σε μια σειρά έξυπνων χειρισμών, οι οποίοι δεν περιορίζονται μόνο στο χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή του 12,5%. Υπάρχει ευέλικτη φορολογική διοίκηση, συμφωνίες με τρίτες χώρες, 50% έκπτωση φόρων για όσους ξένους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, εξαιρετικά στελέχη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ν είναι διαφορετικοί οι όροι σε ότι αφορά τις καταβολές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Στην Ελλάδα, όσο και έγιναν σε θεσμικό επίπεδο κάποια θετικά βήματα για την προσέλκυση funds και διαχειριστών χαρτοφυλακίου από το εξωτερικό (εντάχθηκαν στο νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020), όλοι παραδέχονται ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα να προχωρήσουν.

Έτσι, από το Νοέμβριο του 2020 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς (συστήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή και των φορέων της αγοράς) έχει καταθέσει τις σχετικές προτάσεις της στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο ίδιο Υπουργείο επίσης έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό τις προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου η σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Τα θέματα αυτά εκκρεμούσαν στα «συρτάρια» του Υπουργείου αρκετό καιρό πριν τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό που συνοδεύτηκε από την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, άρα και την αποχώρηση του Γιώργου Ζαββού από το κυβερνητικό σχήμα.

Έκτοτε, δεν έχει ακουστεί κάποια εξέλιξη για την προώθηση των σχετικών θεμάτων και είναι αρκετά πιθανόν στο προσεχές μέλλον να δούμε την επαναφορά του όλου ζητήματος από την πλευρά των παραγόντων της εγχώριας αγοράς, καθώς δημιουργείται ένα κλίμα σχετικής κινητικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v