Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Τι να προσέξετε στα 9μηνα των ελληνικών τραπεζών

Καθώς εισερχόμαστε στα τελικά στάδια του ξεκαθαρίσματος των NPEs, η αγορά επικεντρώνεται τώρα στην βιώσιμη ανάπτυξη. Η στόχευση για υψηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και η σημασία του guidance που θα δώσουν οι διοικήσεις.

JP Morgan: Τι να προσέξετε στα 9μηνα των ελληνικών τραπεζών

Με την Πειραιώς ξεκίνησε η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες, και ακολουθούν η Eurobank στις 25 Νοεμβρίου, η Εθνική Τράπεζα στις 26 Νοεμβρίου και η Alpha στις 30 Νοεμβρίου.

Η JP Morgan εκτιμά πως αυτό θα είναι ένα ακόμα τρίμηνο στρεβλής κερδοφορίας, καθώς εισερχόμαστε στα τελικά στάδια της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, ωστόσο θεωρεί πως οι υποκείμενες τάσεις θα είναι ισχυρές, στηρίζοντας την γενικότερη επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει, η Eurobank είναι μια μετοχή στην οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς θα είναι η πρώτη που θα ανακοινώσει μονοψήφιο NPE μετά την κρίση, εν όψει και της πώλησης του χαρτοφυλακίου Mexico, ενώ η πρόβλεψη της JP Morgan για προσαρμοσμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κοντά στο 10% για το τρίμηνο στηρίζει την πεποίθησή της για ισχυρή τροχιά αποδόσεων μελλοντικά.

Καθώς εισερχόμαστε στα τελικά στάδια του ξεκαθαρίσματος των NPEs, η αγορά επικεντρώνεται τώρα στην βιώσιμη ανάπτυξη δανείων των τραπεζών και τις προοπτικές εσόδων για το 2022 και μετά. Έτσι, τα σχόλια και το guidance των διοικήσεων των τραπεζών θα είναι ουσιώδους σημασίας.

Περαιτέρω πρόοδος στα NPEs

Η JP Morgan αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να ανακοινώσουν αξιοπρεπή αποτελέσματα το γ’ τρίμηνο, συνεχίζοντας εν πολλοίς τις τάσεις από το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας:

  • καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των NPE καθώς τα Mexico (Eurobank), Cosmos (Alpha) και Sunrise 2 (Πειραιώς) θα καταχωρηθούν στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση (με τη πώληση του χαρτοφυλακίου αυτού η Eurobank θα είναι η πρώτη που θα ανακοινώσει μονοψήφιο NPE μετά την κρίση και θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες τους επόμενους μήνες και τρίμηνα),
  • δυνητικά θετικές αναθεωρήσεις στην αναμενόμενη επίπτωση ορισμένων τιτλοποιήσεων NPE (ιδιαίτερα του Mexico της Eurobank και του Frontier της Εθνικής)
  • ορατές πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, ιδιαίτερα στην Alpha και την Πειραιώς μετά την πρόσφατη παύση αναγνώριση των χαρτοφυλακίων Galaxy, Phoenix/Vega και Sunrise 1, αν και οι πιέσεις αυτές θα είναι εντός των προσδοκιών, ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων θα παραμείνουν ισχυρές
  • ισχυρές τάσεις εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, με τη στήριξη της εκταμίευσης νέων δανείων, συναλλαγών καρτών και αμοιβών asset management και
  • καμία έκπληξη στο υποκείμενο κόστος ρίσκου, ενώ είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιος σχηματισμός οργανικών NPEs λόγω των δανείων που σχετίζονται με τα μορατόρια.

Η JP Morgan τονίζει πως οι αποτιμήσεις των τραπεζών υποδηλώνουν πως έχει ήδη προεξοφληθεί ένας σημαντικός βαθμός αισιοδοξίας, και έτσι «κλειδί» για το περαιτέρω re-rating, προς το 0,7-0,8x τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, θα είναι οι ενδείξεις βελτίωσης του ROTE, που δυνητικά μπορεί να αυξηθεί στα επίπεδα του 8-10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v