Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χρυσές αποδόσεις από τον δείκτη ATHEX Select

Αναλυτικά στοιχεία και συγκρίσεις για τις επιδόσεις του ΧΑ από το Νοέμβριο του 2020, όταν τροχοδρομούσε η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πανδημίας. Πού οφείλεται το τριψήφιο ποσοστό ανόδου του ATHEX Select σε κάτω από δύο χρόνια.

Χρηματιστήριο: Χρυσές αποδόσεις από τον δείκτη ATHEX Select

Εντονο είναι το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στο εγχώριο επενδυτικό κοινό, καθώς το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποαποδίδει φέτος (όπως και στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας) έναντι των ξένων αγορών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της πρώτης στήλης του παρατιθέμενου πίνακα (πορεία τιμών από την αρχή του έτους έως και την 7η Δεκεμβρίου του 2021), σύμφωνα με τα οποία ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 εμφανίζει κέρδη 24,8%, ο ευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 31,1%, ο ευρωπαϊκός δείκτης των αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Europe) καταγράφει +35% και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ μόλις +10,2%.

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή τη φορά, το αίτιο της ελληνικής υποαπόδοσης δεν εντοπίζεται στους τραπεζικούς τίτλους, καθώς αυτοί σημείωσαν καλύτερη πορεία σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Η δυσφορία των επενδυτών εντείνεται από το ότι φέτος η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά (έχει υπερβεί κατά πολύ την προ πανδημίας, αντίστοιχη επίδοση του 2019), ενώ στο εννεάμηνο το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε άνοδο υψηλότερη του 9%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Ωστόσο, αρκετά διαφορετικά συμπεράσματα προκύπτουν αν δεν υπολογίσουμε τις αποδόσεις από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, αλλά από την 6η Νοεμβρίου του 2020 (βλέπε δεύτερη στήλη του παρατιθέμενου πίνακα), δηλαδή (όπως θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει) από την εποχή που θεωρήθηκε ως θέμα χρόνου η έγκριση των εμβολίων κατά της πανδημίας από τις αρμόδιες αρχές

Ειδικότερα, από την 6η Νοεμβρίου του 2020 έως και την 7 Δεκεμβρίου του 2021, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει κερδίσει 51,6% (+137% οι τράπεζες), όταν κατά την ίδια χρονική περίοδο ο S&P 500 σημείωσε +33,5%, ο Stoxx Europe 600 +31,1% και ο MSCI Emerging Europe +35%. Δηλαδή, οι ελληνικές μετοχές υπεραπέδωσαν και μάλιστα έντονα.

Άλλες αξιοσημείωτες παρατηρήσεις από την πορεία του ίδιου χρονικού διαστήματος (τελευταίοι 13 μήνες) είναι ότι:

  • Ο τραπεζικός κλάδος δεν συνέχισε να αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» του ελληνικού χρηματιστηρίου.
  • Ο δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης του ΧΑ συνεχίζει να αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή.
  • Ο νέος δείκτης ATHEX Select «χρύσωσε» όσους τον πίστεψαν και δημιούργησαν παρόμοια μετοχικά χαρτοφυλάκια με τη σύνθεσή του. Συγκεκριμένα, ο ATHEX Select (βλέπε στοιχεία δεύτερου πίνακα) από τις 1.892,4 μονάδες της 23ης Μαρτίου του 2020, σκαρφάλωσε στο τέλος του ίδιου έτους στις 3.027,78 μονάδες και εκτινάχθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2021 στις 4.682,50 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 147% σε λιγότερο από δύο χρόνια!

Η έντονη υπεραπόδοση του ATHEX Select έναντι του Γενικού Δείκτη οφείλεται στο ότι αυτός περιλαμβάνει -και μάλιστα με αξιοσημείωτη στάθμιση- πολλές από τις μετοχές που ξεχώρισαν κατά την τελευταία διετία για την ανοδική τους πορεία στο ταμπλό του ΧΑ, όπως π.χ. εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Entersoft, Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Byte Computer, Πλαίσιο, Ίλυδα), μεταλλουργικές (π.χ. Έλαστρον, Αλουμύλ), κατασκευαστικές (Άβαξ, Intrakat, Εκτέρ, Δομική Κρήτης), καθώς επίσης και τις Intracom, Reads, Πετρόπουλος, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Ικτίνος Μάρμαρα, Τεχνική Ολυμπιακή, Ιατρικό Αθηνών, Παπουτσάνης, Ideal, Ελινόιλ, Revoil, Δρομέας, BriQ Properties, AS Company, MIG, Unibios και Κέκρωψ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v