Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ελληνικός δείκτης που «κατατρόπωσε» S&P 500 και Nasdaq

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο δείκτης μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ATHEX Select σημείωσε κέρδη 50,75% το 2021 και 92,93% από τότε που βρέθηκαν τα εμβόλια κατά της πανδημίας. Τι συμπεράσματα προκύπτουν για τους επενδυτές. Αναλυτικός πίνακας.

Ο ελληνικός δείκτης που «κατατρόπωσε» S&P 500 και Nasdaq

Όταν στις αρχές του 2020 παρουσιάστηκαν οι νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες του ΧΑ, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως ένας εξ’ αυτών, ο ATHEX Select θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο υψηλές αποδόσεις, οι οποίες μάλιστα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ξεπέρασαν με άνεση αυτές των μεγαλύτερων ξένων κεφαλαιαγορών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το 2021 ο ATHEX Select απέδωσε 50,75% έναντι 10,72% του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, 10,45% του ελληνικού Δείκτη Τραπεζών, 27,23% του αμερικανικού S&P 500, 22,14% του Nasdaq και 22,47% του ευρωπαϊκού Stoxx Europe 600.

H προαναφερόμενη υπεραπόδοση ισχύει και αν μετρήσουμε από την 6η Νοεμβρίου του 2020, από τότε δηλαδή που οι διεθνείς αγορές βεβαιώθηκαν για την έγκριση των εμβολίων έναντι της πανδημίας.

Έτσι, από την 6η Νοεμβρίου του 2020 έως και την 30η Δεκεμβρίου του 2021, ο ATHEX Select κατέγραψε άνοδο 92,93%, έναντι 36,37% του S&P 500, 32,34% του Nasdaq, 33,38% του Stoxx Europe 600 και 51,46% του Γενικού Δείκτη του ΧΑ.

O ΑΤΗΕΧ Select αποτελεί ουσιαστικά ένα δείκτη μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και αποτελείται από τριάντα μετοχές, πολλές εκ των οποίων κατέγραψαν αξιοζήλευτες αποδόσεις μέσα στο 2021.

Η υπεραπόδοση των small caps στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έναντι του Γενικού Δείκτη και των blue chips συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, αφενός γιατί ο FTSE-Large Cap επηρεαζόταν αρνητικά από την πορεία των τραπεζικών τίτλων (αυτό δεν συνέβη το 2021) και αφ’ ετέρου επειδή πολλές εισηγμένες της μικρής κεφαλαιοποίησης ενίσχυσαν δραστικά τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Στον παράγοντα αυτό οφείλεται και το ότι κατά τα τελευταία χρόνια, τα Μετοχικά Α/Κ που εστιάσουν σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν έναντι των υπολοίπων.

Ο δείκτης ATHEX Select περιλαμβάνει τις μετοχές BriQ Properties, Byte Computer, Centric, Ideal, Intrakat, MIG, Premia, Profile, READS, Space Hellas, Unibios, Αλουμύλ, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Έλαστρον, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Μοτοδυναμική, Entersoft, Ικτίνος Μάρμαρα, Ίλυδα, Intertech, Κλουκίνας-Λάππας, Μύλοι Λούλη, Κέκρωψ, Πετρόπουλος, Δρομέας, Παπουτσάνης, Πλαίσιο, Σωληνουργεία Τζιρακιάν και Τεχνική Ολυμπιακή.

Δυο συμπεράσματα

Με δεδομένο πάντως, ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται σε καμιά περίπτωση τις μελλοντικές, τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  1. Πρώτον, επενδυτικά κέρδη μπορούν να προκύψουν όχι μόνο από τα blue chips, αλλά και από του τίτλους της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι ενίοτε μπορεί να αποδειχτούν και περισσότερο αποδοτικοί. Πολλοί αποδίδουν την υπεραπόδοση των small caps στο αυξημένο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, ή/και στη χαμηλή εμπορευσιμότητα-διασπορά αρκετών μετοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας.
  2. Και δεύτερον, επειδή έντονες διαφοροποιήσεις αποδόσεων υπάρχουν τόσο μεταξύ διαφορετικών δεικτών, όσο και μεταξύ μετοχών του ίδιου δείκτη, μεγαλύτερη σημασία έχει η προσεκτική επιλογή συγκεκριμένων τίτλων από τους επενδυτές (stock picking), παρά το να ακολουθεί κάποιος τη «γενικότερη τάση» της χρηματιστηριακής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v