Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley

Αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη των τραπεζών ο οίκος, λόγω και της πρόβλεψης για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το βασικό και το θετικό σενάριο για τις τράπεζες και γιατί «δείχνει» τη Eurobank.

Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley

Σε αύξηση των προβλέψεων και των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά με σημερινή της έκθεση η Morgan Stanley

Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη 2023 των τραπεζών κατά 5-10%, μετά την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2023. 

Οι αναθεωρημένες τιμές-στόχοι υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου 4-12% για τις μετοχές. 

Τα σενάρια 

Ο οίκος περιγράφει τις υποθέσεις που χρησιμοποιεί στο βασικό και το θετικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες. Οι στόχοι που έχουν θέσει, σημειώνει, υποδηλώνουν καθαρή αύξηση των χορηγήσεων κατά 10 δισ. ευρώ έως το 2024. Με βάση το βασικό σενάριο του οίκου, οι τράπεζες θα αυξήσουν τα δάνειά τους κατά 6-8 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας μέση ετήσια αύξηση 5-6%. 

Το θετικό σενάριο κάνει λόγο για μέση ετήσια αύξηση των χορηγήσεων κατά 7-9% (9-10 δισ. ευρώ). Η υπόθεση για χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων μεταφράζεται σε πιο ισχνή μέση αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους έως το 2024 σε σχέση με το guidance των τραπεζών, αλλά ευθυγραμμίζεται με το βασικό σενάριο.  

Τα guidance

Ο οίκος αναλύει το guidance που δίνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, με τις Eurobank και Alpha να προπορεύονται έναντι της Πειραιώς.

Το θετικό σενάριο για τη Eurobank κάνει λόγο για απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξεως του 11,7% για το 2024 (με τη διοίκηση να έχει θέσει στόχο για 10%), προσφέροντας περιθώριο ανόδου 44% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο οίκος βλέπει στο θετικό σενάριο περιθώριο ανόδου 54% και 63% για την Alpha και την Πειραιώς αντίστοιχα, με βάση τις εκτιμήσεις για ROTE 9,9% και 8,6% αντίστοιχα το 2024, αναμένοντας τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 2021. 

Με το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού να έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, η Eurobank είναι αντιμέτωπη με τις λιγότερες προκλήσεις όσον αφορά στα λειτουργικά έσοδα από τις μειώσεις των NPEs ενώ προσφέρει περιθώριο ανόδου από τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. 

Με κεφαλαιακό δείκτη 15,4%, η Eurobank είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να εξετάσει τη διανομή μερίσματος το 2023, κάτι που θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τη μετοχή, τονίζει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v