Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Τα top picks στην εγχώρια αγορά το 2022

Παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχουν ισχυροί θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους η υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών από την αρχή του έτους θα μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω. Πάνω από τις 1.000 μονάδες βλέπει να σκαρφαλώνει ο ΓΔ. Οι τιμές-στόχοι.

Euroxx: Τα top picks στην εγχώρια αγορά το 2022

Η χρηματιστηριακή Euroxx στην ετήσια έκθεση στρατηγικής για τις εγχώριες μετοχές το 2022 εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Αναμένει περαιτέρω κέρδη των μετοχών, με τον δείκτη να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους.

  1. Στις κορυφαίες επιλογές φέτος περιλαμβάνονται οι εταιρείες που, κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
  2. Εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές μια μετοχή με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ).
  3. Φέτος επιλέγουν επίσης μια ποιοτική μετοχή, με σημαντικές προοπτικές ανόδου (Lamda Development).
  4. Όσον αφορά τις τράπεζες, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής παραμένουν αισιόδοξοι για τον κλάδο στο σύνολό του και πιστεύουν ότι μπορεί να αναμένεται περαιτέρω επαναξιολόγηση, ακόμη και σε ένα περιβάλλον αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, συμπεριλαμβάνει η Euroxx όλες τις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές για διαφορετικούς λόγους, καθώς πιστεύει ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά των τραπεζών αντικατοπτρίζονται στη σχετική αποτίμηση.

Συγκεκριμένα οι τιμές-στόχοι για τα top picks είναι: 

  • Μυτιληναίος €23,80 και 58% περιθώριο ανόδου, τιμή στόχος για την Τέρνα Ενεργειακή €18 και περιθώριο ανόδου 43%, ΟΠΑΠ €16,90 και περιθώριο ανόδου 33%και Lamda Development €14 και 100% περιθώριο ανόδου.
  • Οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες είναι €1,60 για την Alpha Bank, €1,30 Eurobank, €4,20 Εθνική Τράπεζα και τέλος €2,20 Τράπεζα Πειραιώς με το υψηλότερο περιθώριο ανόδου σε 41%.

Οι ελληνικές μετοχές ξεκίνησαν σχετικά καλά το 2022, σημειώνοντας κέρδη 6%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις παγκόσμιες αγορές. Παρά τους αυξημένους βραχυπρόθεσμους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχουν ισχυροί θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους αυτή η υπεραπόδοση θα μπορούσε να διατηρηθεί περαιτέρω.

βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και των ελληνικών κεφαλαιαγορών για το υπόλοιπο του 2022 είναι οι εξής:

  • Ευνοϊκό εγχώριο μακροοικονομικό σκηνικό, υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές -στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής σε κανονικές συνθήκες εξυγίανσης, της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης, της συνεχιζόμενης θεσμικής στήριξης. Το θετικό μακροοικονομικό σενάριο ενισχύει την αύξηση των εταιρικών κερδών, υποστηρίζοντας έτσι τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και παρέχοντας στήριξη.
  • Η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα -την οποία η κυβέρνηση αναμένει στις αρχές του 2023, αλλά με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά να στοιχηματίζουν ότι θα μπορούσε να είναι δυνατή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους- σε συνδυασμό με την έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και την επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, αναμφίβολα ένας θετικός καταλύτης απόδοσης.
  • Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες μετά την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους: απελευθερωμένες από τους κινδύνους της κληρονομιάς τους και υποστηριζόμενες από την άφθονη ρευστότητα και τα κεφάλαια NGEU, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται πλέον έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της πιστωτικής επέκτασης, η οποία σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού θα τους επιτρέψει να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά το μέλλον, κατά την άποψη της Euroxx, οι διευκολυντικές παγκόσμιες πολιτικές, οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του εγχώριου ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών και οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδώσουν τις παγκόσμιες ομοειδείς τους κατά τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν επίσης ότι το τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης άνω της τάσης, υψηλότερου πληθωρισμού και μέτριας αύξησης των αποδόσεων, θα πρέπει να ευνοεί την αξία έναντι της ανάπτυξης και συνιστούμε στους επενδυτές να επικεντρωθούν στις μετοχές υψηλότερης ποιότητας εντός της αξίας.

Συνολικά, στο βασικό τους σενάριο, δηλαδή εκτός από ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας, αυξημένο πληθωρισμό και τιμές ενέργειας και ακραίες γεωπολιτικές εντάσεις, πιστεύουν ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v