Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΕΧΑΕ για ρυθμίσεις που αφορούν το προσωπικό

Στην Πολιτική Αποδοχών που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από τους μετόχους στην 21η Γ.Σ. της 2ης Ιουνίου, έχουν ενταχθεί για 1η φορά στην ιστορία της εταιρίας, διατάξεις που αφορούν εργασιακά θέματα του συνόλου του προσωπικού του Ομίλου ΕΧΑΕ, υποστηρίζουν.

Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΕΧΑΕ για ρυθμίσεις που αφορούν το προσωπικό

«Με μία πρωτοφανή κίνησή της, η Διοίκηση της εταιρίας ΑΤΗΕΧ ανατρέπει πρακτικές δεκαετιών και παραβιάζει νόμους και κανονισμούς για να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγαλοστελεχών εις βάρος των εργαζομένων», υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο της ΕΧΑΕ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «στην Πολιτική Αποδοχών που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από τους μετόχους στην 21η Γ.Σ. της 2ης Ιουνίου, έχουν ενταχθεί για 1η φορά στην ιστορία της εταιρίας, διατάξεις που αφορούν εργασιακά θέματα του συνόλου του προσωπικού του Ομίλου ΕΧΑΕ, παρότι κάτι τέτοιο είναι εκτός σκοπού και αντικειμένου του εν λόγω κειμένου (βλ. άρθρα 110, 111 του Ν. 4548/2018).

Μεταξύ των εργασιακών αυτών θεμάτων περιλαμβάνονται: τρόπος προσδιορισμού των μισθών, καθεστώς απολύσεων ή θέσπιση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων, αξιολόγηση απόδοσης και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο δίκαιο ανωνύμων εταιριών, αλλά στο εργατικό δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη Γ.Σ. των μετόχων της ΑΤΗΕΧ. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται στο ίδιο κείμενο απίθανες διατάξεις, που επιτρέπουν τη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου ανάμεσα στην εταιρία και σε μέλη του Δ.Σ. - CEO αορίστου χρόνου (!), ενώ παρέχονται πλουσιοπάροχα πακέτα αποχώρησης αποκλειστικά για τα Διευθυντικά στελέχη, που ανέρχονται σε αμοιβές 24 μηνών, την ίδια στιγμή που οι απλοί εργαζόμενοι περιορίζονται στα «νόμιμα».

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι γι' αυτή την πρωτοφανή παραβίαση της εταιρικής νομιμότητας από τη μεριά του Δ.Σ. της ΑΤΗΕΧ:

  • Ο 1ος λόγος είναι για να βολευτούν διάφορα διευθυντικά στελέχη της ΑΤΗΕΧ, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου ή που προετοιμάζονται για κάτι τέτοιο, εν όψη πιθανής πώλησης της εταιρίας («αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του Ομίλου», όπως κατά γράμμα αναφέρεται στο κείμενο).
  • Ο 2ος λόγος είναι η «από το παράθυρο» ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων, και τα οποία εδώ και καιρό συναντούν την ισχυρή εναντίωση του Σωματείου Εργαζομένων, το οποίο από τη μεριά του διεκδικεί αυξήσεις και σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι μισθοί των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο έχουν υποστεί δύο απανωτές μειώσεις από το μακρινό 2012 των μνημονίων και έκτοτε παραμένουν καθηλωμένοι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Σε σχέση με τα ανωτέρω, το Σωματείο έχει ήδη προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς το Δ.Σ. της εταιρίας ΑΤΗΕΧ και το σύνολο των εργαζομένων. Επίσης έχει προβεί σε ενημέρωση/καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κινείται άμεσα σε νομικές ενέργειες, ενημέρωση των Αρχών/Υπουργείων και προσφεύγει στον ΟΜΕΔ για το σύνολο των εργασιακών θεμάτων.

  • Οι Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με σκοπό την αιχμαλωσία των Εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε «πληβείους» δεν θα περάσει.
  • Όχι στα συμφέροντα των ανώτατων/ανώτερων διευθυντικών στελεχών, εις βάρος των εργαζομένων.
  • Η λαθροχειρία της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου στα δικαιώματά μας, θα βρει αντιμέτωπους και ενωμένους όλους τους εργαζόμενους.
  • Τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι και θα παραμείνουν αδιαπραγμάτευτα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v