Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες κάνουν αγώνα δρόμου για ρύθμιση δανείων

Περιπτώσεις εισηγμένων που δίνουν μάχες με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Γιατί σπεύδουν να κινηθούν τώρα. Πώς λειτουργεί ως σημαντικό εργαλείο διαπραγμάτευσης το χαρτοφυλάκιο real estate.

Ποιες εισηγμένες κάνουν αγώνα δρόμου για ρύθμιση δανείων

Εντείνονται οι προσπάθειες των υπερδανεισμένων εισηγμένων εταιρειών και των πιστωτών τους για την εξεύρεση λύσης που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές, σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια χορηγήσεων ανεβαίνουν και οι φόβοι για ενδεχόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία αυξάνονται.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πιστωτές και επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να βιαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα και να οδηγηθούν σε κάποια λύση (αναδιάρθρωση δανείων με ή χωρίς κουρέματα υποχρεώσεων) και αυτό γιατί οι υπερδανεισμένες εταιρείες που ήδη είναι έντονα καταπονημένες από τη μακροχρόνια έλλειψη ρευστότητας θα βρεθούν το 2023 σε ένα περιβάλλον πολύ πιο αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ΕΚΤ θα ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο γύρω στο 3% από το 1,25% που είναι σήμερα και από το 0% που ουσιαστικά βρισκόταν στις αρχές της φετινής χρονιάς. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων τόσο των υπερχρεωμένων εταιρειών όσο και των πιστωτών τους.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η διαχείριση ενός πολύ σημαντικού ποσοστού των επιχειρηματικών δανείων έχει πλέον περάσει από τις τράπεζες στα χέρια των servicers, εκτιμάται ότι οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ταχύτερα και επιθετικότερα.

Τέλος, ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι εξακολουθεί να παρατηρείται ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά του real estate, με αποτέλεσμα η ακίνητη περιουσία των υπερδανεισμένων εταιρειών να μπορέσει να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εξεύρεση λύσης.

Οι εξελίξεις

Μόλις πρόσφατα, είχαμε θετική κατάληξη στην υπόθεση της AΝΕΚ, όπου μετά από ένα γενναίο κούρεμα δανείων, η κρητική εταιρεία θα ενταχθεί στο σχήμα της Attica Group.

Λύση επίσης προέκυψε στην περίπτωση της εμπορικής εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου (εντάχθηκε στον Όμιλο Quest), ενώ το ίδιο διαφαίνεται και για την οινοποιία Μπουτάρης, χωρίς όμως στην τελευταία οι μέτοχοί της να ανακτούν τμήμα έστω της περιουσίας τους.

Στην AVE, τα αρνητικά ίδια κεφάλαιά της πέρασαν σε θετικό έδαφος μέσα από δύο κινήσεις του βασικού της μετόχου: Πρώτον, κάλυψε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3 εκατ. ευρώ και δεύτερον, ανέλαβε χρέος 4,86 εκατ. ευρώ της εισηγμένης εταιρείας (πολύ πιθανόν μέσω κουρέματος).

Η διοίκηση της ΚΡΕΚΑ βρίσκεται σε επαφές με την doValue Hellas, με στόχο τη διαγραφή ενός μεγάλου ποσοστού του χρέους της και τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού της κόστους.

Με την doValue διαπραγματεύεται για μεγάλο κούρεμα υποχρεώσεων και η Μπήτρος Συμμετοχών, με τη διαφορά ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο για τη ρύθμιση των δανείων της από τη συμφωνία εκχώρησης της δραστηριότητας της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ το 2020.

Η Προοδευτική, με μηδενικά έσοδα κατά τα τελευταία χρόνια, ρύθμισε με τις doValue και Intrum δάνεια 4,43 εκατ. ευρώ, επωφελούμενη κατά 3,28 εκατ. ευρώ. Τώρα, σειρά για νέες «διευθετήσεις» έχει το χρέος προς τους ιδιώτες, καθώς ο λογαριασμός των προμηθευτών στις 30/6/2022 κυμαινόταν γύρω στα 4,4 εκατ. ευρώ (ταμείο την ίδια ημερομηνία 1,845 εκατ. ευρώ).

Πάντως, η Προοδευτική ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία με τη διεθνή εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων LDA Capital, με βάση την οποία η τελευταία θα επενδύσει σταδιακά 20 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν με ιδιωτική τοποθέτηση. Κύριος προορισμός των επενδύσεων οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Στην περίπτωση της ΒΙΣ, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα αντιμετωπιστούν μεν από τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο η εισηγμένη καλείται τον προσεχή Μάρτιο να εξοφλήσει δάνειο ύψους 6,9 εκατ. ευρώ.

Στην υπόθεση της Dionic, δεν φαίνεται κάποια ουσιαστική κινητικότητα στον ορίζοντα, με παράγοντες της αγοράς να ποντάρουν στο χειρότερο σενάριο.

Για την περίπτωση της Yalco, λέγεται πως θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την ακίνητη περιουσία της προκειμένου να περιορίσει δραστικά το ύψος του δανεισμού της και να επαναφέρει τα ίδια κεφάλαια σε θετικό έδαφος.

Η νηματουργία Βαρβαρέσος έλαβε νέα ολιγόμηνη δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών και συνεχίζει τις επαφές της για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Εκτός από τις τράπεζες, η εισηγμένη οφείλει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στη ΔEΗ.

Η συρματουργία Λεβεντέρης έχει βγάλει προς πώληση τα μη λειτουργικά της ακίνητα, με πρώτο χρονικά αυτό που διαθέτει στον Πειραιά, το οποίο είναι ελεύθερο βαρών.

Στην ακριτική βιομηχανία ξύλου Ακρίτας, παρά την επιστροφή στα κέρδη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, τα ίδια κεφάλαια και το κεφάλαιο κίνησης παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο (-3,99 και -5,13 εκατ. αντίστοιχα), ενώ ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 36,5 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η διοίκηση της εισηγμένης εστιάζει στο θετικό EBITDA του πρώτου εξαμήνου (+2,42 εκατ. ευρώ) και στην «εν εξελίξει διαδικασία της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα».

Τέλος, η εταιρεία ενδυμάτων Δούρος επιχειρεί να ρυθμίσει τα χρέη της προς τις τράπεζες και παράλληλα να κουρέψει -μερικά ή ολικά- υποχρεώσεις που έμειναν προς Εθνική Leasing και PQH, μετά την εκχώρηση ακινήτων της προς αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v