Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Ποια σήματα στέλνει το 3ο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών

Ποιες οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι που θέτει η επενδυτική τράπεζα. Τι εκτιμά για τις λειτουργικές τάσεις και τα έσοδα από τόκους παρά την απώλεια του μπόνους από τα TLTROs. Τι λέει για το περιβάλλον κινδύνου.

JP Morgan: Ποια σήματα στέλνει το 3ο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών

«Η Alpha Βank θα ξεκινήσει την περίοδο υποβολής των πεπραγμένων του τρίτου τριμήνου του 2022 για τις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη (8 Νοεμβρίου), ενώ θα ακολουθήσουν η Eurobank και η ΕΤΕ την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου) και η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου), εξηγεί η JP Morgan.

Οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι που έχει θέσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι: Alpha Bank, overweight και τιμή-στόχος το 1,4 ευρώ, Εθνική Τράπεζα, overweight και τιμή-στόχος τα 4,5 ευρώ, Eurobank, overweight και τιμή-στόχος το 1,5 ευρώ και τέλος, Τράπεζα Πειραιώς overweight και τιμή-στόχος τα 2,20 ευρώ.

«Προβλέπουμε άλλη μία σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων, με ορατές βελτιώσεις στις λειτουργικές τάσεις για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο φέτος, με γνώμονα τη συνεχιζόμενη αύξηση του πρώτου κύκλου εργασιών και το ακόμη ευνοϊκό περιβάλλον κινδύνου. Πιστεύουμε ότι οι γενικές τάσεις θα είναι παρόμοια ισχυρές και στις τέσσερις τράπεζες», εκτιμά η τράπεζα.

«Κατά την άποψή μας, η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση του καθαρού εσόδου από τόκους αυτό το τρίμηνο, η οποία έρχεται παρά την απώλεια του μπόνους από τα TLTROs, καθώς και την εποχικά χαμηλότερη δραστηριότητα όγκου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που επωφελείται από τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την εμφάνιση μιας πρώτης, αν και ακόμη περιορισμένης, επίδρασης των επιτοκίων», συνεχίζει η JPM.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους καθώς και την υψηλότερη πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ (με το επιτόκιο στο 1,5% επί του παρόντος και 2,25% στην πρόβλεψή μας έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, θεωρούμε ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών σε επίπεδο κορυφής».

Δεδομένων των ευρωπαϊκών υφεσιακών κινδύνων, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι λιγότερο σίγουρες και η JPM εκτιμά ότι οι διοικήσεις θα συνεχίσουν να παρέχουν προσεκτικό μήνυμα αυτοπεποίθησης για το 2023, τονίζοντας τις ανοδικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να απολαμβάνει -συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αύξησης της απασχόλησης, της διατηρήσιμης καταναλωτικής δραστηριότητας και της επιτάχυνσης της απορρόφησης της ευρωπαϊκής βοήθειας από το πακέτο RRF.

Alpha Βank

«Βλέπουμε ότι η Αlpha Bank θα παρουσιάσει ισχυρά καθαρά κέρδη 105 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο, που μεταφράζονται σε 7,3% αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ROTE (8,5% προσαρμοσμένο για τα υποτιθέμενα έκτακτα έξοδα). Αναμένουμε ένα ισχυρό top-line που υποστηρίζεται από τα υψηλότερα υπόλοιπα δανείων, καθώς και στήριξη από το χαρτοφυλάκιο τίτλων, αν και ακόμη περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων, και όλα αυτά υπεραντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση από τη χαμηλότερη συσσώρευση TLTROs και την εποχικά χαμηλότερη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Βλέπουμε μείωση των αμοιβών κατά 6% σε τριμηνιαία επίδοση (QoQ) σε δημοσιευμένη βάση, ωστόσο αυτό είναι καθαρά αντανάκλαση της πρόσφατης πώλησης της δραστηριότητας από τη Nexi, και η αρνητική επίπτωση αντισταθμίζεται πλήρως στη γραμμή του κόστους, οδηγώντας σε 5% χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα QoQ.

Εκτιμάμε υψηλότερο από το κανονικό κέρδος από τις συναλλαγές αυτό το τρίμηνο, υποστηρίζοντας τη γραμμή εσόδων. Μετά την ταξινόμηση των υπόλοιπων δύο χαρτοφυλακίων NPEs ως διακρατούμενα για πώληση (HFS) το δεύτερο τρίμηνο, δεν υπάρχουν μεγάλες κινήσεις στο χαρτοφυλάκιο NPEs αυτό το τρίμηνο και αναμένουμε ότι η υποκείμενη τάση θα παραμείνει σταθερή, με το κόστος κινδύνου χωρίς εκπλήξεις», προβλέπει η JPM.

Eurobank

«Αναμένουμε άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο από τη Eurobank, με γνώμονα τα σταθερά βασικά έσοδα, με αποτέλεσμα η τριμηνιαία αποδοτικότητα ROTE να διαμορφωθεί σε 11,6% (έναντι 11% των προβλέψεων της διοίκησης) για το 2022.

Προβλέπουμε ότι ο δείκτης FLB3 CET1 θα αυξηθεί κατά 30 μ.β. QoQ, οδηγώντας την κατώτατη γραμμή. Προβλέπουμε ελαφρώς υψηλότερο κόστος κινδύνου στις 70 μ.β. έναντι των προβλέψεων της διοίκησης για το 2022 στις 65 μ.β., αν και χωρίς υποκείμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού», εξηγεί η JPM.

Εθνική Τράπεζα

«Παρόμοια με τις ομοειδείς τράπεζες, βλέπουμε τα βασικά έσοδα της Εθνικής Τράπεζας να αυξάνονται QoQ λόγω της υγιούς επέκτασης των δανείων (παρά την αρνητική εποχικότητα) και περαιτέρω στήριξη του περιθωρίου κέρδους, και συνεχιζόμενες σταθερές προμήθειες.

Προβλέπουμε μια ομαλοποίηση των κερδών από τις συναλλαγές αυτό το τρίμηνο (μετά από ένα πολύ ισχυρό πρώτο εξάμηνο), καθώς και κάποια υψηλότερη υποκείμενη πίεση κόστους, δεδομένου του πληθωριστικού περιβάλλοντος, και κόστος κινδύνου 70 μ.β., σύμφωνα με την καθοδήγηση για το οικονομικό έτος 2022», προβλέπει η JPM.

Τράπεζα Πειραιώς

«Αναμένουμε σταθερά τριμηνιαία αποτελέσματα από την Τράπεζα Πειραιώς, με υγιή καθαρή πιστωτική επέκταση, αύξηση του περιθωρίου κέρδους που σχετίζεται με τα επιτόκια και ανθεκτικά έσοδα από προμήθειες. Προβλέπουμε ότι το τριμηνιαίο κόστος θα αυξηθεί ελαφρώς λόγω των πληθωριστικών πιέσεων καθώς και της μερικής καταχώρησης των προηγούμενων εξόδων εθελουσίας (VES 60 εκατ. ευρώ για το 2022), εκ των οποίων το ήμισυ εγγράφεται αυτό το τρίμηνο.

Δεν αναμένουμε καμία έκπληξη όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και το κόστος κινδύνου. Με βάση τους αριθμούς μας, το FL CET1 αυξάνεται σε 10,3% αυτό το τρίμηνο από 9,5% που αναφέρθηκε το δεύτερο τρίμηνο και είναι σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί το 11%, που είναι ο στόχος της τράπεζας για το FY22», καταλήγει η JPM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v