Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ εναντίον ΕΧΑΕ για τον τερματισμό του XNET

Εσφαλμένη στρατηγική επιλογή η διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας της XNET, λέει ο ΣΜΕΧΑ. «Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, το νέο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο σε διάλογο».

ΣΜΕΧΑ εναντίον ΕΧΑΕ για τον τερματισμό του XNET

Την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της ΕΧΑΕ να διακόψει τη λειτουργία της πλατφόρμας XNET εξέφρασαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες, με τον ΣΜΕΧΑ να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας και να καλεί τη νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ να αλλάξει ρότα.

«Η πλατφόρμα της XNET έδινε τη δυνατότητα στις ΑΧΕ να προσφέρουν διαφοροποιημένα προϊόντα στους Έλληνες επενδυτές και τώρα αυτή η δυνατότητα που είχε αναπτυξιακή δυναμική σε βάθος χρόνου κινδυνεύει να χαθεί» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής, συμπληρώνοντας: «Μας είπαν ότι η πλατφόρμα είναι ζημιογόνος. Ακόμη όμως και να είναι, πιστεύω ακράδαντα ότι αποφέρει σαφώς περισσότερα έμμεσα οφέλη στην ΕΧΑΕ, οπότε τυχόν διακοπή της λειτουργία της θα αποτελέσει εσφαλμένη στρατηγική επιλογή. Προκειμένου να μην προχωρήσουμε σε μια τόσο εσφαλμένη απόφαση, καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, το νέο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο σε διάλογο»

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη επιστολή, ο ΣΜΕΧΑ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η πλατφόρμα ΧΝΕΤ λειτουργεί άνω των δέκα ετών, παρέχοντας στο ένα τρίτο των ημεδαπών μελών του ΧΑ πρόσβαση στη διαπραγμάτευση και δυνατότητες εκκαθάρισης και διακανονισμού επί ξένων τίτλων, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών που χρησιμοποιούνται από το ΧΑ και τα μέλη του.
  • Η αιφνίδια, χωρίς καμία πρωθύστερη ενημέρωση και αιτιολόγηση, απόφαση για διακοπή των υπηρεσιών της πλατφόρμας θα επιφέρει άμεσες και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία και λειτουργικά αποτελέσματα των 13 μελών του ΧΑ-χρηστών της πλατφόρμας ΧΝΕΤ, αλλά και στην προσπάθεια του ΧΑ να ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του.

Είναι αυταπόδεικτο -συνεχίζει η επιστολή Του ΣΜΕΧΑ ότι η λειτουργία της πλατφόρμας όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε ή ακόμα και ενίσχυσε:

  • Την επενδυτική σχέση των ημεδαπών επενδυτών με το ευρύτερο δίκτυο του ΧΑ, ακόμα και όταν οι συναλλαγές επί των ημεδαπών μετοχών ατονούσαν. Τυχόν απώλεια πρόσβασης των επενδυτών προς όφελος άλλων εφαρμογών, θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική τους αποξένωση από το ΧΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Μέλη και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
  • Την προσέλκυση ημεδαπών επενδυτών οι οποίοι ηλικιακά είναι νεότεροι και δυναμικότεροι σε σχέση με τις συναλλαγές που διενεργούν, όπου μέσα από τη δυνατότητα συναλλαγών τους σε ξένες μετοχές, διατηρούν την επαφή τους με την ελληνική κεφαλαιαγορά και αποτελούν ένα επενδυτικό κοινό ιδιαίτερα ενεργό και για τις ελληνικές μετοχές. Η τυχόν στροφή τους σε εναλλακτικές πλατφόρμες συναλλαγών εκτός Μελών του ΧΑ, είναι βέβαιο ότι θα ελαχιστοποιήσει ή και μηδενίσει, το ενδιαφέρον τους για τις εγχώριες μετοχές.
  • Την αξιοπιστία και ποικιλία τόσο στο προϊοντικό μίγμα του ΧΑ αλλά και στη χρήση του ΣΑΤ ως παρόχου μητρώου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v