Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank-Πειραιώς: Τι δείχνουν τα θεμελιώδη και η τεχνική εικόνα

Πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές και πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις, οι τεχνικές στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τις δύο τράπεζες. Οι εκλογές και ο ρόλος των αυξανόμενων επιτοκίων της ΕΚΤ.

Alpha Bank-Πειραιώς: Τι δείχνουν τα θεμελιώδη και η τεχνική εικόνα

Οι δύο τράπεζες που υστέρησαν σε απόδοση πέρυσι, Alpha Bank με πτώση 7% και η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 11%, έχουν ξεκινήσει με ‘φόρα’ το 2023 και είναι στις δύο τοπ μετοχές σε αποδόσεις από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης με +26% και +33%, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές είναι θετικοί για την πορεία τους και σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, αλλά και εγχώριοι αναλυτές έχουν ήδη αναβαθμίσει τις τιμές στόχους, ενώ κάποιοι τις τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους για τη χρονιά. ης τράπεζας για το 2023. Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικές μετοχές θα είναι αποδέκτες της εκλογικής μεταβλητότητας, οπότε όσο πλησιάζουν οι εκλογές το προφίλ απόδοσης - ρίσκου θα αλλάζει βραχυπρόθεσμα.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή ξεκίνησε το 2023 όπως ακριβώς τελείωσε και το 2022, έχοντας ήδη καταγράψει αξιοζήλευτη άνοδο +33%, ωστόσο οι αναλυτές είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι για την πορεία της μετοχής για όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς και έχουν ξεκινήσει σειρά αναβαθμίσεων σε εκτιμήσεις για την κερδοφορία, αλλά και την τιμή στόχο για τον τίτλο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν πλέον τη μέση τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,34 ευρώ ανά μετοχή και με περιθώριο ανόδου 22% περίπου. Η Pantelakis Securities επίσης τοποθετεί την Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της και θέτει τιμή στόχο στα 2,25 ευρώ και σύσταση overweight.

Η πιο πρόσφατη είναι η Alpha Finance με τιμή στόχο στα 2,25 ευρώ και τοποθετεί την Πειραιώς στα top picks, ενώ η Eurobank Equities θέτει νέες εκτιμήσεις για τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2022-2024 στις οποίες αυξάνει την εκτίμηση για την αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RοΤΕ).

Παρά τις υψηλές αποδόσεις στο ταμπλό, τα discount παραμένουν και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς με νέα αυξημένη τιμή στόχο στα 2,47 ευρώ από 2,02 ευρώ πριν. Η NBG Securities θέτει με τη σειρά της νέα τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,35 ευρώ από 1,85 ευρώ πριν και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 30% και εκτιμά ότι το αυξημένο κόστος καταθέσεων θα είναι λιγότερο σημαντικό ζήτημα για την Πειραιώς από ότι για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, δεδομένου του χαμηλότερου δείκτη δανείων προς καταθέσεις.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς (μαζί με τη Eurobank) και συστήνει αυξημένες θέσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (overweight). H τιμή στόχος που θέτει στο βασικό της σενάριο είναι τα 2,24 ευρώ (από 1,96 ευρώ πριν) ή 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σημαντική αναβάθμιση ήρθε και από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs με νέα σύσταση «Buy» από «Neutral» και με αναθεωρημένο στόχο τιμής για το δωδεκάμηνο σε 2,2 ευρώ από 1 ευρώ πριν.

Η τεχνική εικόνα της τράπεζας είναι η πιο bullish από τις τέσσερεις τράπεζες, με τη μετοχή να προσπαθεί να κινηθεί προς τη ζώνη των 2 με 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Μετά τα 2,25 ευρώ, τεχνικά η επόμενη ισχυρή αντίσταση είναι το επίπεδο των 2,60 ευρώ και σε αυτά τα επίπεδα στο παρελθόν έχει γίνει σημαντικές συναλλαγές.

Μεγάλη σημασία για την τεχνική εικόνα της Πειραιώς έχουν οι συναλλαγές των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η ανοδική κίνηση που εξυφαίνεται λαμβάνει χώρα με πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από ότι τους προηγούμενους μήνες. Ένα τεχνικό στοπ στην άνοδο θα ήταν παραβίαση των 1,72 ευρω και χαμηλότερα των 1,41 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Βank επίσης κινείται σταθερά ανοδικά από πέρυσι τον Οκτώβριο. Η πιο θετική από όλους είναι η εγχώρια Eurobank Equities, η οποία τοποθετεί τον τίτλο της Alpha Βank στις κορυφαίες επιλογές της, μετά την πρόσφατη στροφή στις τραπεζικές μετοχές, ενώ δίνει τιμή-στόχο στο 1,63 ευρώ για τη μετοχή.

Μετατοπίζει την προτίμηση της στην Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ θεμελιωδών στοιχείων και αποτίμησης, ειδικά καθώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τα επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας σημαντική υποαπόδοση έναντι των ανταγωνιστών της.

Από τους ξένους επενδυτικούς οίκους πολύ θετικοί είναι οι αναλυτές του οίκου της JP Morgan που δίνουν τιμή – στόχο σε 1,4 ευρώ και σύσταση overweight αλλά τοποθετούν τη μετοχή ως top pick στην γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το P/E μονοψήφιο σε χαμηλότερα επίπεδα των 5 φορών, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) διαμορφώνεται σε 0,3 φορές. Αναφορικά με τη μερισματική απόδοση, ο οίκος προβλέπει για την Alpha Bank την υψηλότερη μερισματική απόδοση, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, της τάξης του 3,9%, αρχής γενομένης από το 2023 και 4,6% για το 2024.

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τον τραπεζικό κλάδο και δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank 1,60 ευρώ (από 1,19 ευρώ πριν) ενώ η Wood & Company θέτει την τιμή στόχο στα 1,5 ευρώ και η σύσταση είναι αγορά (buy). Στις προβλέψεις της η Wood, υποθέτει δείκτη πληρωμών μερισμάτων 20% για την Alpha Bank το 2024, δηλαδή θα πληρώσει μέρισμα από τα φετινά καθαρά κέρδη.

Τέλος, η πρόσφατη αναφορά της αμερικανικής Morgan Stanley εξηγεί ότι ενσωματώνει τα υψηλότερα επιτόκια στις εκτιμήσεις της, αυξάνοντας τα φετινά κέρδη ανά μετοχή κατά 6% περίπου κατά μέσο όρο. Η Morgan Stanley δίνει σύσταση equal-weight (ουδέτερη) για την Alpha Bank με αύξηση της τιμής στόχου στα 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ προγενέστερα.

Τεχνικά το διάγραμμα της Alpha Bank είναι πιο συμμετρικό και ισορροπημένο μεσοπρόθεσμα, ενώ η υποαπόδοση της, της δίνει ‘πόντους’ να κλείσει την ψαλίδα με τις άλλες τρεις τράπεζες στις αποδόσεις των 52 εβδομάδων, όπου η μετοχή της Alpha Bank είναι ακόμη σε αρνητικό έδαφος -8%, ενώ οι άλλες τρεις μετοχές είναι με περίπου +25%. Εντούτοις, το τεχνικό διάγραμμα σε εβδομαδιαίο επίπεδο είναι ιδιαίτερα υπεραγορασμένο και κάποια διόρθωση είτε σε όρους τιμής είτε σε όρους χρόνου θα πρέπει να ‘αποθερμάνει’ τους ταλαντωτές. Οι στόχοι για υψηλότερα φέτος είναι τα 1,50 ευρώ και έπειτα τα 1,80 με 2 ευρώ ανά μετοχή. Ως στοπ στην τρέχουσα ανοδική κίνηση θα θέταμε τα επίπεδα των 1,11 και 1 ευρώ.

* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v