Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται τον Μάρτιο τα μέτρα στήριξης του Χρηματιστηρίου

Τριπλός στόχος: αύξηση της εμπορευσιμότητας, ενίσχυση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων και διευκόλυνση εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέσω περιορισμού των απαιτούμενων δαπανών. Συζητήσεις και για κίνητρα στις startup εταιρείες.

Ερχονται τον Μάρτιο τα μέτρα στήριξης του Χρηματιστηρίου

Για τον Μάρτιο προγραμματίζεται η ψήφιση μέτρων από την κυβέρνηση που στόχο έχουν να ενισχύσουν το ελληνικό χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση προγραμματίζεται να γίνει πριν τη διεξαγωγή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για τις εξαγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι εξαγγελίες περιελάμβαναν δύο κυρίως μέτρα: Πρώτον, τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από το 0,2% που είναι σήμερα στο 0,1% και δεύτερον, τον μηδενισμό της φορολογίας επί των τόκων που εισπράττουν οι κάτοχοι εταιρικών ομολόγων, τα οποία διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (από 15% που είναι σήμερα).

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αύξηση της εμπορευσιμότητας στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και στην ενίσχυση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων, μέσω της άρσης μιας υφιστάμενης αδικίας, το ότι δηλαδή, στην πράξη μόνο οι Έλληνες επενδυτές επιβαρύνονται μέχρι σήμερα με τον φόρο του 15% επί των τόκων.

Ένα τρίτο μέτρο είναι η προνομιακή φορολογική μεταχείριση του πακέτου των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι εταιρείες προκειμένου να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα έξοδα αυτά θα υπολογίζονται λογιστικά ως διπλάσια (υπεραποσβέσεις) προκειμένου -στην πράξη- ένα σημαντικό κομμάτι αυτών να αναλαμβάνεται από το κράτος. Στόχος του μέτρου είναι η διευκόλυνση μιας εταιρείας να εισέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσω περιορισμού των απαιτούμενων δαπανών.

Πέραν αυτών όμως που, όπως λέγεται, θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει από την πλευρά των παραγόντων της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και ένα ακόμη κίνητρο, που αφορά τις νεοφυείς (startup) εταιρείες.

Έχει προταθεί λοιπόν τα κίνητρα που ήδη προσφέρει η Πολιτεία για τους λεγόμενους «angel investors» στις νεοφυείς επιχειρήσεις να ισχύουν και για την περίπτωση που οι εταιρείες αυτές επιλέξουν να εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Με τον τρόπο αυτό, θα προκύψει ένα επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ, αλλά επίσης και μια ακόμη δυνατότητα που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν οι διοικήσεις των startup εταιρειών, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v