Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Πώς να επενδύσετε μετά τη βουτιά στις αγορές

Πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις, μετά το sell off. Πόσο «φθηνές» βλέπει ο αμερικανικός οίκος τις τράπεζες και ποιους άλλους κλάδους επιλέγει, σε περιβάλλον κινδύνων.

Goldman Sachs: Πώς να επενδύσετε μετά τη βουτιά στις αγορές

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών γνώρισαν ένα βαθύ sell off, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν ισχυρή πίεση στον τραπεζικό τομέα. Βλέπουμε ότι η πρόσφατη οπισθοδρόμηση ταιριάζει σε γενικές γραμμές με μια προοπτική χαμηλής απόδοσης για τις παγκόσμιες μετοχές, αναφέρει ανάλυση της Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα  συστήνει άμυνα με overweight θέσεις στα μετρητά. Εκτιμά πως η προοπτική ανόδου των τιμών των μετοχών περιορίζεται από το χαμηλό risk premium και από τις αδύναμες προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία, με δεδομένο πως τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη υψηλά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι η αποτίμηση της ευρωπαϊκής αγοράς είναι κάτω του μέσου όρου με βάση το P/E, αλλά και με βάση διάφορους άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες αποτίμησης όπως το P/B.

Επιπλέον, η Goldman Sachs εκτιμά πως η δομή της αγοράς έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημαντική παγκόσμια έκθεση, με την Ασία να αποτελεί πλέον το ένα πέμπτο της έκθεσης σε πωλήσεις. Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι της Goldman αύξησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας. 

Επιπρόσθετα, οι δείκτες μετοχών στην Ευρώπη συνήθιζαν να έχουν πολύ μεγάλο βάρος σε τράπεζες και εταιρείες πρώτων υλών, και ενώ το βάρος εξακολουθεί να είναι υψηλό -ειδικά έναντι των ΗΠΑ- η έκθεση είναι πολύ μειωμένη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπλέον, οι αμυντικοί κλάδοι ποιότητας αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης.

Τοποθετήσεις

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, με βάση τα παραπάνω, παραμένουν overweight στους κλάδους αξίας που επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, επιλέγουν και μετοχές κλάδων ανάπτυξης, δεδομένης της μέτριας οικονομικής επιβράδυνσης, όπως η Υγεία, οι ΑΠΕ και αμυντικοί κλάδοι.

Μετά το sell off στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, συστήνει θέση overweight στις τράπεζες στην Ευρώπη. Μολονότι αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί (για ανάπτυξη και επιτόκια), η GS πιστεύει ότι προσφέρουν καλή ευκαιρία για κέρδη στην ανοδική πορεία της αγοράς, ειδικά μετά την πρόσφατη βουτιά.

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών δεν ήταν ποτέ τόσο «φθηνές», σημειώνει η έκθεση, ακόμα και κατά την περίοδο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v