Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η Alpha Finance

Ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές παρά τη διεθνή τραπεζική αναταραχή. Το «κλειδί» για την αναβάθμιση των προβλέψεων. Ποια τράπεζα εμφανίζει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.

Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η Alpha Finance

Υψηλότερες τιμές-στόχοι λόγω αναβαθμίσεων στις προβλέψεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών από την Alpha Finance, η οποία δεν «φοβάται» τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

«Οι νέες τιμές-στόχοι μας είναι υψηλότερες από ό,τι προηγουμένως, κυρίως λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα κέρδη. Οι προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) είναι το κλειδί και η κινητήρια δύναμη πίσω από τις αναβαθμίσεις των κερδών μας, λόγω της πορείας των επιτοκίων και της ικανότητας των τραπεζών να την εκμεταλλευτούν», εξηγεί η Alpha Finance.

«Σε αυτό το στάδιο βλέπουμε μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς (αξιολόγηση «αγορά», στα 2,82 ευρώ ο στόχος), λόγω της σταδιακής σύγκλισης κερδοφορίας και αποτιμήσεων», ενώ βλέπει περαιτέρω άνοδο στις άλλες δύο τράπεζες που καλύπτει. Για την Εθνική Τράπεζα (αξιολόγηση αγορά), η χρηματιστηριακή δίνει στόχο στα 5,60 ευρώ και για τη Eurobank (αξιολόγηση αγορά), στο 1,53 ευρώ. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις μετοχές είναι: Τράπεζα Πειραιώς +32%, Eθνική Τράπεζα και Eurobank +22%.

«Είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε γενικές γραμμές με τις προβλέψεις των διοικήσεων των τραπεζών για το 2023 (υποθέτοντας χαμηλότερη πιστωτική ανάπτυξη αλλά ενσωματώνοντας υψηλότερα επιτόκια σε 300 μ.β.), αλλά ελαφρώς πιο επιφυλακτικοί για τα επόμενα έτη, υποθέτοντας κάποια πίεση στα περιθώρια δανείων (10-20 μ.β. ετησίως) και υψηλότερα επιτόκια μετακύλισης στις καταθέσεις, δηλαδή περίπου 80% στις προθεσμιακές καταθέσεις και άνω του 50% στις συνολικές καταθέσεις έως το 2025», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

Η AF αποτιμά τις τράπεζες με βάση το μοντέλο Gordon Growth Model προσαρμοσμένο για τυχόν πλεονάζοντα κεφάλαια. Λαμβάνει υπόψη τα επόμενα πέντε χρόνια τον μέσο όρο του δείκτη RoE επί των «απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων» για τον υπολογισμό του δικαιολογημένου δείκτη P/BV. Οι επικαιροποιημένες τιμές-στόχοι υποδηλώνουν σημαντική άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα. Συνεπώς, επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «αγορά» και για τις τρεις τράπεζες.

Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βελτιώνονται παρά τις αβεβαιότητες από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται σε καλή θέση να βελτιώσουν τη θεμελιώδη θέση τους στο ορατό μέλλον, αφού οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα εμφανίζονται καλύτερες από ό,τι πριν από μερικούς μήνες.

Η πορεία των επιτοκίων συνεχίζει να στηρίζει την ικανότητα δημιουργίας εσόδων και οι τρέχουσες μετρήσεις τους (ρευστότητα, κεφάλαια, ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία) και το επιχειρηματικό μοντέλο υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι είναι αρκετά περιορισμένοι σε σχέση με τους παγκόσμιους ομολόγους τους.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, αν και οι εξωτερικές και εσωτερικές αβεβαιότητες μπορεί να διατηρήσουν τις μετοχές τους ευμετάβλητες, βραχυπρόθεσμα. Η αποτίμησή τους σε 0,54 φορές σε όρους P/TBV για το 2023, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη κερδοφορία και το διψήφιο RoTE, προσφέρει ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου και απόδοσης, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική επαναξιολόγηση μετά την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v