Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα θεμελιώδη και τεχνικά σήματα για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Τα θεμελιώδη μεγέθη και τα τεχνικά δεδομένα για τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις. Πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές.

Χρηματιστήριο: Τα θεμελιώδη και τεχνικά σήματα για  ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Το ΧΑ φαίνεται να έχει μπει σε ανοδική τροχιά, η οποία δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να κινδυνεύσει μόνο από εξωγενή σοκ σε αγορές και γεωπολιτική.

Με τα ομόλογα να είναι ήδη διαπραγματεύσιμα σε επίπεδα investment grade, παραπλήσια με τα κυπριακά και τα πορτογαλικά, τα προεξοφλητικά επιτόκια για τις ελληνικές μετοχές μειώνονται και οι αποτιμήσεις δικαιούνται να «ανέβουν», υποστηρίζουν αναλυτές. Δύο εταιρείες που η αγορά και οι ξένοι κυρίως έχουν στρέψει το βλέμμα τους, για διαφορετικούς λόγους, είναι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ.

Για τον μεν ΟΠΑΠ, η απόδοση από τις αρχές του έτους είναι 21% ενώ έχει ήδη αποκόψει μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

Για τον ΟΠΑΠ, οι ξένοι επενδυτές αλλά και η αγορά είναι ιδιαίτερα θετικοί, δεδομένης μιας συνολικής προοπτικής που υποστηρίζεται τόσο στην πρόσθετη ανάπτυξη από τα VLTs (video lottery terminals) όσο και στο διαδίκτυο. Οι ισχυρές επιδόσεις του ΟΠΑΠ, οι οποίες διατηρήθηκαν και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και στην πανδημία, επιτρέπουν ισχυρά περιθώρια λειτουργίας EBITDA, σταθερά ή και αυξανόμενα επίπεδα παραγωγής ταμειακών ροών (FCF) και ισχυρές πληρωμές μερισμάτων που ξεπερνούν το 6%-8% όλα τα προηγούμενα έτη και, το κυριότερο, αναμένεται να διατηρηθούν και τα επόμενα έτη.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E του ΟΠΑΠ για φέτος και το 2024 είναι περίπου στις 12,5 φορές ενώ ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται σε 7,5 φορές.

Η τεχνική εικόνα του ΟΠΑΠ δείχνει να προσεγγίζει μια σημαντική περιοχή στα 17,5 ευρώ στο μηνιαίο διάγραμμα. Είναι επίπεδα τιμών προ χρηματοπιστωτικής αλλά και εγχώριας κρίσης και η διάσπασή τους θα σημαίνει πολλά και για την υπόλοιπη αγορά. Θα είναι ένα σημάδι ότι η Ελλάδα έχει απεμπλακεί από το προβληματικό παρελθόν και το bull market είναι ισχυρό. Το επόμενο επίπεδο με σημασία είναι τα 20-20,50 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, η ΔEΗ από μεγάλος «άρρωστος» στο ΧΑ έχει μεταμορφωθεί σε θετικό πρωταγωνιστή. Η απόδοση της μετοχής προσεγγίζει το 70% το τελευταίο έτος, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ελάχιστες εταιρείες έχουν αποδώσει υψηλότερα στο ταμπλό του ΧΑ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 9 ευρώ έχει πλέον αλλάξει το προφίλ της ΔEΗ αλλά και έχει «χωνευτεί» από την αγορά και τους επενδυτές. Βάσει των οικονομικών της καταστάσεων, η εταιρεία πλέον πατάει πολύ πιο γερά στα πόδια της και η έξοδός της στην αγορά της Ρουμανίας μπορεί να αλλάξει προς το θετικότερο το προφίλ της.

H ΔEΗ έχει ήδη 603 MW ΑΠΕ σε λειτουργία και αναμένεται ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει εγκαταστήσει και λειτουργήσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1,5 GW ΑΠΕ, καθιστώντας τη ΔEΗ έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στη χώρα. Η Επιχείρηση εμφάνισε 280,5 εκατ. ευρώ EBITDA στο πρώτο τρίμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, η μετοχή έχει μπροστά της τα 10,70-11 ευρώ ως σημαντική αντίσταση και έπειτα περιοχή με ιδιαίτερη σημασία είναι τα 13 ευρώ ανά μετοχή. Υπάρχουν ήδη αναλυτές θεμελιωδών που εκτιμούν ότι η δίκαιη τιμή της μετοχής μπορεί να φτάσει τα 16 ευρώ, μεσοπρόθεσμα, ενώ και το τεχνικό διάγραμμα συμφωνεί ότι το επόμενο ανοδικό φαίνεται να ολοκληρώνεται στα 16 ευρώ.

Σημαντική στήριξη σε όλο το ανοδικό σενάριο είναι η περιοχή των 7,8-8,30 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v