Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Επιλέγει ελληνικές τράπεζες λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Γιατί η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι τα πλέον ωφελημένα στη Νότια Ευρώπη. Η σημασία της χρήσης των κεφαλαίων της ΕΕ για επενδύσεις σε μεγάλα βιομηχανικά έργα υποδομής.

Deutsche Bank: Επιλέγει ελληνικές τράπεζες λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

H γερμανική τράπεζα Deutsche Bank συστήνει αγορές στις ελληνικές τράπεζες και στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης που θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU), καθώς θα οδηγήσει με ασφάλεια τις αυξήσεις των χορηγήσεων τα επόμενα έτη.

Οι μετοχές των Alpha Βank, Eurobank, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς είναι τα ονόματα που επιλέγει ανάμεσα στις μετοχές του ευρωπαϊκού νότου, για τις οποίες συστήνει αγορά (buy), καθώς συμμορφώνονται τόσο με την πορεία της χώρας όσο και στα πλεονεκτήματα του κλάδου. Στη λίστα με τις ελληνικές μετοχές περιλαμβάνει μαζί την ιταλική τράπεζα BMP, την πορτογαλική Milennium BCP και την ισπανική Sabadell.

H γερμανική τράπεζα στην τελευταία της ανάλυση είχε αναβαθμίσει τη μετοχή της Eurobank (σύσταση αγοράς, τιμή-στόχος το 1,70 ευρώ από το 1,45 ευρώ ) και της Τράπεζας Πειραιώς (σύσταση αγοράς, τιμή-στόχος τα 3 ευρώ από τα 2,95 ευρώ), ενώ κρατάει τις συστάσεις αγοράς για την ΕΤΕ, αυξάνοντας την τιμή-στόχο όμως στα 6,15 ευρώ από 5,10 ευρώ και για την Alpha Bank στο 1,60 ευρώ από 1,55 ευρώ.

Η Deutsche Bank, αξιολογώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν τις βασικές χώρες στη Νότια Ευρώπη από τον μηχανισμό επιχορηγήσεων και δανείων της ΕΕ, μέσω του NGEU, εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πιο ωφελημένοι, καθώς θα ωφεληθούν περισσότερο όσον αφορά την οικονομική ώθηση και την αύξηση του δανεισμού.

Οι θετικές επιπτώσεις στα δάνεια θα είναι σημαντικές, γιατί θεωρεί ότι εκτός από τις γεωγραφικές προτιμήσεις, οι τράπεζες με μεγαλύτερη εξάρτηση από τον δανεισμό επιχειρήσεων θα μπορούσαν να επωφεληθούν επίσης περισσότερο, δεδομένου ότι η χρήση των κεφαλαίων θα είναι σε μεγάλα βιομηχανικά έργα υποδομής, με πολύ βραδύτερη ροή προς τα νοικοκυριά.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διατηρήσει τα χαμηλότερα περιθώρια έναντι του γερμανικού bund, αλλά η Ελλάδα έχει καλύτερη εξέλιξη από τις άλλες χώρες τελευταία, βοηθούμενη από τις ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των προοπτικών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Εφόσον οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σχετικά σταθερές, με αναμενόμενη ανάπτυξη υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη, ιδίως στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι κίνδυνοι μπορεί να έρθουν από δύο πλευρές:

Είτε από έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο των επιτοκίων λόγω της «γερακίσιας» νομισματικής πολιτικής, είτε λόγω των δυσκολιών στον έλεγχο των επιπέδων του πληθωρισμού και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την Ευρώπη για τον έλεγχο των δημόσιων ελλειμμάτων, μετά τα χαλαρά περιθώρια που δόθηκαν για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v