Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίσιμες συγκρίσεις για Γενικό Δείκτη και MSCI Greece

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες αποτίμησης σχετικά με την λογιστική αξία των εισηγμένων και τα λειτουργικά κέρδη. Τι δείχνουν οι μερισματικές αποδόσεις.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμες συγκρίσεις για Γενικό Δείκτη και MSCI Greece

Οι τιμές του Γενικού Δείκτη και του δείκτη MSCI Greece μπορεί να ανεβαίνουν σε μονάδες, ωστόσο σε θεμελιώδες επίπεδο, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, οι δείκτες αποτίμησής τους (π.χ. P/E, EV/EBITDA, P/BV) παραμένουν ελκυστικοί, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Factset αλλά και εγχώριων τμημάτων ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης μετοχών στην Αθήνα είναι διαπραγματεύσιμος στις 9,12 φορές τα καθαρά κέρδη του 2023 (δείκτης Ρ/Ε), έναντι 9 φορές για το προηγούμενο έτος.

Ο μονοψήφιος δείκτης Ρ/Ε για την εγχώρια αγορά μετοχών, παρά την άνοδο κατά 36,5% φέτος και πάνω του 50% το τελευταίο έτος, δείχνει ότι η αγορά δεν έχει εισέλθει σε «ακριβές» περιοχές αποτίμησης. Το συμπέρασμα προκύπτει αν εξεταστούν δείκτες όπως τιμή προς λογιστική αξία (P/BV), αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA), αλλά και μερισματική απόδοση. Ο δείκτης της λογιστικής αξίας μόλις που έχει ξεπεράσει τη μονάδα, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6 φορές. Η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών παραμένει υψηλή και προσεγγίζει το 3,3%.

Τα discount της εγχώριας αγοράς, είτε έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών είτε των αναδυόμενων αγορών, παραμένουν. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600, ο δείκτης Ρ/Ε προσεγγίζει τις 13,26 φορές και το discount της εγχώριας είναι της τάξεως του 30%. Σε όρους P/BV, το discount είναι σε υψηλότερα επίπεδα, παρότι οι μερισματικές αποδόσεις είναι παρόμοιες (DY 2023: 3,43%). To σημαντικό για την εγχώρια αγορά μετοχών και τον Γενικό Δείκτη είναι ότι συγκρινόμενη και με τους ιστορικούς μέσους όρους αποτίμησής της, το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που παρακολουθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, και δεν είναι ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας αλλά ο δείκτης MSCI Greece, βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων φέτος τόσο σε όρους δολαρίου όσο και σε ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εγχώριος δείκτης ΜSCI Greece, o οποίος αποτελείται από τις Eurobank, OΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Mytilineos, OTE, Jumbo, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, υπεραποδίδει έναντι όλων των παγκόσμιων αγορών μετοχών και η σχετική αλλά και η απόλυτη αποτίμησή του είναι φθηνή.

Πολλές φορές, οι διαχειριστές κεφαλαίων απλά αποφασίζουν να «κυνηγήσουν» μια αγορά που κινείται ανοδικά αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, η αγορά μετοχών όχι μόνο εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο αλλά φαίνεται να υπάρχουν και υψηλά περιθώρια για τη συνέχεια της υπεραπόδοσής της. 

Οι αποτιμήσεις του δείκτη MSCI Greece παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, σύμφωνα με την MSCI. Παρά τις ισχυρές επιδόσεις των μετοχών, τα discounts παραμένουν σε απόλυτους και σχετικούς όρους, καθώς ο MSCI Greece διαπραγματεύεται με 8,23 φορές σε όρους forward Ρ/Ε και 1,14 φορές σε όρους P/BV, ενώ π.χ. ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets είναι διαπραγματεύσιμος σε 11,57 φορές σε forward P/E και 1,57 φορές σε P/BV.

Η παγκόσμια αγορά των ανεπτυγμένων μετοχών είναι σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αναδυόμενες, με 15,55 φορές σε όρους Ρ/Ε και 2,60 φορές σε όρους P/BV. Tα discounts έναντι των αναδυόμενων αγορών είναι της τάξεως του 30% σε όρους forward Ρ/Ε και 28% χαμηλότερα σε όρους P/BV.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v