Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Axia: Μετά το investment grade θα μπει το χρήμα στο χρηματιστήριο

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει περισσότερα οφέλη από την επιστροφή του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Σε τρεις φάσεις οι εισροές. Η σημασία του timing και οι τοποθετήσεις των funds.

Axia: Μετά το investment grade θα μπει το χρήμα στο χρηματιστήριο

Με αφορμή τη δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (IG) σε μερικές εβδομάδες, η Axia εξετάζει και ποσοτικοποιεί τα πιθανά ανοδικά οφέλη για τις ελληνικές μετοχές από μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της επιστροφής της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές. 

Όπως αναφέρει σε σημείωμα που εξέδωσε, επιχειρεί: α) να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο και της αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, τόσο από άποψη timing όσο και σχετικής σημασίας, β) να σκιαγραφήσει τα τρία στάδια εισροής κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές, εκ των οποίων το πρώτο αφορά ευέλικτα funds, το δεύτερο σχετίζεται με ενεργά κεφάλαια που έχουν περιορισμούς σε τοποθετήσεις σε χώρες κάτω της επενδυτικής βαθμίδας (η πλειονότητα των ενεργητικών funds) και το τρίτο σχετίζεται με παθητικά και ενεργητικά funds που απαιτούν καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς και γ) να αναλύσει τη δομή της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης ενεργητικού.

Τα βασικά ευρήματά των αναλυτών της Axia είναι ότι:

α) η χρονική στιγμή της αναβάθμισης του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα έναντι της επιστροφής της αγοράς σε ανεπτυγμένη είναι διαφορετική: η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα αλλά η επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να καθυστερήσι ώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για τον FTSE και ώς το πρώτο εξάμηνο του 2025 για τον MSCI.

β) Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι ο βασικός παράγοντας για την προσέλκυση εισροών: Με βάση τη δομή της αγοράς, η Axia εκτιμά ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό (AUM) για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές μετά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τους δείκτες (index funds), αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κεφαλαίων (με συγκεκριμένες εντολές) θα μπορούν να επενδύουν στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα, ανεξάρτητα από την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένης. Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένη αποτελούν μόνο το 14% των επενδυμένων κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα.

Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας θα είναι αυτή που θα φέρει την πλειονότητα των εισροών.

γ) Οι μελλοντικές ροές θα καθοριστούν από τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία. 

Το ισχυρό ράλι του ΧΑ κατά 40% από την αρχή του έτους, το οποίο το καθιστά τη δεύτερη καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά  σε όρους δολαρίου, βασίστηκε σίγουρα στα  EMG funds, αλλά επίσης και από τις αυξημένες τοποθετήσεις ευέλικτων funds που δεν παρακολουθούν δείκτες.

Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των ενεργητικών funds θα είναι επιλέξιμα να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές, οι μελλοντικές ροές θα στηριχτούν στα ισχυρά μακροοικονομικά οικονομικά στοιχεία.

Η Axia προβλέπει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v