Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 20 μετοχές που «αναγεννήθηκαν» και δίνουν κέρδη

Το τοπίο στην ελληνική κεφαλαιαγορά στη σκιά της περιπέτειας που βίωσε η οικονομία την προηγούμενη 10ετία. Οι εισηγμένες που άλλαξαν πορεία και αποτελούν πλέον ελκυστικές επιλογές.

Οι 20 μετοχές που «αναγεννήθηκαν» και δίνουν κέρδη

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε αναγέννηση «εκ των έσω» το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς καν να προσμετρώνται στην όλη διαδικασία οι εισαγωγές νέων εταιρειών.

Οι αποχωρήσεις πολλών επιχειρήσεων από το Χρηματιστήριο σε συνδυασμό με την βαθιά κρίση που βίωσε η ελληνική οικονομία κατά την προηγούμενη δεκαετία είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ουσιαστικών επενδυτικών επιλογών στο ταμπλό, δηλαδή την απουσία πολλών μετοχών με σημαντική εμπορευσιμότητα και ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτικές.

Κατά την τελευταία τριετία ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν δραστικά και προς το καλύτερο για τουλάχιστον 20 μετοχές.

  1. Πρώτον, γιατί πέρα από τις κάποιες λίγες εταιρείες που αποχώρησαν (με μεγαλύτερο πλήγμα αυτό της Πλαίσιο) υπήρξαν περισσότερες που εισήλθαν στο ΧΑ, όπως η ασφαλιστική Interlife, επιχειρήσεις που συνδέονται με τον κλάδο των ακινήτων (Dimand, Μπλε Κέδρος, ενώ δρομολογούνται οι εισαγωγές των Noval, Trade Estate και Orilina), καθώς και η πρόσφατη είσοδος στην Εναλλακτική Αγορά της εταιρείας ενδυμάτων-μαγιό Med. Επίσης, υπάρχουν και εταιρείες άλλων κλάδων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εισαγωγής στο ΧΑ, όπως το Αεροδρόμιο της Αθήνας, η Lamda Malls, κ.λπ.
  2. Και δεύτερον -και κυριότερο- λόγω της ιδιαίτερα αναβαθμισμένης χρηματιστηριακής εικόνας που έχουν παρουσιάσει κατά την τελευταία τετραετία δεκάδες εισηγμένες εταιρείες.

Οι συστημικές τράπεζες πρώτα απ’ όλα που ουσιαστικά βρίσκονταν κατά το παρελθόν σε «περιβάλλον επιτήρησης», σήμερα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα.

Στον κλάδο της πληροφορικής, οι Entersoft και Epsilon Net από τίτλοι της Εναλλακτικής Αγοράς, σήμερα συγκαταλέγονται στις πλέον κερδοφόρες και δραστήριες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από το προσεχές φθινόπωρο και μετά, άλλες δύο εταιρείες πληροφορικής της Εναλλακτικής Αγοράς (η Performance Technologies και η Real Consulting) ετοιμάζονται να μεταταχθούν στην «Α’ εθνική κατηγορία» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, έχοντας ήδη ανεβάσει οικονομικές επιδόσεις και προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ έχει μεταταχθεί και αυτή από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά.

Επιπλέον, μετοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια διαπραγματεύονταν στην κατηγορία της «επιτήρησης» σήμερα ξεχωρίζουν για τις οικονομικές τους επιδόσεις και διακρίνονται για τις ανοδικές τους προοπτικές. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά της Premia Properties (την πλειοψηφία κατέχουν επενδυτές του εξωτερικού), της Lavipharm, των Ευρωσυμβούλων και της Δομικής Κρήτης, που πρόσφατα προσέλκυσε ως στρατηγικό επενδυτή τον Δημήτρη Κούτρα.

Ριζικά ανανεωμένος και ενδυναμωμένος μετοχικά παρουσιάζεται και ο όμιλος Viohalco, μετά το placement (διεύρυνση του free float) της θυγατρικής του ElvalHalcor και την εκτίναξη των οικονομικών επιδόσεως της δεύτερης εισηγμένης θυγατρικής του, της Cenergy.

H μέχρι το 2019 προβληματική ΔΕΗ έχει μετεξελιχθεί σε ένα υγιές blue chip του ΧΑ που δρομολογεί με ταχύτητα την «πράσινη μετάβασή» του.

Μέσα από αλλαγές στις μετοχικές τους συνθέσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αρκετές εταιρείες ανέβηκαν επίπεδο, όπως για παράδειγμα η Intrakat και η Ideal, ενδυναμώνοντας παράλληλα δραστικά και την εικόνα τους στο ταμπλό του ΧΑ.

Η εταιρεία Παπουτσάνης ήταν «ξεχασμένη» μέχρι και το 2018, ωστόσο σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικές επιλογές του ΧΑ λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των οικονομικών της επιδόσεων, πράγμα που έγινε και με τις περιπτώσεις άλλων εισηγμένων, όπως για παράδειγμα της Μοτοδυναμικής.

Πέραν αυτών, πολλές μετοχές αναβάθμισαν περαιτέρω τη θέση τους επειδή οι εταιρείες τους (όλων των κεφαλαιοποιήσεων) κατέγραψαν πέρυσι ιστορικά ρεκόρ στις κερδοφορίες τους, όπως ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται οι Π. Πετρόπουλος, Mevaco και Ελινόιλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v