Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνικά σήματα και στόχοι για ΤΕΝΕΡΓ και Viohalco

Η πορεία των δυο blue chips και ποια είναι τα κρίσιμα σημεία σε ότι αφορά στηρίξεις και αντιστάσεις. Οι εκτιμήσεις αναλυτών και η σύγκριση με την πορεία του ΓΔ και του FTSE 25.

Τεχνικά σήματα και στόχοι για ΤΕΝΕΡΓ και Viohalco

Δύο μετοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αναμφίβολα η Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ο όμιλος της Viohalco.

Η Tέρνα Ενεργειακή, σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, υπολείπεται (laggard) της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απόδοση -15% από τις αρχές τους έτους και την κεφαλαιοποίηση της να κυμαίνεται λίγο υψηλότερα από τα 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ο όμιλος της Viohalco, που είχε μείνει πίσω σε αποδόσεις τα προηγούμενα χρόνια, από τις αρχές του έτους αποδίδει άνω του 60% και είναι κοντά στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για την ίδια περίοδο, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει άνοδο 42% περίπου, όσο και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ.

Για την Tέρνα Ενεργειακή, η πτώση της από την αποκοπή του μερίσματος περί τα τέλη Ιουνίου είναι σημαντική, καθώς από τα 21 ευρώ περίπου έχει κινηθεί προς την περιοχή των 17 ευρώ ή 20% περίπου χαμηλότερα. Σαφέστατα η εν λόγω εξέλιξη συνδέεται με την αργοπορία τα συμφωνίας με τη First Sentier, η οποία μπορεί να εξασφάλισε την «επί της αρχής» συμφωνία των διαφορετικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση ενός deal με τους βασικούς μετόχους της Τέρνα Ενεργειακής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, το ρόλο της έχει παίξει και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 2.250.000 νέων μετοχών που προέκυψαν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διατέθηκαν δωρεάν σε εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας.

Σε πολύ πρόσφατη ανάλυση της, όμως, η Wood & Company είχε θέσει τα 22,4 ευρώ ανά μετοχή ως δίκαιη τιμή, καθώς το καθαρό χρέος/EBITDA είναι στις 3,7 φορές και η εταιρεία είναι αρκετά άνετη για να εξοπλίσει τον ισολογισμό της και να χρηματοδοτήσει το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται μπροστά της.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα είναι υπερπουλημενη (oversold) στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, έχοντας διασπάσει τη στήριξη του απλού κινητού μέσου όρου των 50 ημερών (ΚΜΟ 50 ημερών). Ο αντίστοιχος κινητός μέσος όρος των 200 ημερών βρίσκεται στα 13,74 ευρώ και δείχνει αρκετά μακριά από τις τρέχουσες τιμές της μετοχής. Μια κίνηση προς τον 200άρη θα απαιτήσει σημαντική ροή πωλήσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο με αποχώρηση της μετοχής από τον δείκτη MSCI Greece στην επικείμενη αναθεώρηση του Αυγούστου, γεγονός που δεν θεωρείται πιθανό.

Τέρνα Eνεργειακή διάγραμμα

Για την περίπτωση της Viohalco, η άνοδος της πάνω από 60% από τις αρχές τους έτους δείχνει ότι έχει φέρει τη μετοχή αντιμέτωπη με μια δύσκολη περιοχή αντίστασης που είναι τα 7 -7,5 ευρώ ανά μετοχή. Στα πέριξ των 7,5 ευρώ της μετοχή, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, έχοντας κλείσει το σημαντικό discount με την αποτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2022. Από το τέλος Μαρτίου και τα 4 ευρώ ανά μετοχή, η κίνηση είναι της τάξεως του 75%.

Στο πιο πρόσφατο timeframe, η οπισθοχώρηση προς τα 6,16 ευρώ στο 4ωρο διάγραμμα βρήκε ακριβώς στήριξη στον ΚΜΟ των 50 ημερών, δείκτης ο οποίος έχει παράσχει στήριξη σε όλη την ανοδική πορεία από τέλη Μαρτίου. Η τεχνική εικόνα δείχνει ότι με την ανοδική διάσπαση των 6,6 ευρώ, ο τίτλος θα κυνηγήσει νέα υψηλά έτους, προς το απώτερο μεσοπρόθεσμο στόχο των 9 ευρώ.

Viohalco διάγραμμα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v