Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα ύψη η μερισματική απόδοση παρά το ράλι

Οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό που θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες. Η μερισματική απόδοση υπερβαίνει τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Τα στοιχεία και οι προοπτικές.

Χρηματιστήριο: Στα ύψη η μερισματική απόδοση παρά το ράλι

Το γεγονός ότι οι φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ακόμη πιο υψηλές επιδόσεις το 2024 (εκτός των άλλων, «επιστρέφουν» συστημικές τράπεζες και ΔΕΗ) διατηρούν σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα τη μέση μερισματική απόδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, παρά την εκτόξευση των τιμών που έχει σημειωθεί από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές το συνολικό ποσό των χρημάτων που θα διανείμουν φέτος μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου οι εισηγμένες εταιρείες στους μετόχους τους, καθώς και να αποκτήσουν κατά τους αμέσως επόμενους μήνες μια πρώτη εικόνα για τη γενικότερη πορεία των χρηματικών διανομών το 2024.

Ήδη, μέχρι τώρα οι εισηγμένες εταιρείες έχουν μοιράσει μέσα στη φετινή χρονιά, ή έχουν αναγγείλει πως θα μοιράσουν ποσό που σε αθροιστική βάση υπερβαίνουν τα 2,1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και τα 0,40 ευρώ ανά μετοχή που αναμένεται να ψηφίσει η τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων στις 29 Αυγούστου).

Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένονται:

  • Τα προμερίσματα της επόμενης χρήσης που ενδεχομένως θα διανείμουν μέχρι το τέλος του έτους εισηγμένες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Hellenic Energy, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και άλλες μικρότερες όπως πχ η CNL Capital.
  • Η χρηματική διανομή του Μουσικού Οίκου Νάκα, ο οποίος κλείνει χρήση κάθε 30η Ιουνίου.
  • Μη αναμενόμενες χρηματικές διανομές από άλλες εισηγμένες, με ορισμένους αναλυτές να πιθανολογούν μια τέτοια κίνηση -μεταξύ άλλων- από την Jumbo.

Η ουσία είναι ότι με την τρέχουσα συνολική χρηματιστηριακή εταιρεία του ΧΑ να κυμαίνεται με βάση το κλείσιμο της 14ης/8/2023 στα 86,131 δισ. ευρώ και με μια αθροιστική χρηματική διανομή που αναμένεται να ξεπεράσει με άνεση τα 2,5 δισ. ευρώ (ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης είχε εκτιμήσει μια επίδοση που ενδεχομένως θα προσέγγιζε τα 3 δισ. ευρώ), προκύπτει μια μέση μερισματική απόδοση ανώτερη του 2,9%.

Αν αφαιρέσουμε τις εμπορικές τράπεζες οι οποίες φέτος δεν προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (χρηματιστηριακή αξία 19,485 δισ. ευρώ), τότε η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών υπολογίζεται φέτος μεταξύ του 3,75% και του 4,5% (ανάλογα από τα αν οι αθροιστικές διανομές ανέλθουν σε 2,5 ή 3 δισ. ευρώ).

Οι προοπτικές του 2024

Η τιμή του δείκτη είναι ικανοποιητική και δεν παραπέμπει σε «φούσκα», καθώς η μερισματική απόδοση του 2,9% υπερβαίνει σαφώς τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ παράλληλα οι πρώτες ενδείξεις για το 2024 είναι έντονα ανοδικές σε ότι αφορά το ύψος των χρηματικών διανομών των εισηγμένων εταιρειών.

Οι κυριότεροι λόγοι αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά αρκετοί, όπως για παράδειγμα η έντονα πιθανολογούμενη επιστροφή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις χρηματικές διανομές, για πρώτη φορά μετά το έτος 2009 (εκτιμάται ότι δεν θα φέρουν αντίρρηση οι εποπτικές αρχές). Ακόμη και το 10% των φετινών κερδών τους να μοιράσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σε θέση να ανεβάσει σημαντικά το αθροιστικό ποσό των χρηματικών διανομών από τις εισηγμένες του ΧΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Eurobank που εκτιμά για φέτος κερδοφορία της τάξεως του ενός δισ. ευρώ (0,28 ευρώ ανά μετοχή) και ο CEO της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας έχει θέσει ως στόχο να μοιραστεί στους μετόχους το 25% των κερδών της χρήσης 2023. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει θέσει ως στόχο το 2024 να μοιραστεί το 20% των φετινών κερδών της Τράπεζας.

Όσο για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δηλώνει πως πιστεύει ότι θα μπορέσει να διανείμει μέρισμα την επόμενη χρονιά, συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι ένα δίκαιο ποσοστό». Από την πλευρά της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο -υπό την προϋπόθεση έγκρισης των εποπτικών αρχών- τη διανομή του 10% των φετινών καθαρών κερδών, δηλαδή ποσού που θα μπορούσε να κυμανθεί γύρω στα 50 εκατ. ευρώ

Η ουσία είναι πως με τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχουν υπερβεί κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο το 1,81 δισ. ευρώ, διαμορφώνονται οι προοπτικές διψήφιου ποσοστού αύξησης των συνολικών χρηματικών διανομών μέσα στο 2024 μόνο και μόνο εξ’ αιτίας της συμβολής των συστημικών τραπεζών!

Μέσα στο 2024 -επίσης μετά από πάρα πολλά χρόνια- σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους θα προχωρήσει και η ΔΕΗ.

Συνολικότερα ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των αναλυτών, περίπου οι 6,5 στις 10 εισηγμένες θα εμφανίσουν φέτος υψηλότερη καθαρή κερδοφορία σε σχέση με την επίδοση του 2022, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την πολιτική χρηματικών διανομών του 2024.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης, πως με βάση τις προβλέψεις των διεθνών οίκων το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και μέσα στο 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v