Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Αναβαθμίζει σε overweight η JP Morgan

Περιθώριο ανόδου άνω του 22% τους επόμενους 12 μήνες βλέπει για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ο επενδυτικός οίκος. Η νέα τιμή-στόχος, τα βασικά χαρακτηριστικά και τα ισχυρά θεμελιώδη.

ΟΠΑΠ: Αναβαθμίζει σε overweight η JP Morgan

H αμερικανική τράπεζα JP Morgan, μετά το report που αναβάθμισε τις ελληνικές μετοχές σε σύσταση υπεραπόδοσης, προχωράει σε θετικές συστάσεις πέραν των ελληνικών τραπεζών.

Μετά την εκκίνηση της κάλυψης της μετοχής της ΔΕΗ με σύσταση υπεραπόδοσης, προχωράει και αναβαθμίζει και τον μετοχικό τίτλο του ΟΠΑΠ σε σύσταση overweight από ουδέτερη (neutral) σύσταση που έθετε πριν, με νέα αυξημένη τιμή-στόχο στα €19,5 από €17 προγενέστερα, περιθώριο που υπονοεί περιθώριο ανόδου για τη μετοχή σχεδόν 23% στους επόμενους 12 μήνες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μερισματική απόδοση του οργανισμού.

«Ο ΟΠΑΠ θα είναι από τις εταιρείες που θα ωφεληθούν από την ελληνική ανάκαμψη και στις νεότερες εκτιμήσεις προβλέπεται αύξηση των εσόδων (Gross Gaming Revenues) το 2023 κατά 10% περίπου (πρόβλεψη αναλυτών 6% με 10%) και αναμένουμε τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να διαμορφωθούν στα 778 εκατ. ευρώ (πρόβλεψη αναλυτών από 740 έως 760 εκατ. ευρώ). Αυξάνεται επίσης η εκτίμηση για τα έσοδα και τα ΕBITDA για τα επόμενα έτη 2024-2025 κατά 2% με 3% (περίπου 5% πάνω από consensus των αναλυτών), λόγω του υποστηρικτικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ είναι επί του παρόντος στις 6,9 φορές τα EBITDA του 2024, σε παρόμοια επίπεδα με τα προπανδημικά του επίπεδα και η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με ελκυστική απόδοση 11,5%.

Η JPM είναι ικανοποιημένη με τη συνολική δυναμική μέχρι στιγμής από έτος σε έτος, λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη εντός της αγοράς λιανικής, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες σε εξωτερικούς χώρους μετά την πανδημία της Covid-19 και την ανθεκτικότητα των καταναλωτών γενικότερα. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές πρωτοβουλίες στην εταιρεία (εισαγωγή της εφαρμογής καταστήματος ΟΠΑΠ, πρόταση iLottery, ντουλάπι VLT, αναβαθμίσεις κ.λπ.) αναμένεται επίσης να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΟΠΑΠ και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη

Ο ΟΠΑΠ διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως:

1. Αμυντική επιχείρηση και επιχειρησιακό μοντέλο που καθοδηγείται από την αποκλειστικότητα της άδειας λιανικής πώλησης και την προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει πολλά περιουσιακά στοιχεία.

2. Σταθερή τοποθέτηση στο διαδίκτυο. Ηγέτης της αγοράς στον τομέα του διαδικτύου (περίπου το 22% του ομίλου εσόδων, περίπου στο 60% το μερίδιο αγοράς), με περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου της διείσδυσης (περίπου 30%).

3. Ισχυρή ρευστότητα/μόχλευση. Απουσία μόχλευσης και σταθερή παραγωγή μετρητών (περίπου 70% μετατροπή σε ταμειακή ροή) που επιτρέπουν μερισματική απόδοση 10% περίπου.

H ευνοϊκή δυναμική του κλάδου δημιουργεί τις παρακάτω συνθήκες λειτουργίας για τον ΟΠΑΠ:

1. Συνεχής αύξηση εντός του διαδικτύου, δεδομένης της χαμηλής διείσδυσής του,

2. Προηγμένο ρυθμιστικό περιβάλλον με αυστηρά όρια στοιχημάτων, περιορισμοί στη διαφήμιση και υψηλοί φόροι παρέχουν κάποια προστασία έναντι του καθοδικού κινδύνου από περαιτέρω ρυθμιστικούς αντίθετους ανέμους,

3. Ανθεκτικότητα στην ύφεση, καθώς τα τυχερά παιχνίδια τείνουν να είναι σχετικά αμυντικά κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, δεδομένης της χαμηλής μέσης δαπάνης ανά παίκτη, ιδίως στα λαχεία (περίπου 45% των πωλήσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v