Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Ανοίγει νέο trade στο ελληνικό 10ετές ομόλογο

Θέση long στους εγχώριους τίτλους συστήνει ο διεθνής οίκος, ποντάροντας σε αναβάθμιση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Βλέπει «ελκυστικό σημείο εισόδου», μετά τις πιέσεις την τελευταία εβδομάδα.

JP Morgan: Ανοίγει νέο trade στο ελληνικό 10ετές ομόλογο

Η JP Morgan προτείνει νέο trade με long θέση στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι μιας short θέσης στα αντίστοιχα δεκαετή της Ιταλίας, ποντάροντας στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

«Συστήνουμε το άνοιγμα long θέσης αξίας 10 εκατ. στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι της Ιταλίας, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υποαπέδωσαν απότομα, ιδίως έναντι της Ιταλίας, την περασμένη εβδομάδα. Θεωρούμε την πρόσφατη διεύρυνση των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων ως ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για να τοποθετηθούμε για πιθανή επιφυλακτική κίνηση σύσφιξης, με την αναβάθμιση της Fitch σε επενδυτική βαθμίδα», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Τα στοιχεία δείχνουν μέτριες ρευστοποιήσεις των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η JP Morgan διατηρεί τη θετική προσέγγισή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές στα ελληνικά ομόλογα και εκτιμά ότι θα διαπραγματεύονται σε στενότερα spreads έναντι της Ιταλίας, από 25 έως 60 μονάδες βάσης. Η δύναμη πίσω από την προτίμηση των ελληνικών ομολόγων είναι τα ισχυρά μάκρο, δημοσιονομικά και θεμελιώδη μεγέθη που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, το σταθερό πολιτικό τοπίο και οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις αξιολόγησης.

Από την πλευρά της αξιολόγησης, οι οίκοι αξιολόγησης DBRS και S&P έχουν ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και αναμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει επίσης την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα κατά την αναθεώρησή της την 1η Δεκεμβρίου.

H αναβάθμιση από τη Fitch έρχεται στο προσκήνιο καθώς η JPM επισημαίνει ότι οι δείκτες ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά απαιτούν αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις σημαντικούς οίκους αξιολόγησης, S&P, Moody’s και Fitch, προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων. H αναθεώρηση συνεπώς της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη, καθώς σε περίπτωση θετικής έκβασης, η Ελλάδα θα έχει σε δύο από τους τρεις σημαντικούς οίκους την επενδυτική βαθμίδα.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στα 223 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι στο 2,4%, με τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αγγίζει το 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%.

Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 160%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό με -9,2% ως προς το ΑΕΠ.

Η JP Morgan προβλέπει μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και αποκλιμάκωση των spreads με τα γερμανικά ομόλογα. Το ελληνικό spread θα υποχωρήσει στις 135 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και έπειτα θα υποχωρήσει στις 130 μονάδες βάσης, όπου και θα παραμείνει για το υπόλοιπο του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v