Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πώς θα προστατευτείτε από διαδικτυακές επενδυτικές απάτες

Οδηγός προστασίας από την Αρχή καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξαπάτηση πολιτών. Βήμα προς βήμα τα μέτρα προστασίας.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πώς θα προστατευτείτε από διαδικτυακές επενδυτικές απάτες

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία των επενδυτών, εφιστά την προσοχή σε περιπτώσεις διαδικτυακής επενδυτικής απάτης.

Οπως επισημαίνει, μη αδειοδοτημένα πρόσωπα, χρησιμοποιώντας μεθόδους επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες.

Τα πρόσωπα αυτά, που εμφανίζονται να έχουν γνώσεις οικονομικών θεμάτων, ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν νόμιμες αξιόπιστες αδειοδοτημένες επενδυτικές εταιρείες και υπόσχονται «ασφαλείς επενδύσεις» με «υψηλές αποδόσεις».

Τις περισσότερες φορές, οι διαδικτυακές αυτές πλατφόρμες δεν είναι πραγματικές αλλά απατηλές, καθώς τα εμφανιζόμενα σε αυτές στοιχεία («επενδύσεις», «λογαριασμοί», «συναλλαγές», «κέρδη», «ζημιές») είναι εικονικά. Τα χρήματα που «επενδύονται» σε αυτές δεν κατευθύνονται στην αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό των επενδυτών ούτε κατατίθενται στους λογαριασμούς των πραγματικών δικαιούχων, αλλά μέσω πολύπλοκων ηλεκτρονικών διαδρομών καταλήγουν σε λογαριασμούς προς όφελος οργανωμένων εγκληματικών ομάδων.

Αναλυτικά: 

Μπορείτε να εμπιστευθείτε διαφημίσεις που εμφανίζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε έγκυρες ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα, οι οποίες υπόσχονται «υψηλά» και «σίγουρα κέρδη» από επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά μέσα ή κρυπτοστοιχεία;

ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΟ. Οι διαφημίσεις αυτές στοχεύουν ιδίως στην προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών που αναζητούν επενδύσεις μέσω διαδικτύου, μηχανών αναζήτησης ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές δε χρησιμοποιούν εικόνες ειδών πολυτελείας ή πλασματικές δηλώσεις διάσημων προσώπων, ώστε να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαφημίσεις αυτές συνδέονται με άλλο ιστότοπο, όπου καλείται ο ενδιαφερόμενος να συμπληρώσει τα στοιχεία του. Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία από πρόσωπα που καθοδηγούν τους υποψήφιους επενδυτές για το άνοιγμα λογαριασμού σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα και την κατάθεση των χρημάτων.

Τι πρέπει να προσέχετε πριν πάρετε απόφαση να επενδύετε τα χρήματά σας μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών.

* Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν βλέπετε διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.

* Να είστε πάντοτε προσεκτικοί, εάν επικοινωνούν μαζί σας (μέσω τηλεφωνικού αριθμού είτε άγνωστου είτε με πρόθεμα άλλης χώρας) πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται ως στελέχη ή εκπρόσωποι ή συνεργάτες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλοδαπών αρμόδιων αρχών ή υπαρκτών αλλοδαπών επενδυτικών εταιρειών, συστήνοντάς σας να προχωρήσετε σε επενδύσεις «χωρίς κίνδυνο» μέσω συγκεκριμένων εταιρειών που προτείνουν ή αναφέροντας ότι βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς στο όνομά σας σε επενδυτικές διαδικτυακές πλατφόρμες, εταιρείες ή Τράπεζες του εξωτερικού και σας ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία και χρήματα προκειμένου αυτά να σας επιστραφούν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα στελέχη της ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΟΥΝ ΠOΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κοινοποιείτε σε άγνωστα σε εσάς πρόσωπα και για οποιοδήποτε λόγο προσωπικές πληροφορίες (στοιχεία ταυτότητας, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδίως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών κ.λπ.).

* Μην επιτρέπετε σε καμία περίπτωση σε άγνωστα σε εσάς πρόσωπα να αποκτούν πρόσβαση στον υπολογιστή σας εξ αποστάσεως, μέσω εφαρμογών απομακρυσμένης διαχείρισης επιφάνειας εργασίας (Anydesk, ΤeamViewer κ.α.). Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές μεταξύ άλλων για να αποσπάσουν χρήματα εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε στοιχεία και κωδικούς τραπεζικών σας λογαριασμών.

* Να είστε πάντοτε προσεκτικοί, εάν επικοινωνούν μαζί σας μέσω τηλεφωνικού αριθμού, είτε άγνωστου είτε ακόμη και με πρόθεμα άλλης χώρας, και επιμένουν να πραγματοποιήσετε την προτεινόμενη επένδυση άμεσα. ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΜΕΣΑ όπως σας ζητούν, πριν διενεργήσετε πρώτα έλεγχο των στοιχείων της εκάστοτε προτεινόμενης εταιρείας, όπως υποδεικνύεται παρακάτω.

* Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εάν στους λογαριασμούς στους οποίους σας καλούν να καταθέσετε τα προς επένδυση χρήματα εμφανίζονται ως δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες των οποίων η επωνυμία διαφέρει από επωνυμία της φερόμενης ως διαχειρίστριας εταιρείας της πλατφόρμας συναλλαγών.

* Να ρωτάτε πάντα όποιον σας καλεί ή να αναζητάτε στην ιστοσελίδα που σας έχουν παραπέμψει για επενδύσεις ή συναλλαγές, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ποια είναι η εταιρεία που σας καλεί ή διαφημίζεται; Ποια εταιρεία διαχειρίζεται την πλατφόρμα που σας συστήνουν;
  • Πού βρίσκεται η έδρα της εταιρείας;
  • Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη; Εάν σας απαντούν ότι είναι αδειοδοτημένη ή αναγράφεται στη διαφήμιση ή στην ιστοσελίδα της ότι είναι αδειοδοτημένη, να διαβάσετε προσεκτικά ποια εποπτική αρχή έχει χορηγήσει την άδεια.

Εφόσον οι απαντήσεις που λαμβάνετε δεν είναι ξεκάθαρες και οι πληροφορίες που σας δίνουν δεν επαληθεύονται από τη δική σας έρευνα, μην προβαίνετε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων.

* Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, πάντα να κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με το προϊόν και την εταιρεία μέσω της οποίας σκέφτεστε να επενδύσετε και να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τις παραπάνω βασικές πληροφορίες και ότι η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη από υπαρκτή αρμόδια εποπτική αρχή καθώς πολλές φορές γίνεται επίκληση εποπτικής αρχής που δεν υφίσταται.

* Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Ανατρέχετε στη Λίστα Προειδοποιήσεων της Ε.Κ., αλλοδαπών εποπτικών αρχών ή της IOSCO (International Organization of Securities Commissions) για να ενημερωθείτε για διαδικτυακές απάτες.

* Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της αλλοδαπής εποπτικής αρχής από την οποία σας είπαν ότι έχει αδειοδοτηθεί η εταιρεία προκειμένου α) να επιβεβαιώσετε ότι είναι αδειοδοτημένη και β) να ενημερωθείτε αναφορικά με τις προειδοποιήσεις διαδικτυακής απάτης που έχουν αναρτηθεί.

* Εισάγετε το όνομα ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας με την οποία σας προτείνουν να συνεργαστείτε σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και ελέγξτε τα αποτελέσματα των δημοσιεύσεων που προκύπτουν.

* Εάν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Γραφείο εξυπηρέτησης Πολιτών τηλ. 210 3377297).

* Μη συνεργάζεστε ποτέ με εταιρείες για τις οποίες έχει αναρτηθεί σχετική προειδοποίηση από αρμόδιες εποπτικές αρχές.

* Σκεφτείτε σοβαρά να ζητήσετε τη συνδρομή τρίτου ανεξάρτητου πιστοποιημένου επενδυτικού συμβούλου πριν επενδύσετε.

* Μην προκαταβάλλετε κανένα χρηματικό ποσό πριν βεβαιωθείτε πως έχετε προβεί στις ανωτέρω ενέργειες και ελέγχους.

* Καμία πρόταση εμπορικής προώθησης δεν πρέπει να σας κάνει να ξεχάσετε ότι ΠΟTΕ δεν υπάρχει υψηλό κέρδος χωρίς υψηλό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέρους ή του συνόλου του επενδυόμενου κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v