Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτουν τεχνική ανάλυση και θεμελιώδη για Motor Oil και Cenergy

Πού μπαίνει ο πήχης στο σενάριο της ανοδικής συνέχειας για τις δύο μετοχές και πώς διαμορφώνονται οι στηρίξεις σε πιθανό pullback. Η εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών και οι συστάσεις.

Τι αποκαλύπτουν τεχνική ανάλυση και θεμελιώδη για Motor Oil και Cenergy

Δύο μετοχές που το τελευταίο τρίμηνο «κλέβουν» την παράσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αυτές της Motor Oil και της Cenergy Holdings. Με απόδοση +4% και +1% αντίστοιχα το τελευταίο τρίμηνο που η αγορά χάνει 3%, αλλά και +31% και +112% το τελευταίο δωδεκάμηνο, μοιάζει ότι οι δύο τίτλοι είναι σε ανοδικό τεχνικό τέμπο.

Οι δύο μετοχές υπεραποδίδουν και στο χρονικό διάστημα ενός έτους, ενώ τα αποτελέσματά τους στο τρίτο τρίμηνο είναι άκρως ενισχυτικά της πορείας τους στο ΧΑ. Και οι δύο μετοχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια.

H Motor Οil εξέπληξε θετικά με τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, με EBITDA 538 εκατ. ευρώ, 23% πάνω από το consensus. Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανόν να προκαλέσουν και αλλαγές στις εκτιμήσεις των επόμενων ετών. Οι προβλέψεις για την περίοδο 2024-2027 δείχνουν ότι η εταιρεία θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει μερισματική απόδοση περίπου 7% και το πρόγραμμα επαναγοράς θα πρέπει επίσης να στηρίξει τη μετοχή. Το κυρίαρχο όμως για τη μετοχή ίσως είναι η ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της για το 2030.

Η διοίκηση της Motor Οil  δήλωσε ότι η υψηλότερη εστίαση επί του παρόντος είναι σε οργανική ανάπτυξη και το υφιστάμενο πακέτο έργων είναι αρκετό για να φτάσει πάνω από τα 2 GW που είναι ο στόχος της δυναμικότητας μέχρι το 2030 (από 837 MW σήμερα). Ως εκ τούτου, ο όμιλος θα εφαρμόσει μια καιροσκοπική προσέγγιση όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η Mοtor Oil επανέλαβε επίσης τον στόχο της να επιτύχει πάνω από 250 εκατ. ευρώ EBITDA από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 1.171 από 780 το 2022. Για το πρόγραμμα καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ο όμιλος εξασφάλισε επιχορηγήσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 145 εκατ. ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 27,3 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση υπεραπόδοσης. H αποτίμηση της μετοχής είναι 4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA το 2024 και 4,6 φορές το 2025, ενώ ο δείκτης Ρ/Ε είναι στις 5,4 και 6,4 φορές το 2024-2025, βάσει των εκτιμήσεων της Factset.

Τεχνικά, η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό μεσοπρόθεσμο σχηματισμό, με τις αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών γύρω από τη ζώνη των 23,50 και 23,80 ευρώ, η διάσπαση της οποίας θα δώσει ώθηση για τα 26 ευρώ ανά μετοχή. Η στήριξη σε αυτό το ανοδικό τέμπο είναι τα 21,50 ευρώ στο εβδομαδιαίο διάγραμμα και τα 22,50 ευρώ στο ημερήσιο διάγραμμα.

Πίνακας για Motor Οil

Από την πλευρά της η Cenergy Holdings, με την ηγετική της θέση στον κλάδο των καλωδίων και των χαλυβδοσωλήνων, σε συνδυασμό με τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης, φαίνεται να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σημαντικής ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.

Βάσει του ανεκτέλεστου υπολοίπου σε περίπου 3 δισ. ευρώ, η πορεία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Cenergy διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 13,5 φορές με βάση τις εκτιμήσεις για το 2024 και discount περίπου 14% σε σύγκριση με τις ομοειδείς εταιρείες στον κλάδο των καλωδίων και μόλις 10,7 φορές το 2025, όπου το discount με τον κλάδο αυξάνεται. Ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 8,5 φορές για το 2024 και τις 7,4 φορές το 2025.

Η Alpha Finance, που πρόσφατα εκκίνησε την κάλυψη της μετοχής της εταιρείας, επισημαίνει ότι με τις επενδύσεις στη Fulgor, που θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2024, η εταιρεία αναμένεται να πετύχει μέση αύξηση των εσόδων κατά 7% έως το 2030, φτάνοντας τα €2,5 δισ. στα τέλη του 2030.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους για τη Cenergy κατά 400 μ.β., με αποτέλεσμα την αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA στο 13%, φθάνοντας το €0,33 δισ. μέχρι το 2030.

Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 7,80 ευρώ ανά μετοχή, αλλά οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις πηγαίνουν τον πήχη ψηλότερα από τα 8 ευρώ. Τεχνικά, η μετοχή βρίσκεται σε προσπάθεια διάσπασης της πρόσφατης κορυφής των 7,40 ευρώ. Η στήριξη είναι στα 6,60 ευρώ ανά μετοχή. Η πρόσφατη πτώση του Οκτωβρίου στα 5,26 ευρώ ήταν ευκαιρία αγορών, όπως φάνηκε και από τη ραγδαία αύξηση των συναλλαγών.

Πίνακας Cenergy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v