Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ποιες επενδυτικές επιλογές προτείνει για το 2024

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διακρίνει δέκα θέματα για τη νέα χρονιά στις αγορές, με την εκτίμηση για ευρεία μείωση των επιτοκίων. Γιατί δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μετοχές ΗΠΑ το 2024, το οποίο χαρακτηρίζει «έτος προσγείωσης».

BofA: Ποιες επενδυτικές επιλογές προτείνει για το 2024

Ο επενδυτικός οίκος Bank of America (BofA) χαρακτηρίζει ως «έτος προσγείωσης» την επόμενη χρονιά, αν και οι αμερικανικές μετοχές, όπως εκτιμά, μπορεί να φτάσουν σε επίπεδο-ρεκόρ μέχρι το τέλος του. 

Ο οίκος διακρίνει δέκα θέματα για το 2024 στις αγορές, με βασική εκτίμηση την ευρεία μείωση των επιτοκίων.

1. Παγκόσμια στροφή σε μειώσεις επιτοκίων

Ο οικονομολόγος της BofA για τις παγκόσμιες αγορές Claudio Irigoyen αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σταδιακά χαμηλότερα σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί συγκρατημένα και η Fed και η ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον Ιούνιο.

2. Εποικοδομητική στάση μόλις υπάρξει ο φόβος της σκληρής προσγείωσης

Ο στρατηγικός επενδυτής της BofA Michael Hartnett πιστεύει ότι η bear market δεν είναι πιθανό να τελειώσει πριν το τρίπτυχο Credit, Crude & Consumer (3Cs) απειληθεί με γεγονότα «σκληρής προσγείωσης», πυροδοτώντας πτωτικές τάσεις. Oι τοποθετήσεις των επενδυτών, ο υφεσιακός πανικός κερδών και πολιτικής (3Ps), με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν το επόμενο έτος ανοδικές αγορές σε ομόλογα και ράβδους χρυσού.

3. Ανοδος 10% του S&P, λιγότερη αισιοδοξία για τον δείκτη Eurostoxx

Η στρατηγική αναλύτρια της BofA Equity & Quant Strategist Savita Subramanian βρίσκει λόγους να είναι ανοδική η αγορά των ΗΠΑ: 1) πτωτικό κλίμα, 2) goldilocks, 3) Άνοδος EPS > ΑΕΠ, 4) εκλογική χρονιά, 5) αμερικανική ιδιαιτερότητα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές για την Ευρώπη αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα αποδυναμωθεί το 1ο εξάμηνο με ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο, ενώ οι μετοχές θα ακολουθήσουν.

4. Το Brent θα είναι κατά μέσο όρο 90 δολάρια

Ο στρατηγικός αναλυτής της BofA για τα εμπορεύματα Francisco Blanch αναμένει βραδύτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το '24, αλλά αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει περισσότερο την παραγωγή.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα πρέπει να δώσουν ώθηση στον χρυσό και να οδηγήσουν σε αναπλήρωση αποθεμάτων στα βιομηχανικά μέταλλα.

5. Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, άνοδος στην αγορά

Αναμένεται βελτίωση στις καταναλωτικές δαπάνες και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν μπροστά από τις εκτιμήσεις της αγοράς, κάτι που αποτελεί θετικό στοιχείο στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

Βλέπει πρόοδο των εταιρικών μεταρρυθμίσεων, ο αριθμός των εταιρειών που βελτιώνουν τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος είναι ο υψηλότερος εδώ και μια δεκαετία.

6. Οι μειώσεις των επιτοκίων και η κορύφωση του δολαρίου είναι θετικά για τις αναδυόμενες

Οι αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) κατά τους 12 μήνες μετά την τελευταία αύξηση της Fed τείνουν να είναι ιδιαίτερα θετικές και η τοποθέτηση των επενδυτών είναι ελαφρώς αισθητή σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΜ. Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

7. Αναζητήστε ποιοτικές αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα

Τα επιτόκια, τα κέρδη και οι εκδόσεις ενδέχεται να προβληματίσουν σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα το 2024. Προτιμούμε την ποιότητα.

8. Η επιβράδυνση των επενδυτικών δαπανών αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

Ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών επενδυτικών προγραμμάτων θα πρέπει να μειωθεί στην οικονομία. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν πισωγυρίσματα, η BofA βλέπει αντίθετους ανέμους, που υποστηρίζονται από τις έρευνές της σε διευθύνοντες συμβούλους.

9. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα παραμείνει αυξημένη λόγω ελλειμμάτων και γεωπολιτικής

Δύσκολη η ουσιαστική μείωση των ελλειμμάτων. Η εποχή των χαμηλών αμυντικών δαπανών μπορεί να τελειώνει.

10. Η πολιτική αβεβαιότητα θα αυξηθεί, χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ αντιμετωπίζουν εκλογές

Η πόλωση και ο λαϊκισμός ανεβαίνουν, αυξάνοντας τις αβεβαιότητες. Η ερευνητική ομάδα της BofA αναμένει ενισχυμένη αβεβαιότητα στα πολιτικά μέτωπα, εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης.

Η δημοσιονομική εξυγίανση καθίσταται δύσκολη, με επιπτώσεις στα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v