Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή η Citi

Σε κλαδικό report με τις προοπτικές για τα βασικά μέταλλα, η Citi αναβαθμίζει τη μετοχή του Mytilineos στα 46 από 45 ευρώ με τη σύσταση να διατηρείται σε «buy». Οι κορυφαίες επιλογές της Citi είναι η Anglo American, η Rio Tinto και η Antofagasta.

Mytilineos: Ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή η Citi

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Mytilineos, στα 46 από 45 ευρώ, θέτει η Citi, ενώ διατηρεί τη σύσταση «αγοράς».

Ο διεθνής οίκος βλέπει περιθώριο ανόδου άνω του 26% από τα τρέχοντα επίπεδα για τον τίτλο. 

«Η αύξηση των κερδών της Μytilineos συνεχίζει να ενισχύεται με την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ξεπερνά τις προσδοκίες μας. Οι πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά λιανικής της ενέργειας στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό μοντέλο, με το ενδιαφέρον να εκτείνεται από την παραγωγή έως τη διανομή, παρέχοντας οικονομίες κλίμακας.

Η πιθανή ισχυρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το γ' τρίμηνο, η αύξηση της παραγωγής νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από το φυσικό αέριο και οι πιθανές αλλαγές περιουσιακών στοιχείων στις ανανεώσιμες πηγές είναι μερικοί από τους καταλύτες. Όλα αυτά θα οδηγήσουν τα κέρδη EBITDA φέτος σε επίπεδα υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ», εξηγεί η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα αποτιμά τη μετοχή στις 7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, για να αποτιμήσει την επιταχυνόμενη αύξηση των κερδών της από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ήδη αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα κερδών στο πρώτο εξάμηνο και αναμένεται να φτάσουν στο 50% των EBITDA του ομίλου στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο bull case σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 53,3 ευρώ και οι πιθανοί καταλύτες είναι η επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης, η αύξηση της παραγωγής αλουμίνας μέσω της αύξησης της παραγωγής από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τα μεγαλύτερα περιθώρια στον τομέα κατασκευών EPC και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Στον αντίποδα, στο bear case σενάριο, η τιμή-στόχος μειώνεται στα 25,7 ευρώ, με τους κινδύνους να είναι οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του εργοστασίου και η μείωση της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, οι χαμηλότερες επιδόσεις στις ΑΠΕ σε σχέση με τις προσδοκίες και η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων.

Αναφορικά με τον κλάδο, η Citi σημειώνει: «Μετά από σχεδόν 7 χρόνια σχεδόν συνεχούς ανάπτυξης, οι ταμειακές ροές στον κλάδο υποχώρησαν συγκρατημένα το 2023. Παρόλο που το καλάθι των τιμών των βασικών εμπορευμάτων ήταν οριακά ασθενέστερο, το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας των ταμειακών ροών οφειλόταν στη χαμηλότερη παραγωγή, στο υψηλότερο κόστος, στις "πράσινες" και κάποιες επιλεκτικές επενδύσεις ανάπτυξης. Αυτές οι "μη-τιμολογιακές" επιβαρύνσεις για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν πλέον εδραιωθεί στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες. Από την άλλη πλευρά, οι ισολογισμοί είναι ισχυροί εδώ και αρκετό καιρό (ο δείκτης καθαρού χρέους ND/EV συνολικά για τον κλάδο είναι στο 5%).

Ενώ η επιβράδυνση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες αγορές είναι πιθανό να αντισταθμίσει την ανάκαμψη στην Κίνα, τα αποθέματα παραμένουν χαμηλά (ακόμη και με βάση τα ιστορικά πρότυπα) στο σιδηρομετάλλευμα. Η έκθεση σε χαλκό και ενεργειακά μέταλλα μετάβασης παραμένει επίσης υποτιμημένη στους διαφοροποιημένους μεταλλωρύχους έναντι των αμιγώς παιγνίων».

Οι κορυφαίες επιλογές της Citi είναι η Anglo American, η Rio Tinto και η Antofagasta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v