Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσή χρονιά το 2023 για το asset management

Υψηλές οι αποδόσεις για μετοχές και ομόλογα και αύξηση των συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Εισροές για τα αμοιβαία κεφάλαια και κινητικότητα στα εταιρικά ομόλογα.

Χρυσή χρονιά το 2023 για το asset management

Κόντρα στο κλίμα της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια οικονομία, το 2023 εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή χρονιά για το χώρο του asset management, όχι μόνο γιατί προέκυψαν σημαντικά κέρδη προς όφελος των επενδυτών όλων των κατηγοριών, αλλά και επειδή οι εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν κατά κανόνα ικανοποιητικές επιδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που ξεκίνησε τη χρονιά από τις 936,15 μονάδες (2/1/2023) βρίσκεται σήμερα λίγο κάτω από τις 1.300 μονάδες (+38% χωρίς τον συνυπολογισμό των μερισμάτων), με την πλειονότητα των χρηματιστηριακών εταιρειών να εκτιμάται ότι έχει βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, είτε επειδή ανέβηκε η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, είτε γιατί σημείωσε σημαντικά κέρδη χαρτοφυλακίου. Άλλωστε, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει διαμορφωθεί στα 111,2 εκατ. ευρώ (έναντι 73,3 εκατ. το 2022) εμφανίζοντας αύξηση κατά 52% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα, το 2023 εξελίχθηκε τελικά σε μια καλή χρονιά και για τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Έτσι, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ένα «παγωμένο» έτος, είχαμε δύο σημαντικές νέες εκδόσεις, αυτές των ομίλων Μυτιληναίος και Ideal (500 και 100 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα) ενώ έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται για τους πρώτους μήνες του 2024 αντίστοιχες κινήσεις από την Intralot και την Autohellas.

Μένουμε στο ΧΑ και πηγαίνουμε στην εγγραφή δύο νέων απομακρυσμένων μελών από το εξωτερικό, της Green Post Trading και της Freedom Finance.

Στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων είχαμε θετικές αποδόσεις για τους επενδυτές όλων των κατηγοριών (Μετοχικών, Μικτών και Ομολογιακών, Εσωτερικού και Εξωτερικού) ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν και νέες εισροές χρημάτων στον κλάδο. Έτσι, είδαμε π.χ. την τόνωση του ενδιαφέροντος για τα Μετοχικά Ελλάδος από το Μάιο και μετά, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (εκτιμώνται εισροές γύρω ή και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ) που λανσάρισαν έξι τράπεζες (οι τέσσερις συστημικές και η Optima σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ και η Attica Bank σε συνεργασία με την 3K Investments Partners ΑΕΔΑΚ).

Έντονο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε φέτος και για την απόκτηση Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η άμεση διάθεση των οποίων επετράπη κατά τους τελευταίους μήνες (έως 15.000 ευρώ ανά έκδοση) και στους ιδιώτες επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι τράπεζες, όσο επίσης οι ΑΕΠΕΥ και οι ΑΧΕΠΕΥ αποκόμισαν προμήθειες διαμεσολαβώντας για τη διάθεση ΕΓΕΔ τόσο από την πρωτογενή, όσο και από τη δευτερογενή αγορά.

Καταλυτικό ρόλο για την έντονη ζήτηση που παρατηρήθηκε τόσο για τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, όσο και για τα ΕΓΕΔ, έπαιξε η διατήρηση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων σε σαφώς χαμηλά επίπεδα (βλέπε υπερβάλλουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος).

Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην εγχώρια αγορά του asset management συγκαταλέγεται επίσης και η εξαγορά της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ από τους Λιβανέζους Antonios Ghorayeb και Fadi Daouk, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την τραπεζική-επενδυτική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος του νέου ιδιοκτησιακού σχήματος είναι -μεταξύ άλλων- η προσέλκυση κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή με σκοπό αυτά να επενδυθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς η Nuntius είναι πλήρως αδειοδοτημένη εταιρεία και το περιβάλλον της χώρας μας θεωρείται φιλικό για τον αραβικό κόσμο.

Ανοδικές προσδοκίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον κλάδο του asset management επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία του 2024, με καταλύτες την προσδοκώμενη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, αλλά και τις προβλέψεις για σταδιακή αποκλιμάκωση των διεθνών επιτοκίων.

Ειδικότερα για το ΧΑ, οι χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν μέσα στο 2024 την εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στην Κύρια (πχ Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Lamda Malls) και στην Εναλλακτική Αγορά, την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς), καθώς και μια σειρά από placements με στόχο να διευρυνθεί το free float των εισηγμένων εταιρειών.

Κάποια από τα placements εκτιμάται ότι συνδέονται με το νέο κανονισμό του ΧΑ που θέτει αυξημένα όρια ελεύθερης διασποράς για τις εισηγμένες εταιρείας της Κύριας Αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v