Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

John Paulson: Περισσότεροι long only θα έρθουν στην Ελλάδα το 2024

Στην ουσία δεν είμαι πωλητής, είμαι αγοραστής στην Ελλάδα τόνισε πρόσφατα ο μεγαλομέτοχος της Πειραιώς. Γιατί θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία.

John Paulson: Περισσότεροι long only θα έρθουν στην Ελλάδα το 2024

Αυτό που μάθαμε στην Ελλάδα είναι ότι όταν μια κυβέρνηση βασίζεται σε υπερβολικές ρυθμίσεις στις μεγάλες μεταβιβάσεις και τις δαπάνες, αλλά όχι στην παραγωγή αποτυγχάνουν. Κυβερνήσεις που εστιάζουν στην ανάπτυξη, τη δίκαιη και μειωμένη φορολογία και τη στήριξη των επιχειρήσεων επιβραβεύονται, δήλωσε πρόσφατα στο συνέδριο της Capital Link ο John Paulson.

«Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας υπήρξε εξαιρετικός», υποστήριξε.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς θύμισε ότι το 2021 αποφάσισε να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με την αύξηση κεφαλαίου που οδήγησε στην άντληση 1 δισ. ευρώ. Εκτοτε υπήρξε ένα αξιοπρόσεκτο turnaround στις τράπεζες. Τα NPEs μειώθηκαν δραματικά, τα κέρδη αυξήθηκαν, τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας διευρύνθηκαν και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε. Ως αντανάκλαση αυτής της εντυπωσιακής επίδοσης, η τιμή της μετοχής της Πειραιώς σημείωσε άνοδο 120% μόνο φέτος και 200% από την ανακεφαλαιοποίηση.

Τα οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας υπερβαίνουν κατά πολύ τον τραπεζικό τομέα και έχουν ευρεία βάση, υποστήριξε. Η ελληνική αγορά ακινήτων σημειώνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 14,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με πτώση 1,7% στη ζώνη του ευρώ.

Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί δραματικά, από 19% το 2018 σε 10% σήμερα. Είναι σημαντικό για τη χώρα που η Ελλάδα επέστρεψε στο καθεστώς Investment Grade. Αυτό θα βοηθήσει ευρύτερα αλλά και την αγορά μετοχών καθώς αναμένουμε περισσότερους «long only» επενδυτές να μπουν στην αγορά το 2024.

«Τα επιτεύγματα ήταν πολλά, μεγάλα και τολμηρά. Πιστεύω όμως ότι είμαστε μόλις στην αρχή. Αυτές οι ευνοϊκές τάσεις θα συνεχίσουν για τουλάχιστον την επόμενη τετραετία», επεσήμανε. Είναι σημαντικό ότι εάν οι Έλληνες συνεχίσουν να ακολουθούν οικονομικές πολιτικές υπέρ των επενδύσεων στις επόμενες κυβερνήσεις, τότε αυτή η ευημερία για την Ελλάδα μπορεί να επεκταθεί για δεκαετίες, προσέθεσε. Η χώρα έχει το μισό κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τη Γερμανία. Δεν υπάρχει λόγος να μην το φτάσει κάποια στιγμή. Από αυτή την άποψη, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός μακροχρόνιου, ενάρετου επενδυτικού κύκλου.

Όπως είπε θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να βγει από την ελληνική αγορά. «Στην ουσία δεν είμαι πωλητής, είμαι αγοραστής των ίδιων τίτλων που μετέχω σήμερα».

Ωστόσο, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Η μετοχή της Πειραιώς, για παράδειγμα, εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση με τιμή μόλις 5,5πλάσια τα κέρδη και στο 50% της λογιστικής αξίας.

Η αγορά ακινήτων έχει άφθονο χώρο να «τρέξει». Παρά τις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν περίπου 10% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του 2008.

Υπάρχουν πολλές άλλες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Με την εισροή σημαντικής χρηματοδότησης από την ΕΕ (EU Next Generation) και σημαντικά ποσά ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων. Το μέλλον για την Ελλάδα είναι λαμπρό. Όπως ο παροιμιώδης Φοίνικας, η Ελλάδα ανεβαίνει από το από το προηγούμενο στάδιο που βρισκόταν, και εξελίσσεται σε έναν νέο Ευρωπαϊκό οικονομικό ηγέτη, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v