Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Τα κρίσιμα τεχνικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μετοχής

Το μομέντουμ που έχτισε η μετοχή το 2023 και ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα θεμελιώδη και την τιμή-στόχο. Πού προσδιορίζονται τώρα στηρίξεις και αντιστάσεις.

Mytilineos: Τα κρίσιμα τεχνικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μετοχής

Η μετοχή της Mytilineos φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει και το 2024. Παρότι ολοκλήρωσε το 2023 με ισχυρό θετικό πρόσημο σε όρους απόδοσης (άνοδος σχεδόν 80%), η νέα χρονιά ξεκίνησε με ισχυρά κέρδη της τάξεως του 4% στο ταμπλό του ΧΑ και μια αναβάθμιση από την S&P ένα σκαλί κάτω από το Investment Grade, με τον οίκο να προβλέπει EBITDA άνω του 1,1 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

Παρότι η μετοχή έχει απολαύσει μια ισχυρή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι μπορεί να έχει συνέχεια. Για τη μετοχή της Mytilineos, η κίνηση σε νέα ιστορικά υψηλά ανοίγει και νέους τεχνικούς ορίζοντες και θα ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αυξήσεων των τιμών-στόχων από πλευράς αναλυτών. Πλέον, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τοποθετούν τη μέση τιμή-στόχο υψηλότερα των €45, με την Optima Bank στα €45,90 ανά μετοχή, τη Eurobank Equities στα €45,20, τη Citi στα €46 και τη Morgan Stanley στα €45. Αυτό που ωθεί υψηλότερα τις τιμές-στόχους είναι η αύξηση της κερδοφορίας. Μέρος της αγοράς μάλιστα εκτιμά ότι τα EBITDA του 2023 ίσως ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.  

Η Citi εκτιμά ότι στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα €53,3 ευρώ και οι πιθανοί καταλύτες είναι η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης (RSD), η αύξηση της παραγωγής αλουμίνας σε 1,1 μετρικούς τόνους μέσω της αύξησης της παραγωγής από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τα μεγαλύτερα περιθώρια στον τομέα EPC, καθώς και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. «Η αναπροσαρμογή της αποτίμησης του ομίλου είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς αυτή συνέπεσε με την ισχυρή αύξηση των κερδών που παρατηρείται στην αύξηση των EBITDA από 0,3 δισ. ευρώ το 2021 σε 1 δισ. ευρώ για το 2023. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις στις 6 φορές τα EBITDA είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τον δικό της μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ η τελευταία μας αναβάθμιση στις 7 φορές τα EBITDA αντανακλούν τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή για την έκθεσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αυξάνεται στο 50% των κερδών του ομίλου», σημειώνει η Citi.

Η Eurobank Equities, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου για τα EBITDA του 2023 θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αποτελεί τη νέα βάση για τον όμιλο της Mytilineos. Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές με νέα αυξημένη τιμή-στόχο τα 45,20 ευρώ, εισάγοντας υψηλότερες εκτιμήσεις για την ενέργεια και για τα EBITDA των 2024 και 2025 κατά 1%, αναμένοντας αύξηση +12% και 10%. Η τιμή-στόχος στα 45,2 ευρώ, ο οποίος τοποθετεί τη μετοχή σε αποτίμηση 7,4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή με μικρό discount έναντι της μικτής ομάδας αντίστοιχων εταιρειών.

Τι δείχνουν τα τεχνικά διαγράμματα της Mytilineos

Η κίνηση της μετοχής σε ιστορικά υψηλά επετεύχθη με τη μετοχή να έχει μπορέσει να «φτιάξει» μια βάση στα 29 με 30 ευρώ ανά μετοχή. Το επόμενο ανοδικό άλμα φαίνεται θα σημειωθεί μόλις μπορέσει να φτιάξει μια νέα βάση στα πέριξ των 38 με 39 ευρώ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού και για να ολοκληρωθεί ίσως χρειαστούν μήνες.

Τεχνικά, οι επόμενες αντιστάσεις είναι στα 38,8 ευρώ και έπειτα στα 39,9 ευρώ, λίγο πριν το ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ ανά μετοχή. Στα 40 ευρώ ανά μετοχή, η αξία του ομίλου της Mytilineos στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι τα 5,72 δισ. ευρώ και τα 6 δισ. θα είναι στην τιμή των 42 ευρώ ανά μετοχή. Οι στηρίξεις σε αυτό το ανοδικό momentum της μετοχής είναι τα 36,68 ευρώ, τα 35,64 ευρώ και χαμηλότερα τα 33,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v