Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο εναλλακτικές που δίνουν τόκο πάνω από τις προθεσμιακές καταθέσεις

Με τον πληθωρισμό στο 3,5%, το επιτόκιο που προσφέρεται από τις προθεσμιακές καταθέσεις υπολείπεται κατά πολύ. Πώς καταγράφονται τα δεδομένα και ποιες επιλογές χαμηλού ρίσκου είναι στο τραπέζι.

Δύο εναλλακτικές που δίνουν τόκο πάνω από τις προθεσμιακές καταθέσεις

Όπως δείχνουν τα πράγματα, τα προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια θα συνεχίσουν και φέτος να υπολείπονται του πληθωρισμού, οπότε οι αποταμιευτές θα υποστούν για μια ακόμη χρονιά μείωση της αγοραστικής (αποπληθωρισμένης) αξίας των χρημάτων τους, όπως συνέβη άλλωστε και κατά τη διετία 2022-2023.

Αυτό επισημαίνει ο διευθυντής υποστήριξης πωλήσεων και marketing της 3K Investment Partners ΑΕΔΑΚ Θεόδωρος Λιζάρδος, συμπληρώνοντας πως ο πληθωρισμός έκλεισε το Δεκέμβριο του 2023 κοντά στο 3,5%, ενώ με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος του Νοεμβρίου, το μέσο επιτόκιο για τις απλές καταθέσεις ιδιωτών κυμάνθηκε στο 0,4% και για τους προθεσμιακούς λογαριασμούς μεταξύ του 1,8% και του 2%.

Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται πως θα αλλάξει μέσα στη φετινή χρονιά, καθώς μπορεί οι αναλυτές να προβλέπουν ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (στο βαθμό φυσικά που δεν προκύψουν κάποια έκτακτα γεωπολιτικά ή άλλα γεγονότα), πλην όμως η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια (με βάση τα στοιχεία του κρατικού Προϋπολογισμού, ο φετινός πληθωρισμός υπολογίζεται στο 2,6%).

Πώς όμως έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα απέναντι στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταθέσεών τους οι Έλληνες αποταμιευτές;

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λιζάρδο είδαμε μια στροφή προς τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου -τα ετησιοποιημένα επιτόκια των οποίων έφτασαν και στο 3,8%- πλην όμως αυτό κάλυψε ένα μικρό μόνο τμήμα της ζήτησης. Είδαμε επίσης και την έκδοση Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων τακτικού εισοδήματος για μια σειρά ετών.

Παρόλα αυτά, η στροφή που παρατηρήθηκε ήταν σαφώς περιορισμένη, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να ανεβαίνουν. Αυτό μπορεί να αποδοθεί -μεταξύ άλλων- σε δύο λόγους: Αφ’ ενός στη δύναμη της συνήθειας που θέλει τα ελληνικά νοικοκυριά να επικεντρώνονται στις καταθέσεις και στα ακίνητα και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έρχεται σε επαφή με επαγγελματίες της αγοράς, τομέας στον οποίο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Πώς όμως θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι επενδυτές; Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λιζάρδο μία λύση μπορεί να προέλθει από τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία διαθέτουν μεγάλη διασπορά τοποθετήσεων έτσι ώστε να περιορίζεται το ρίσκο και μπορούν να προσφέρουν -ακόμη και σε μικρούς αποταμιευτές- ένα καλύτερο προφίλ επιτοκίων σε σχέση με τις καταθέσεις. Ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης είναι μακροπρόθεσμος (από δύο έως τέσσερα, ή και περισσότερα έτη).

Πώς όμως προβλέπεται να κινηθούν οι επενδύσεις στα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά. Αν πάμε για παράδειγμα σε μια αξιοσημείωτη υποχώρηση των επιτοκίων, τότε πολύ πιθανόν να δούμε να καταγράφονται θετικές υπεραξίες. Αν τα πράγματα μείνουν περίπου όπως είναι σήμερα, τότε ο αποταμιευτής θα καρπωθεί τα οφέλη από τα κουπόνια των ομολόγων στα οποία τοποθετούνται τα Ομολογιακά Α/Κ και οδηγούν σε υψηλότερες επιτοκιακές αποδόσεις από αυτές των καταθέσεων.

Αν τέλος -κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών- για διάφορους λόγους τα επιτόκια εκτιναχθούν, τότε θα δούμε για ένα διάστημα κάποια υποχώρηση στις τιμές, όμως το πιθανότερο είναι πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο, αν τηρηθεί ο προτεινόμενος επενδυτικός ορίζοντας των τριών έως πέντε ετών, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει και τότε μια καλή απόδοση.

Αναφερόμενος τέλος στο Α/Κ της εταιρείας του 3Κ International Income Ομολογιακό ανέφερε πως με βάση την 31η/12/2023, σημείωσε απόδοση στο 12μηνο +7,5% και στην πενταετία +12,51%, τονίζοντας ωστόσο ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v