Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών η Pantelakis Securities

Περιθώρια σημαντικής ανόδου στις μετοχές των τραπεζών βλέπει η χρηματιστηριακή. Γιατί ξεχωρίζει Πειραιώς και Alpha Bank. Τι μερίσματα αναμένεται να δώσουν στους μετόχους, τα στοιχεία-κλειδιά από τα αποτελέσματα.

Γιατί αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών η Pantelakis Securities

H Pantelakis Securities αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Διατηρεί τις συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) για τις μετοχές τους. με τις Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της.

Οι τιμές στόχοι είναι τα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,65 ευρώ πριν, τα 2,35 ευρώ για την Αlpha Bank από 2,30 ευρώ πριν, τα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 8,50 ευρώ πριν και τα 2,45 ευρώ για τη Eurobank από 2,15 ευρώ, προγενέστερα.

Οπως επισημαίνει, η αγορά αναμένεται να εστιάσει σε διατηρήσιμα κέρδη, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται, ενώ οι τράπεζες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα επιτόκια, χάρη στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, την ήπια μόνο διάβρωση των περιθωρίων του ενεργητικού και κυρίως, τα συγκρατημένα κόστη των καταθέσεων.

Οι τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες να υπερασπιστούν τα κέρδη του 2023, όχι μόνο λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, με ρυθμό της τάξεως του 5% περίπου ετησίως. Το χαμηλό κόστος των καταθέσεων, η αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου των τίτλων, το όφελος από την αντιστάθμιση επιτοκίων σε ισχύ, η συνεχής αυστηρή συγκράτηση του κόστους και το τελευταίο σκέλος της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου στις 60 μονάδες βάσης) είναι τα στοιχεία κλειδιά, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν περιθώρια ανόδου από τρέχοντα επίπεδα σε ολόκληρο τον κλάδο, αλλά αναφορικά με τη σειρά προτίμησης, η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει συνδυάζοντας έκπτωση αποτίμησης με θετικά κέρδη, αναθεωρήσεις κερδών και ταχεία δημιουργία κεφαλαίου. Η Αlpha Bank πρόκειται να συρρικνώσει το χάσμα του δείκτη αποδοτικότητας RoTE σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει σχετικό re-rating.

Τα πλεονάζοντα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζα επιτρέπουν να επιλέξει αν θα κινηθεί προς ενέργειες πληρωμής των μετόχων ή μια μεγάλη επαναγορά μετοχών από το 18% της εναπομείνασας συμμετοχής του ΤΧΣ. Η Eurobank επίσης εργάζεται σε μια προσπάθεια με ιδιαίτερα αυξημένα κέρδη ανά μετοχή από την Κύπρο και την εξαγορά της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία, P/TBV στις 0,85 φορές για φέτος και στις 0,79 φορές για το 2025, με τη Eurobank στις 0,83 φορές και 0,77 φορές το 2025. Οι μετοχές των Πειραιώς και Αlpha Bank αποτιμώνται σε χαμηλότερα επίπεδα στις 0,68 και 0,61 φορές η Πειραιώς, αλλά και 0,57-0,53 φορές η Αlpha Bank. Οι τέσσερις τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή P/E στις 5,7 με 6 φορές.

Η Pantelakis Securities αναμένει από την Εθνική Τράπεζα διανομή 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, και 0,42 φέτος, με 0,49 ευρώ για το 2025. Η Eurobank αναμένεται να προχωρήσει σε διανομή στα 0,09 ευρώ για τη χρήση του 2023 και στα 0,10 ευρώ φέτος, ανεβάζοντας την διανομή στα 0,13 ευρώ το 2025. Για την Αlpha Bank η διανομή αναμένεται στα 0,05 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, στα 0,09 ευρώ φέτος και στα 0,12 ευρώ για το 2025 αντίστοιχα. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει 0,08 ευρώ ανά μετοχή ως μέρισμα το 2023, στα 0,16 ευρώ στα 2024 και 0,24 ευρώ ανά μετοχή το 2025.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v