Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jefferies: Oι πρώτες σκέψεις για το placement Πειραιώς, σύγκριση με ΕΤΕ

Η αποτίμηση της έως τώρα υπερκάλυψης και η σύγκριση με τη διαδικασία για την Εθνική Τράπεζα. H τιμή-στόχος που δίνει για την Πειραιώς είναι τα 5 ευρώ ανά μετοχή.

Jefferies: Oι πρώτες σκέψεις για το placement Πειραιώς, σύγκριση με ΕΤΕ

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Aλέξανδρος Δημητρίου επισημαίνουν ότι το placement του ΤΧΣ λαμβάνει χώρα, με αρχική διάθεση στο 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με δυνατότητα αύξησης για το υπόλοιπο 5% με εύρος τιμών προσφοράς στα 3,70-4,00 ευρώ. H τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 5 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδο που δίνει 30% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Η διαδικασία του βιβλίου θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου, με τη δήλωση τιμολόγησης να δημοσιεύεται στις 7 Μαρτίου. Οι μετοχές θα πιστωθούν στους μετόχους στις 11 Μαρτίου. Το αρχικό μέγεθος της τοποθέτησης θα είναι 22%, με δυνατότητα αύξησης για επιπλέον 5% -το συνολικό ποσοστό του ΤΧΣ είναι 27% (σ.σ. το οποίο και εντέλει θα διατεθεί). Το εύρος της τιμής της προσφοράς θα κυμανθεί μεταξύ 3,70 - 4,00 ευρώ (από 0% έως 7% έκπτωση επί του κλεισίματος της Παρασκευής). Η τρέχουσα αξία του πλήρους μεριδίου 27% του ΤΧΣ είναι 1,3 δισ. ευρώ. Η αρχική κατανομή της προσφοράς είναι 85% διεθνές βιβλίο και 15% στο ελληνικό βιβλίο.

«Οι ειδήσεις αναφέρουν ήδη ότι τα βιβλία είχαν 4 φορές καλυφθεί στα 10 λεπτά μετά το άνοιγμά τους, με προσδοκίες ότι οι προσφορές θα φτάσουν τα 8-10 δισ. ευρώ ή 8 φορές υπερκάλυψη. Οι μετοχές αντιδρούν επίσης θετικά στην είδηση και σημειώνουν άνοδο περίπου 3% σήμερα το πρωί», εξηγεί ο Δημητρίου.

Το ερώτημα είναι ποιοι θα μπορούσαν να επιδιώξουν να αυξήσουν τις συμμετοχές τους και στο τέλος της εβδομάδας μπορούμε να δούμε αν θα προστεθούν νέοι μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι. Ο τύπος ανέφερε ότι η Paulson δεν επιθυμεί να μειώσει το μερίδιό της.

Τι συνέβη στην τιμή της μετοχής με την τοποθέτηση της ΕΤΕ

Η Jefferies χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ΕΤΕ για να δούμε τι θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί με την τιμή της μετοχής της Πειραιώς. Το placement για την ΕΤΕ ήταν στα 5,30 ευρώ, με έκπτωση 9% σε σχέση με το σημείο όπου οι μετοχές διαπραγματεύονταν την πρώτη ημέρα του bookbuild (το αρχικό εύρος ήταν 5,00 - 5,44 ευρώ). Η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 10% μια εβδομάδα αργότερα μετά από αυτή την ημερομηνία και τώρα κερδίζει 24% από τότε. Υπενθυμίζεται ότι το 80% διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές και το 20% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Η τοποθέτηση ήταν αρχικά 20% και αυξήθηκε σε ποσοστό 22% από το ΤΧΣ (εξακολουθεί να κατέχει 18%, με την περίοδο blackout να λήγει τον Μάιο) και η επόμενη τοποθέτηση πιθανότατα να γίνει τον Ιούνιο. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 8 φορές (2,9 φορές στην Ελλάδα και 8,9 φορές στο εξωτερικό).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v