Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Θετική εξέλιξη η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς

Η πώληση του 27% αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο προς την πλήρη ανάκαμψη και κανονικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

S&P: Θετική εξέλιξη η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς

Mια ακόμα θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα χαρακτηρίζει την πώληση του εναπομείναντος ποσοστού 27% του ΤΧΣ στην Πειραιώς ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Όπως σημειώνει η S&P, είχαν προηγηθεί αρκετές παρόμοιες συναλλαγές μέσω των οποίων το ΤΧΣ έχει σταδιακά πουλήσει τα μερίδια που είχε αποκτήσει στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης. Ως εκ τούτου, τονίζει, η πώληση αυτή αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο προς την πλήρη ανάκαμψη και κανονικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Ειδικότερα, η S&P επισημαίνει ότι η συναλλαγή αυτή είναι η τέταρτη από τα μέσα του 2023. Κατά το διάστημα αυτό το ΤΧΣ πούλησε το σύνολο των μεριδίων του στην Alpha Bank και την Eurobank και τμήμα του μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα. 

Όπως υπογραμμίζει η S&P, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Πειραιώς δεν έχει κάποιο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της τράπεζας ή στο outlook. 

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η συνολική εταιρική διακυβέρνηση της Πειραίως ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» τονίζουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το outlook στην αξιολόγηση της Πειραιώς είναι θετικό από τότε που αναβαθμίστηκε η αξιολόγηση της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2023. 

Η έξοδος του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του, σημειώνει η S&P και υπογραμμίζει ότι η επιτυχημένη αποεπένδυση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποδεικνύει το θετικό επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες. 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v