Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι οδήγησε στη βύθιση της μετοχής της Epsilon Net

Πώς εξηγείται η συμπεριφορά της μετοχής της εταιρείας μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περασμένη χρονιά. Η μετάταξή της στον δείκτη Russell και οι προσδοκίες.

Τι οδήγησε στη βύθιση της μετοχής της Epsilon Net

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή βύθιση της τιμής της μετοχής της Epsilon Net κατά 5,37%, παρά την ανακοίνωση ενός ισχυρού σετ οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023, το οποίο περιελάμβανε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 24,2%, περιθώριο EBITDA 33,3%, άνοδο καθαρών κερδών κατά 59% και θετικό καθαρό ταμείο ύψους 6,85 εκατ. ευρώ, παρά την υλοποίηση μιας ευρείας σειράς εξαγορών.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα του 2023 κινήθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών και δείχνουν να είναι συνεπή (in line) με το τριετές business plan 2023-2025, το οποίο προβλέπει στη λήξη του κύκλου εργασιών 150 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 30%.

Αντίθετα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η πορεία της μετοχής κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι πολύ πιθανόν να έχει επηρεαστεί από την πρόσφατη μετάταξή της στον δείκτη Russell από τη μικρή στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Έτσι παρατηρήθηκε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής (15/3) και στη συνέχεια (Τρίτη και Τετάρτη) μια τάση αποχώρησης από τη μετοχή ενδεχομένως κάποιων χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται μόνο σε small caps του συγκεκριμένου δείκτη.

«Πιθανόν, κάποια από αυτά τα χαρτοφυλάκια να περίμεναν τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μήπως και καταφέρουν να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ιδιαίτερα βελτιωμένα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το 2023 Entersoft και Epsilon Net επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την ανάπτυξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, αλλά και τις επιτυχημένες κινήσεις των δύο ομίλων στο μέτωπο των εξαγορών.

Η σύγκριση

Ειδικότερα, η Epsilon Net σημείωσε πέρυσι κύκλο εργασιών 93,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,2% σε σχέση με το 2022 και κατά 329% μέσα στα τρία τελευταία χρόνια! Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος των καθαρών κερδών κατά την τριετία 2020-2023, η οποία από τα 3,4 εκτινάχθηκε στα 20 εκατ. ευρώ (+488%).

Ζητούμενο βέβαια για τους επενδυτές -με δεδομένο ότι η Entersoft βαδίζει προς την έξοδο του ΧΑ- είναι το αν η μετοχή της Epsilon Net μπορεί να σημειώσει περαιτέρω άνοδο κατά τα επόμενα χρόνια.

Τα δεδομένα είναι πως οι δύο τίτλοι διαπραγματεύονται με σαφώς υψηλότερο δείκτη P/E από το μέσο όρο των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ και πως οι αναλυτές βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού (βλέπε θεσμικές αλλαγές σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και επενδύσεις μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης).

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι μετοχή της Epsilon Net διαπραγματεύεται με ελκυστικότερο δείκτη P/E σε σχέση με αυτόν που προέκυψε στην Entersoft μετά από την πρόσφατη υποβολή δημόσιας πρότασης.

Ειδικότερα, η αποτίμηση της ΕΝΤΕΡ στη δημόσια πρόταση διαμορφώθηκε στα 240 εκατ. ευρώ, όταν τα περυσινά της προ φόρων κέρδη ήταν 8,8 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα δείκτη P/E στο 27,3 με βάση τα προ φόρων κέρδη.

Σε ό,τι αφορά την Epsilon Net, τα περυσινά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ και αν συνεκτιμηθεί και το «πλαστό» έξοδο των stock options, ανεβαίνουν στην πράξη στα 22 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα P/E (μετά και τη χθεσινή υποχώρηση της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ) 24,3 και μάλιστα με βάση τα καθαρά κέρδη του 2023 και όχι τα προ φόρων με τα οποία υπολογίστηκε ο ίδιος δείκτης για την ΕΝΤΕΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v