Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη... κάβα για το μέλλον κρατούν οι εισηγμένες

Η στρατηγική μεγάλων εισηγμένων ομίλων σε ότι αφορά την ανταμοιβή των μετόχων και πώς την εξηγούν αναλυτές. Η μερισματική απόδοση και τα payout ratios. Εντεκα παραδείγματα.

Κέρδη... κάβα για το μέλλον κρατούν οι εισηγμένες

Παρά το γεγονός ότι η προβλεπόμενη μέση φετινή μερισματική απόδοση των εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται ικανοποιητική, η πλειονότητα των εισηγμένων Ομίλων ακολουθεί συντηρητική πολιτική χρηματικών διανομών, μοιράζοντας στους μετόχους τους αρκετά κάτω από το 50% των περυσινών τους κερδών.

Ακόμη και εταιρείες με πολύ ισχυρούς δείκτες ρευστότητας επιμένουν σε «σφιχτές» επιλογές, προκειμένου όχι μόνο να διατηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σε σαφώς χαμηλά επίπεδα σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, όχι μόνο για να μειώσουν το επιχειρηματικό ρίσκο σε εποχές υψηλών αβεβαιοτήτων, αλλά κυρίως προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μελλοντικές αναπτυξιακές επενδύσεις και ενδεχόμενες εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος παρά το ότι θα μοιράσει φέτος σαφώς υψηλότερο μέρισμα από πέρυσι και παρά το ότι διαθέτει πολύ ισχυρή ρευστότητα (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA μόλις στο 1,4) θα διανείμει το 34,4% των περυσινών κερδών του, προκειμένου να ενισχύσει το φιλόδοξο επενδυτικό του πρόγραμμα μέσα από έναν πολύ «δυνατό» ισολογισμό.

H τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν θα μοιράσει φέτος μόλις το 25% των περυσινών ενοποιημένων της κερδών, ψαλιδίζοντας μάλιστα το σχετικό ποσοστό, παρά το ότι έκλεισε την περυσινή χρονιά με δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» μόλις στο 1,2. Απαντώντας η διοίκηση της εισηγμένης σε σχετικό ερώτημα αναλυτή, σημείωσε πως το γεγονός ότι το μέρισμα δεν αυξήθηκε κατά το ποσοστό ανόδου της κερδοφορίας αλλά λιγότερο, οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στην πρόθεση αποφυγής μεγάλων διακυμάνσεων στις χρηματικές διανομές από χρόνο σε χρόνο και δεύτερον, στη βούληση της εταιρείας να εκμεταλλευθεί πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.

O όμιλος Sarantis παρά το γεγονός ότι έκλεισε το 2023 με θετικό καθαρό ταμείο 43,6 εκατ. ευρώ και κόντρα στο ότι προβλέπει ανοδική μελλοντική πορεία στις οικονομικές του επιδόσεις, σκοπεύει κατά τα επόμενα χρόνια να μοιράζει στους μετόχους του περίπου το 38% των ετήσιων κερδών του, με στόχο να υλοποιήσει επενδύσεις και να προχωρήσει σε νέες εξαγορές.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με θετικό καθαρό ταμείο υψηλότερο των εκατό εκατ. ευρώ αποφάσισε πέρυσι να διανείμει το 50% των περυσινών του κερδών, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια χρηματοδότησης για τις επενδύσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει.

Συντηρητική μερισματική πολιτική ακολουθούν και οι δύο εισηγμένοι Όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των οχημάτων, της δραστηριότητας του Rent A Car συμπεριλαμβανομένης. Η Autohellas θα μοιράσει φέτος το 44% των καθαρών κερδών της (έχοντας δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA στο 2,13 και έχοντας εκδώσει μέσα στο 2024 πενταετές ομολογιακό δάνειο μέσω του ΧΑ), ενώ η Μοτοδυναμική το 30,7%, με δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA χαμηλότερο της μονάδας.

Η Austriacard παρά το γεγονός ότι έχει δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» μόλις στο 1,9, έχει ως πολιτική της κατά τα επόμενα χρόνια τη διανομή μερισμάτων που θα κυμαίνονται μεταξύ του 20% και του 25% των ετησίων κερδών της.

Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας παρά το γεγονός ότι διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο άνω των 500 εκατ. ευρώ, συνήθως μοιράζει στους μετόχους τους κάτω από το 50% των ετήσιων κερδών της.

Η Flexopack εδώ και χρόνια μας έχει συνηθίσει σε «σφιχτή» μερισματική πολιτική, επιλέγοντας να υλοποιεί επενδύσεις και να διατηρεί το ύψος του καθαρού της δανεισμού πολύ κοντά στο μηδέν. «Σφιχτή» μερισματική πολιτική ακολουθούν και τα Πλαστικά Κρήτης παρά το ότι στις 30/6/2023 διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο της τάξεως των 90,8 εκατ. ευρώ. Οι δύο αυτές εισηγμένες δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τη φετινή πολιτική τους ως προς το ζήτημα των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους τους.

Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας αποφάσισε φέτος να διανείμει τα μισά περυσινά της κέρδη, παρά το γεγονός ότι διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο (μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις) και δεν έχει ανακοινώσει κάποιο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν απουσιάζουν και εκείνες οι εισηγμένες που -τουλάχιστον κατά τα τελευταία χρόνια- μοιράζουν αρκετά μεγάλο ποσοστό των κερδών τους, όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Coca-Cola HBC, η Jumbo, ο Μουσικός Οίκος Νάκα, κ.α. Οι διοικήσεις των συγκεκριμένων εισηγμένων κρίνουν πως μπορούν να ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους μετόχους τους, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά ούτε η πορεία, αλλά ούτε και οι προοπτικές των Ομίλων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v