Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pantelakis Securities: Nέα υψηλότερη τιμή-στόχος για Optima Bank

Καλύτερες προοπτικές κερδών σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες διαβλέπει η χρηματιστηριακή. Το discount και η μερισματική απόδοση.

Pantelakis Securities: Nέα υψηλότερη τιμή-στόχος για Optima Bank

Η Pantelakis Securities αυξάνει την τιμή-στόχο για την Optima Bank στα 11 ευρώ από 10 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση overweight.

Τα κύρια σημεία είναι:

  • Ανώτερη ανάπτυξη και αποδόσεις,
  • Καλύτερη απόδοση στον τραπεζικό τομέα έναντι των συστημικών τραπεζών, χάρη στο ισχυρότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM, την ευέλικτη δομή κόστους και το χαμηλό κόστος προβλέψεων,
  • Καλύτερες προοπτικές κερδών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, καθώς η Optima έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενόψει της εξομάλυνσης των επιτοκίων,
  • Πλεονάζοντα κεφάλαια και επιλογές για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες πληρωμές στους μετόχους.

Η Optima Bank είναι διαπραγματεύσιμη τώρα με έκπτωση σε σχέση με τις ομότιμες εταιρείες όσον αφορά το 2025 και δείκτη αποτίμησης P/E (4,9 φορές) και προσφέρει καλύτερη μερισματική απόδοση (7,1%), ενώ η αποτίμηση σε όρους P/TBV είναι με premium (0,9 φορές) που δικαιολογείται πλήρως από την ανώτερη αποδοτικότητα RoTE (21%).

Το πλεονάζον κεφάλαιο παρέχει επιλογές για ανάπτυξη και διανομή στους μετόχους. «Παρά την αύξηση κατά 5% τα έτη 2024-2025 στα δάνεια, εξακολουθούμε να προβλέπουμε με σύνεση ότι η ανάπτυξη θα εξασθενήσει στο μέλλον, ακόμη και σε απόλυτη βάση (δηλαδή μείωση του καθαρού δανεισμού από 0,8 δισ. ευρώ το 2023 σε 0,7 δισ. ευρώ το 2024 και 0,6 δισ. ευρώ ετησίως το 2025-2026).

Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις εκτιμήσεις μας, μόλις η Optima αποδείξει την επεκτασιμότητα του μοντέλου της, αξιοποιώντας μέρος των υπερβαλλόντων εποπτικών κεφαλαίων της, πάνω από 300 μ.β., για ταχύτερη ανάπτυξη. Εναλλακτικά, αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει υψηλότερες (δείκτες διανομής πάνω από 35%) πληρωμές προς τους μετόχους», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v