Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Nέες εκτιμήσεις και τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

«Το 2023 οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους χάρη στην ισχυρή ρευστότητα και τις καταθέσεις τους», σύμφωνα με τον οίκο που καλύπτει εκ νέου τις μετοχές. Τι λέει για τα franchises δανεισμού.

Wood: Nέες εκτιμήσεις και τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Η Wood & Company τοποθετείται εκ νέου στις ελληνικές τράπεζες μετά το απρόσμενο κέρδος (Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς) και μεταφέρει την κάλυψη των ελληνικών μετοχών σε νέο αναλυτή.

«Επανεξετάζουμε και μεταφέρουμε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμούμε ότι τα κέρδη τους θα φτάσουν σε επίπεδα και τα ROTE τους θα ομαλοποιηθούν το 2024-2026, καθώς η αγορά αναμένει μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων Euribor. Το κεφάλαιο και η ρευστότητα αποκτούν σημασία καθώς υπάρχει λιγότερο εύκολο χρήμα. Η έμφαση θα δοθεί στη βελτιστοποίηση των ισολογισμών, στην επιστροφή κεφαλαίων και στην ελαχιστοποίηση του κόστους χρηματοδότησης σε σχέση με το Euribor», εξηγεί η Wood.

«Μας αρέσει η Εθνική Τράπεζα (σύσταση Buy, στόχος €9,19), για την κερδοφορία, την απλότητα και τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου. Βλέπουμε την Alpha Βank (σύσταση Buy, τιμή-στόχος €2,06) ως μια ιστορία αναβάθμισης. Θα περιμέναμε καλύτερα επίπεδα εισόδου για τη Eurobank (σύσταση Hold, στόχος €2,08) και την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση Hold, στόχος €4,13)».

Το 2023 εξελίχθηκε ως μια αξιοπρεπής χρονιά για την Ελλάδα και υπερβολικά θετική για τις τράπεζες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους χάρη στην ισχυρή ρευστότητα και τις καταθέσεις τους. Το 2023, τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 50% στα καθαρά έσοδα από τόκους ( NII) και κατά 73% στα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη. Από το τέλος του έτους 2022 έως τις 7 Απριλίου 2024, ο τραπεζικός δείκτης απέδωσε συνολική απόδοση 95%, έναντι 36% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 9% για τον δείκτη MSCI EM.

«Αναμένουμε ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα φτάσουν σε ισορροπία το 2024-2026, καθώς τα επιτοκιακά περιθώρια NIMs προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και υψηλότερου σχετικά κόστους καταθέσεων. Το κεφάλαιο και η ρευστότητα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τους ισολογισμούς τους να λειτουργούν πιο σκληρά, να επιστρέφουν κεφάλαια και να διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησής τους όσο το δυνατόν χαμηλότερα σε σχέση με το Euribor. Πιστεύουμε ότι τα franchises δανεισμού και η πρόσβαση σε μικρότερους δανειολήπτες θα έρθουν στο προσκήνιο μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα», εκτιμά ο οίκος.

Τι εκτιμά για μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Για την Εθνική Τράπεζα (σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος στα 9,19 ευρώ), η κερδοφορία, η απλότητα και οι αποδόσεις κεφαλαίου είναι τα βασικά σημεία. Η ΕΤΕ είναι αναζωογονητικά απλή: ο δείκτης NPE του 4ου τριμήνου του 2023 είναι 3,6%, δεν έχει συνθετικές τιτλοποιήσεις και το μεγαλύτερο μέρος των DTAs είναι DTCs. Η ΕΤΕ με 17,8% δείκτη CET1 υποδηλώνει μικρό ρυθμιστικό κίνδυνο για την κεφαλαιακή απόδοση της τράπεζας. Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να υποστηρίξει μια επαναγορά από το ΤΧΣ.

«Πιστεύουμε ότι η τράπεζα είναι εμπορικά βιώσιμη, ακόμη και με τα πλεονάζοντα επίπεδα κεφαλαίου της, και ότι έχει καλύτερη πρόσβαση σε πελατεία λιανικής, γεγονός που μπορεί να έχει σημασία, καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται στις εταιρικές δραστηριότητες», επισημαίνει ο οίκος.

Η Alpha Βank (σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος τα 2,06 ευρώ), αν πετύχει τις προβλέψεις της για το 2026, μπορεί να έχουμε μια τράπεζα με πάνω από 17,5% πλήρως επιβαρυμένο CET1, δείκτη NPE κάτω από 4% και πάνω από 10% ROTE μέχρι το τέλος του έτους 2026, και μπορεί να έχει λάβει πάνω από 750 εκατ. ευρώ επιστροφές κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026. Η αγορά είναι επιφυλακτική όσον αφορά την παράδοση της Alpha Bank, αλλά δίνουμε στην τράπεζα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας για μια αναπροσαρμογή.

Αναφορικά με τη Eurobank, η Wood προτείνει την αναμονή για καλύτερα σημεία εισόδου στη μετοχή με σύσταση διακράτησης και τιμή-στόχο στα 2,08 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς σύσταση διακράτησης με τιμή-στόχο τα 4,13 ευρώ. Η Eurobank διαθέτει έναν σταθερό ισολογισμό, με 16,9% CET1 και δείκτη NPE 3,5%. Η τράπεζα είναι ο μόνος περιφερειακός παίκτης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η διοίκηση αξίζει τα εύσημα για την οξυδέρκειά της στην αγορά του ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας.

«Ενώ μας αρέσει η Eurobank, το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά. Η αποτίμησή μας αφήνει μικρό περιθώριο και θα περιμέναμε για ένα καλύτερο σημείο εισόδου. Πιστεύουμε ότι η τρομερή πορεία με 122% το 2023 έχει επίσης θέσει την Πειραιώς σε περιοχή δίκαιης αξίας. Κατά την άποψή μας, η τράπεζα έχει ακόμη να καλύψει κάποια απόσταση στο μέτωπο των κεφαλαίων, όπου ο δείκτης CET1 του 13,2% μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για την επιστροφή κεφαλαίων», καταλήγει η Wood.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v