Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Αγοράστε τις πτώσεις στις αγορές μετοχών

Ευκαιρία για τοποθετήσεις βλέπει στην πρόσφατη αδυναμία των μετοχών ο επενδυτικός οίκος. Οι καταλύτες για το profit taking των επενδυτών και το σήμα από τον «δείκτη Levkovich».

Citi: Αγοράστε τις πτώσεις στις αγορές μετοχών

Η Citi εξηγεί ότι οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες και το ερώτημα των επενδυτών αλλά και όλων των συμμετεχόντων στις αγορές είναι πού πάμε από εδώ και πέρα.

«Ψάχνουμε για ενδείξεις στα δεδομένα και στους τεχνικούς δείκτες. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είδαν συνολικές εκροές 28 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αντίθετα με το σύνολο του έτους που οι εισροές ανέρχονται σε 134 δισ. δολάρια. Οι μετοχικές ροές είναι κυρίως σε παθητικά κεφάλαια και τομείς ανάπτυξης. Η άνοδος των εισροών στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις υποδηλώνει κάποια διεύρυνση. Ο δείκτης Levkovich της Citi παραμένει σε έδαφος «ευφορίας», αλλά η ανοδική τοποθέτηση έχει μειωθεί και τώρα φαίνεται πιο ουδέτερη, ιδίως στις ΗΠΑ. Η τρέχουσα περίοδος κερδών θα μπορούσε να εστιάσει εκ νέου την προσοχή των επενδυτών στα στερεά θεμελιώδη μεγέθη. Βλέπουμε ως ευκαιρία αγοράς στις μετοχές την πρόσφατη υποχώρησή τους», υπογραμμίζει η Citi.

Η Citi επισημαίνει ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, οι παγκόσμιες μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αυξημένες θέσεις των επενδυτών, οι κίνδυνοι γύρω από τη γεωπολιτική και τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι αποτέλεσαν καταλύτες για την αποκόμιση κερδών.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το σύνολο των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων είδε συνολικά 28 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 0,1% του AUM) σε εκροές ευρείας βάσης σε όλες τις περιοχές. Παρά την πρόσφατη νευρικότητα της αγοράς, οι εισροές μετοχικών κεφαλαίων φέτος ξεπερνούν σημαντικά τις μικρές εκροές του 2023. Από τον Οκτώβριο, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν επωφεληθεί από πέντε συνεχόμενους μήνες καθαρών εισροών -για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας/Ουκρανίας. Οι εισροές προήλθαν κυρίως μέσω παθητικών κεφαλαίων, ενώ τα ενεργητικά κεφάλαια σημείωσαν εκροές. Τα τεχνολογικά και τα βιομηχανικά είναι τα μόνα κλαδικά αμοιβαία κεφάλαια με εισροές φέτος. Ένα σημάδι διεύρυνσης θα μπορούσε να είναι η αναπλήρωση των θετικών ροών σε αμοιβαία κεφάλαια μικρής κεφαλαιοποίησης, σχεδόν αντιστρέφοντας τις σωρευτικές εκροές από το 2022», διευκρινίζει η αμερικανική τράπεζα.

Ο δείκτης Levkovich της Citi, ένας δείκτης του κλίματος που επικρατεί στην αμερικανική αγορά μετοχών, έφτασε πρόσφατα σε επίπεδο «ευφορίας». Αν και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό διόρθωσης της αγοράς, η ιστορία δείχνει ότι αυτό οδηγεί σε αδυναμία της αγοράς 12 μήνες αργότερα. Η αυξημένη τοποθέτηση των επενδυτών, ιδίως στις ΗΠΑ, έχει μειωθεί σταδιακά και είναι πλέον πιο ουδέτερη. Η τοποθέτηση παραμένει πιο εκτεταμένη στην Αυστραλία και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η τοποθέτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επί του παρόντος καθαρή short.

«Μελλοντικά, παραμένουμε σχετικά θετικοί όσον αφορά τις προοπτικές για τα παγκόσμια κέρδη ανά μετοχή και στοχεύουμε σε άνοδο περίπου 5% για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World μέχρι το τέλος του έτους. Συνεχίζουμε να αναμένουμε διεύρυνση της ηγεσίας της αγοράς μεσοπρόθεσμα, η οποία θα πρέπει να στηρίξει τις πιο κυκλικές αγορές και τομείς. Βραχυπρόθεσμα, παραμένουμε επικεντρωμένοι στην τρέχουσα περίοδο κερδών, η οποία θα μπορούσε να εστιάσει εκ νέου την προσοχή των επενδυτών στα σταθερά θεμελιώδη μεγέθη. Θα βλέπαμε την πρόσφατη υποχώρηση ως ευκαιρία αγοράς», καταλήγει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v